40 vuotta täyttä juustoa
PIRJO VISMANEN
Juustoseuratko herkuttelevien herrojen kerhoja? Kyllä vain - ainakin Turussa.
- Jäseniä on kuutisenkymmentä, mutta naisia ei yhtään, tunnustaa Turun seudun juustoseuran puheenjohtaja Raimo Varjokivi.
Herroja ei käy syyttäminen. Yhtään jäsenhakemusta ei ole hylätty. Naisia ei vain ole seuraan pyrkinyt.
- Eikä meillä edes ole kummempia pääsyvaatimuksia. Riittää, kun joku suosittelee, Varjokivi hämmästelee.
Juustoseuran toiminta käynnistyi Turun seudulla vuonna 1964, kolme vuotta aikaisemmin Helsingissä perustetun valtakunnallisen juustoseuran alueorganisaationa. Meneillään on siis 40-vuotisen toiminnan juhlavuosi.
Toiminnan perusrungon muodostava lounas- ja iltakokoukset, joissa paitsi syödään, kuullaan ajankohtaista juustoasiaa. Juustotietoutta haetaan myös ulkomailta ja messuilta, ja jaetaan sitten eteenpäin suurelle yleisölle erilaisissa teematapahtumissa. Lisäksi seura jakaa myymälöille ja ravintoloille suosituskilpiä, jotka ovat ostavalle yleisöllekin merkkinä paikan laadukkaista juustotuotteista ja asiantuntemuksesta.
Perinteitäkin vaalitaan. Taannoin juustoseura keräsi ja tallensi kaikki kotijuustoreseptit eri puolilta Suomea.
- Toimintamme perimmäinen tarkoitus on juustokulttuurin edistäminen koko yhteiskunnassa, Varjokivi toteaa.
Jotakin on saatu aikaankin: juuston kulutus Suomessa on neljässä vuosikymmenessä kasvanut 2,5 kilosta lähes 20 kiloon henkeä kohti. Se lähentelee jo Euroopan kärkeä.
Varjokivi ei juustojen suosion kasvua ihmettele.
- Juusto on iloinen asia! Ja valtavan terveellinen, kalsiumin määräkin on kymmenkertainen maitoon verrattuna.
Rasvaa karttavillekin juustossa löytyy. Kevytjuustojen valikoima on nykyisin laaja ja laadukas.
- Ne jopa maistuvat juustolta. Itse syön kyllä vain täysrasvaista. Makueron huomaa esimerkiksi lämpimissä voileivissä. Niissä juuston pitää olla yli 20-prosenttista, Varjokivi kertoilee.
Kaiken kaikkiaan erilaisia juustoja on nykyisin tarjolla uskomaton määrä. Esimerkiksi Turun Stockmannilta niitä löytyy yli 900 eri sorttia.
Turun Valion myyntijohtajana toiminutta Varjokiveä ilahduttaa erityisesti se, että vaikka juustojen teollista valmistusta on siirretty ulkomaille, tilalle on tullut paikallisia pikku juustoloita. Makumieltymykset sen sijaan ovat kaikkialla Suomessa samansuuntaiset: maaseudulla syödään perinteisemmin edamia ja muita mietoja juustoja, suurkaupungeissa menevät erikoisimmatkin herkut.
Varjokiven oma ykkönen on mustaleimaemmental.
- Se on parasta, vaikka juustojen kuninkaaksi onkin nimetty brie!