New Yorkin metro
tänään 100-vuotias
MIKA HORELLI
Kirskuvasta, ahtaasta ja usein myöhästelevästä metrosta, subwaysta, on tullut oleellinen osa New Yorkin arkipäivää, meluisa suonisto joka pitää Yhdysvaltain suurimman kaupungin liikkeessä vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri.
Ilman tänään 27.10. sata vuotta täyttävää maanalaista New York ei tulisi toimeen. 1900-luvun alussa juuri maanalainen mahdollisti Etelä-Manhattanin laajenemisen nykyiseksi New Yorkin metropoliksi. Ja mikä tärkeintä subway on pelastanut New Yorkin muuttumasta samanlaiseksi öisen asumattoman keskustan ja sitä ympäröivien loputtomien lähiöiden donitsikaupungiksi kuin on käynyt sadoille muille kaupungeille Yhdysvalloissa.
Tuskin missään muualla tässä kiireen kaupungissa ihmisillä on aikaa lukea yhtä paljon kuin subwayssa. Kenellä on Stephen Kingin viimeisin kauhuromaani pehmeäkantisena, kenellä Vanity Fair, kenellä raamattu. Nyt kuusikymppinen Robert Wilkins luki itsensä juristiksi maanalaisessa.
- Kun ei ollut muutakaan tekemistä halusin käyttää ajan hyödyksi, hän kertoo puolentoista tunnin päivittäisistä työmatkoistaan Far Rockawaysta Manhattanille.
- Viisi vuotta se otti.
Sinkut vallanneet viimeisen vaunun
Ruuhka-aikojen ahtaus metroissa on legendaarista. Välillä vaunut ovat niin täyteen tupattuja, ettei junasta ehdi vääntäytyä ulos omalla asemalla. Eräs New Yorkissa vieraillut arozonalainen eläinlääkäri kirjoitti New York Timesin yleisönosastoon, ettei hänen kotiosavaltiossaan karjaa ei saa kuljettaa edes teuraaksi samanlaisessa ahtaudessa kuin newyorkilaiset matkustavat maanalaisessaan.
Ruuhkajunien ahtauden lisäksi legendaksi ovat tulleet niiden viimeiset vaunut joita kutsutaan epävirallisesti sinkkuvaunuiksi. Ikuisen kiireen ja loputtoman flirtin kaupungissa myös metromatkan voi hyödyntää.
Oman eksoottisen lisänsä New Yorkin satavuotiaan maanalaisen tarinaan tuo se, että jo useita vuosia vanhoja metrovaunuja on tarkan meribiologien laatiman suunnitelman mukaan upotettu mereen Delawaren osavaltion rannikolla. Kolmenkymmenen metrin syvyyteen muodostetaan näin keinotekoista riuttaa jonka tarkoitus on rikastaa alueen vesissä elävien kala- ja simpukkalajien monimuotoisuutta. Subwayriutasta on tullut oikea kalastajan unelma.