Viihde

Lasarettimuseo
täyttää 30 vuotta

ANNAMARI NURMINEN

- Aika lailla pölyä ja pulunjätöksiä on kyllä tullut tongittua, naurahtaa Maija Jansén , muistellessaan lasarettimuseon kolmekymmenvuotista historiaa.

Lasarettimuseon museonhoitajana aiemmin toimineella Maija Jansénilla on ehtymätön varasto Turun yliopistollisen keskussairaalan historiaan liittyviä tarinoita, mutta yksi on ylitse muiden. Tämä tapahtuma ja Maija Jansénin sitkeys johtivat lopulta Turun lasarettimuseon perustamiseen.

- Kun A-sairaalan kipsikellaria, jota muuten sanottiin "pohjan pohjaksi", remontoitiin vuonna 1973, löytyi kaiken pölyn ja vanhojen lehtien alta lääkärinlaukku. Laukku osoittautui tohtori Emanuel Indreniuksen laukuksi. Laukussa olleista tavaroista pystyin päättelemään, että ne olivat Daniel Beckelinin tekemiä. Beckelin oli saanut vuonna 1777 oikeuden valmistaa instrumentteja.

Arvokkaan laukun löytyminen aloitti muidenkin historiallisten tavaroiden virran opetushoitajana tuolloin työskenneelle Maija Jansénille. Hän sai vastaanottaa kirjoja ja välineitä, joita löytyi mitä ihmeellisimmistä paikoista. Tarvittiin tilat, mihin tallentaa Suomen vanhimman sairaalan historiaa ja esineistöä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tyksin liittohallitus tekikin 30.10.1974 päätöksen museotoimikunnasta ja museon perustamisesta. Tiloiksi saatiin kaksi huonetta ns. portinvartijan talosta Kiinanmyllynkadulta. Myöhemmin tilat laajenivat koko taloon.

Maija Jansénin jäätyä eläkkeelle museo on pitkän odottelun jälkeen saanut uuden osapäiväisen museonhoitajan. Tyksin kipupoliklinikan osastonhoitaja Eva Koli aloitti museonhoitajana lokakuun alussa.

- Tarkoituksenamme on saada museolle vakituiset aukioloajat ja samalla kannustaa kadunmiehiä ja naisia tulemaan tutustumaan museoon. Nyt meillä käy pääasiassa tilausryhmiä, Eva Koli kertoo.

Hän on erityisen kiinnostunut sairaalan historiasta siitäkin syystä, että hän on tehnyt Turun yliopiston kulttuurihistorian laitokselle pro gradu -tutkielmaa aiheena elämä Kiinanmyllynmäellä. Tutkimukseen on haastateltu sairaalan vanhoja työntekijöitä. Museonhoitajana aloitettuaan hän kerää edelleen sairaalaan liittyvää muistitietoutta ja toivoo yhteydenottoja numeroon 02-313 0017.

Eva Koli ja museon taustatukena pitkään toiminut johtava ylihoitaja Marja-Liisa Moisander toivovat, että museo pääsisi lähiaikoina laajenemaan myös viereiseen puurakennukseen. Museossa on jo yli 2000 esinettä ja kokoelma karttuu koko ajan. Koli ja Moisander suunnittelevat myös näyttelyiden järjestämistä sairaalan muiden rakennusten vitriineihin.

Lasarettimuseo on avoinna lauantaina 30.10. kello 10-14. Museo sijaitsee Tyksin kantasairaalan alueella osoitteessa Kiinanmyllynkatu 4-8.

TS/Jari Laurikko<br />Turun lasarettimuseon helmi on tohtori Indreniuksen instrumenttilaukku, jonka uskotaan olevan 1700-luvulta. Laukun löytyminen sairaalan kipsikellarista antoi sysäyksen museon perustamiselle.
TS/Jari Laurikko
Turun lasarettimuseon helmi on tohtori Indreniuksen instrumenttilaukku, jonka uskotaan olevan 1700-luvulta. Laukun löytyminen sairaalan kipsikellarista antoi sysäyksen museon perustamiselle.

Luitko jo nämä?