Viihde

Joululaulut kaikuvat lokakuussa

TS/Timo Jerkku<br />Ja tämä kohta vielä kerran. Musiikinopettaja Timo Lehtovaara johtaa, kun Puolalanmäen yläasteen ja lukion musiikkiluokkalaiset äänittävät joululevyä.
TS/Timo Jerkku
Ja tämä kohta vielä kerran. Musiikinopettaja Timo Lehtovaara johtaa, kun Puolalanmäen yläasteen ja lukion musiikkiluokkalaiset äänittävät joululevyä.

JENNI KLEEMOLA

Pieni pätkä joululaulua soljuu ulos Betel-kirkon salista. Ja sitten sama pätkä uudestaan. Ja vielä uudestaan.

Orkesterin edessä kohoavat mikrofonit, kapellimestarin korvia peittävät kuulokkeet. Ja taas otetaan uusiksi.

On maanantai, Puolalanmäen yläasteen ja lukion musiikkiluokkien joululevyn äänittämisen toinen päivä.

- Meiltä on tullut kaksi levyä aiemmin, mutta ne ovat olleet kirkkomusiikkia. Tämä on sävyltään viihteellisempi, musiikinopettaja Timo Lehtovaara selittää joulukuussa ilmestyvästä levystä.

Valmiilta levyltä löytyy niin tuttuja - kuten Varpunen jouluaamuna ja Valkea joulu - kuin tuoreempiakin - esimerkiksi Petri LaaksosenLumivalkeaa - kappaleita. Sovituksilla saadaan mukaan omaa ilmettä.

- Keskiaikaheviä, kuvailee musiikinopettaja Kari Jantunen erään kappaleen tunnelmaa.

Tarkasti isolla koneistolla

Monille oppilaille nauhoitukset ovat tuttu juttu jo aikaisemmista musiikkiluokkien hankkeista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kyllä soittajat jaksavat, he ovat tottuneet projektityyppiseen työskentelyyn. Ja tässä on kasvatusnäkökulma mukana, jos joistakin vaikka tulee ammattimuusikoita, Lehtovaara muistuttaa.

Myös lukiolaiset Reetta-Liina Säilä ja Helmi Arola ovat kokeilleet purkittamista jo ala-asteikäisinä. Kokemus eroaa tavalliseen konserttiin harjoittelemisesta.

- Tämä on tarkempaa ja pieniä pätkiä soitetaan moneen kertaan, ykkösviulun äänenjohtaja Säilä miettii.

Maanantaipäivänä nauhoituksissa oli paikalla vain orkesteri, sunnuntaina mukana oli kuorokin.

- Nyt ei ole niin paljon sähläystä, Arola ja Säilä nauravat.

- Kuorolaisista lähtee kova meteli jo siksi, että heitä on niin paljon.

Kaiken kaikkiaan mukana on 250 musikaalista päätä, mikä erottaakin projektin monista muista samankaltaisista.

- Jollain Karita Mattilalla voi olla levyllä sinfoniaorkesteri, mutta kouluympyröissä on harvoin mukana näin iso koneisto, Lehtovaara toteaa.

Koneiston osista orkesteri aloitti harjoittelun jo heti syyskuun alussa. Jouluun mennessä joululaulut mahtavat jo tökkiä pahasti?

Säilä ja Arola eivät allekirjoita ajatusta. Molemmat ovat olleet musiikkiluokalla ala-asteen kolmannelta luokalta lähtien ja joululaulujen treenaaminen syyssateilla on tuttua.

- Tähän on vuosien varrella totuttu.

Puolalanmäen 9. luokan kuoro ja lukion kamarikuoro Pelastakaa Lapset ry:n Lasten Laulut-konsertissa Turun konserttitalossa su 31.10. klo 15. Esiintyjinä myös Luostarivuoren koulun ja lukion kuorot sekä yhtye, Kerttulin koulujen kuorot, Talinkorventien ja englanninkielisen Wendy Housen päiväkotien lapset sekä rockyhtye Kilpi.