Viihde

Jäljelle jääneet lajit vaeltavat ruuan perässä

TS/Jorma Tenovuo<br />Ruskeankirjavat urpiaiset ovat saapuneet etelärannikon rikkaruohostoihin. Laji voi viettää siementen turvin koko talven Suomen puolella.
TS/Jorma Tenovuo
Ruskeankirjavat urpiaiset ovat saapuneet etelärannikon rikkaruohostoihin. Laji voi viettää siementen turvin koko talven Suomen puolella.

TOTTI TOISKALLIO

Eteläinenkin Suomi alkaa tyhjentyä muuttolinnuista kalenterin kääntyessä marraskuulle. Talven tulo näkyy yksilömäärien vähenemisen ohella myös lintulajiston muuttumisessa: vielä kuukausi sitten lintuja täynnä olevat puistot ja merenlahdet ovat tyhjentyneet linnuista lähes tyystin.

Nyt lintuja löytyykin ennemmin siemenkasvustojen tuntumasta kuten kaatopaikoilta ja jättömailta, sekä muuttomatkan viimeisiltä Suomen puoleisilta etapeilta saaristosta. Monet vielä muuttavat lajit ovat karaistuneita, eivätkä välttämättä poistu maastamme koko talven aikana.

Lintujen syysmuutto vaihtuu usein tähän aikaan vuodesta ennemminkin vaellukseksi: monet loppuvuodesta liikehtivät lajit ovat menokannalla vain ruoan ja parempien talvireviirien takia, eikä niiden kaikkina vuosina tarvitse muuttaa lainkaan.

Näihin lajeihin kuuluvat muun muassa tänäkin syksynä melko runsaana esiintyneet pyrstötiaiset ja pohjantikat, sekä paikoin hyvinkin runsaina vaeltaneet tiaiset. Hangon Tulliniemellä - yhdellä etelärannikon parhaista vaelluslintumagneeteista - on parhaina päivinä laskettu jopa yli 3 000 vaeltavaa sinitiaista ja useita satoja pyrstötiaisia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pohjoisen pienet siemensyöjät, urpiaiset, ovat nekin saapuneet sankoin joukoin myös etelärannikolle. Rikkaruohostojen "talventörröttäjien" kimpussa häärivät pienet punalakkiset linnut voivat viettää koko talven etelärannikon hyvillä ruokailuapajilla, mutta osa niistäkin jatkaa pidemmälle talven viettoon.

Siemenkasvustojen tuntumasta saattaa näinä päivinä löytää myös Lapin tuntureilla kesänsä viettäviä mustavalkean kirjavia pulmusia. Pulmunen kilpailee usein keväisin kiurun kanssa aikaisimman kevätmuuttajan tittelistä ja syksyllä se on yksi viimeisimpiä lähtijöitä.

Aika aloittaa talviruokinta

Pysyvän lumen tulosta ei liene vielä lähiaikoina tietoa, mutta kylmien öiden myötä on nyt sopiva aika pystyttää lintujen talviruokintoja. Auringonkukan siemenet ovat piharuokintojen vakioruokaa ja maistuvat muun muassa tiaisille, viherpeipoille ja muille vahvanokkaisille lajeille - keltasirkut ja varpuset syövät mieluummin kauraa ja tikoille kelpaa ihra.

  Herkkusuille voi syöttää myös maapähkinämurskaa tai jopa omenoita, jotka maistuvat erityisesti mustarastaille.

Liian nirsoja linnut eivät yleensä ole, joten niille voi tarjota monenlaista muutakin syötävää. Liian suolaista tai pilaantunutta ruokaa ei kuitenkaan pidä siivekkäille antaa.

Lintulautaa tai ruokinta-automaattia pystytettäessä tulee muistaa, että ruoan tarjoilua on tärkeää jatkaa läpi talven - epävarmaan ruokatarjontaan totuttaminen saattaa kovemmilla pakkasilla koitua pienille linnuille kuolemaksi, jos ne eivät löydä lähistöltä toista sopivaa talviruokintapaikkaa.