Numeropiipun alta lähtee lämpö

TS/Pasi Leino<br />Turku Energian vanha turbiinihalli palvelee nykyisin kokous- ja konserttitilana. Matti Nupponen nojailee vuodelta 1929 peräisin olevaan turbiiniin.
TS/Pasi Leino
Turku Energian vanha turbiinihalli palvelee nykyisin kokous- ja konserttitilana. Matti Nupponen nojailee vuodelta 1929 peräisin olevaan turbiiniin.

PIRJO VISMANEN

Turku Energian savupiippu on kaupungin silhuettia rikkovista "pilvenpiirtäjistä" ehdottomasti katsotuin - eikä vähiten sitä koristavan numerosarjan ansiosta.

- Muutaman kerran kun on päässyt sulake palamaan ja numeroita pimenemään, niin heti on tullut kaupunkilaisilta soittoja, että missä vika, energialaitoksen tuotantopalvelujohtaja Matti Nupponen hymyilee.

Piipulla on korkeutta 101 metriä. Se on siis itsessäänkin melkoinen maamerkki; sitä ylemmäksi kurkottaa Turussa vain Pääskyvuoren linkkitorni 157,5 metrillään. Italialaisen Mario Merzin teos Fibonacci Sequence 1-55 tekee kuitenkin Turku Energian savupiipusta myös kaupungin näkyvimmän ympäristötaideteoksen.

40 metriä korkea numerosarja on kuuluisa Fibonaccin jono, jonka italialainen matemaatikko ja kauppias Leonardo Fibonacci esitti 1200-luvulla pohtiessaan kaniinien lisääntymistä. Sarjassa kukin luku on kahden edeltävän luvun summa. Mitä suurempiin lukuin tullaan, sitä tarkemmin kahden peräkkäisen Fibonacci-luvun suhde vastaa ns. kultaista leikkausta, joka tunnettiin jo antiikin Egyptissä ja Kreikassa.

Teoksen hankintavaiheissa mukana ollut Nupponen kertoo, että Merz halusi alunperin numerot sinisiksi.

- Saimme kuitenkin hänet uskomaan, että sininen valo ei täällä pohjoisessa näy mihinkään.

Nyky-Turku lämpenee kaukolämmöllä

Energialaitoksen piippu on kuulunut Turun katukuvaan vuodesta 1908. Aurajoen rannassa, nykyisen pääkirjaston luona vuonna 1898 aloitettu sähkölaitostoiminta nimittäin kilpailutettiin vuosisadan alussa, ja toimiluvan sai saksalainen AEG. Se rakensi vuodessa Linnankadun varteen voimalaitoksen, jonka tiloissa Turku Energia edelleen toimii.

Myös piippu on täysin toimintakuntoinen.

- Nyt siihen menevät yhden kaukolämpökattilan savut, mutta myös uusien, parhaillaan asennusvaiheessa olevien kattilalaitosten savut johdetaan aikanaan siihen, Nupponen selvittää.

Numeropiipusta tuprahtelevat taivaan tuuliin myös hiilivoimalan savut, silloin kun voimala on käynnissä. Se kuitenkin ajettiin alas keväällä 2003. Nyt sitä pidetään käyttökunnossa varavoimalaitoksena. Nyky-Turku lämpenee nimittäin kaukolämmöllä: peräti 90 prosenttia kaupungin asukkaista on putkia pitkin tulevan lämmön varassa. Pääosa siitä ostetaan Fortumilta Naantalista.

Yli sata vuotta sitten perustetusta sähkölaitoksesta onkin ajan myötä kasvanut varsinainen monialayritys.

Kaukolämmön ohella Turku Energia hankkii, myy ja siirtää kaukokylmää; hankkii, myy, siirtää ja jakaa sähköä; tuottaa osakkaana tuulisähköä Porin Reposaaressa; omistaa vesivoimaa Norjassa; suunnittelee maakaasun sekä jäte- ja kierrätysmateriaalien hyödyntämistä energiantuotannossa.

- Uusin tuotteemme on datasähkö, jota on kehitetty voimakkaasti. Toimme sen kanssa alalle kilpailua, jonka ansiosta Turussa on nykyisin erittäin halvat laajakaistahinnat, Nupponen kehaisee.

Omistajilleen eli kaupunkilaisille Turku Energia onkin erittäin kannattava yritys. Se tuotti viime vuonna liikevoittoa yli 26 miljoonaa euroa. Työpaikan yhtiö antaa noin 300 ihmiselle.

Kuimpal-kysymykseen vastanneiden arviot Turku Energian korkeimman savupiipun mitasta vaihtelivat 12,5 metristä 120 metriin. Oikein vastanneiden kesken arvotun digitaalisen askelmittarin voitti turkulainen Tuija Fagerlund.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.