Viihde

KKO:n emerituspresidentti:
Kekkonen tuki KKO:n uudistamista

Korkeimmassa oikeudessa (KKO) nykyisin käytössä oleva valituslupajärjestelmä sai sysäyksen eteenpäin, kun korkeimman oikeuden presidentti Curt Olsson esitteli asiaa presidentti Urho Kekkoselle vuonna 1975. Olsson oli vähän aikaa sitten nimitetty yllättäen korkeimman oikeuden presidentiksi. Olsson kuvaili kohteliaisuuskäynnillään Kekkoselle jutturuuhkaa, joka oli kehittymässä katastrofaaliseksi. Enimmillään KKO:ssa oli ratkaisematta 7 000 juttua.

- Kekkonen innostui ajatuksesta. Hän tokaisi, että mainio idea ja lisäsi: "Älkää antako virkamiesten estää teitä. Olen teidän taistelutoverinne".

Olsson arvelee, että jos Kekkonen olisi vastustanut kovasti muutosehdotusta, siitä olisi tuskin tullut mitään.

Emerituspresidentti Olsson on tyytyväinen, että korkein oikeus muuttui prejudikaattituomioistuimeksi eli siellä otettiin käyttöön valituslupajärjestelmä. Laajasti länsimaissa käytössä oleva järjestelmää ei ole juuri moitittu.

- Aiemmin KKO oli toinen täydellinen muutoksenhakuaste. Käsittelyt olivat kirjallisia. Kaikki asiakirjat luettiin läpi viimeistä pilkkua ja pistettä myöten. Se ei ollut mielekästä ja vei tuhottoman paljon aikaa. Samaan aikaan jutturuuhka kasvoi, Olsson muistelee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valituslupajärjestelmää vastustettiin, sillä sen epäiltiin antavan korkeimmalle oikeudelle liikaa valtaa. Olssonin mukaan monen vastustajan kielteistä suhtautumista selittivät poliittiset syyt. Toisekseen jotkut vanhoilliset vastustivat muutoksia ja epäilivät niiden heikentävän kansalaisten oikeussuojaa.

Olsson oli ollut huolissaan prosessien kestosta, sillä riitajutun eteneminen käräjiltä KKO:hon asti saattoi hyvinkin viedä seitsemästä kahdeksaan vuotta. Joissakin maissa prosessi kesti jopa 30 vuotta.

- Jos ratkaisu viipyy, ei oikeutta saada. Englannin kielessä on tästä hyvä sanonta: Justice delayed justice denied, Olsson kuvailee.

Olsson kutsuttiin oikeusneuvokseksi Hankenin kauppaoikeuden professorin paikalta. Yhtenä syynä oli Olssonin ahkera osallistuminen erilaisiin lainsäädäntötöihin. Poliittisesti sitoutumaton Olsson oli yllättynyt ja iloinen kutsusta, sillä hänellä oli tunne, että hän oli jo antanut Hankkenilla kaiken mitä hänellä oli annettavaa.

Vuonna 1970 aloittanut Olsson oli nuorin oikeusneuvos, kun hän joutui puolustamaan KKO:ta presidentti Kekkosen väitteitä vastaan. Kekkonen oli antanut Lakimies-lehteen 70-vuotishaastattelun, missä hän kritisoi tuomioistuimia muun muassa poliittisista asenteista. Aiemmin Kekkosen työtoverinakin ollut KKO:n silloinen presidentti Antti Hannikainen tyrmistyi ja lopulta Olssonia pyydettiin vastaamaan Kekkosen kritiikkiin. Olsson kirjoitti Hufvudstadsbladetiin kohteliaasti muotoillen, että Kekkonen oli ollut väärässä monessa asiassa.

- Odotin myllykirjettä, mutta sitä ei tullut. Kun myöhemmin tapasin Kekkosen ystävän Paavo Kastarin , kyselin häneltä presidentin suhtautumista. Kekkonen oli tokaissut kirjoituksestani, ettei se nyt niin paha ollut.

Kekkonen ei Olssonin kuuleman mukaan ollut innostunut hänen nimittämisestään KKO:n presidentiksi vuonna 1975, kun silloinen presidentti joutui sairauden takia väistymään.

- Kekkonen oli kysynyt asiaa esittelevältä ministeriltä, eikö ketään muuta ole. Tämä oli vastannut, ettei ole. Siihen Kekkonen sanoi, että olkoon sitten, Olsson naurahtaa.

PÄIVI SEPPÄLÄ