10 minuuttia per saavi

TS/Jonny Holmén<br />Leila Vairinen tietää, että marjanpoiminnassa ei saa käyttää liian kovia otteita. Puolukat ikään kuin harjataan varrellisella poimurilla saaviin.
TS/Jonny Holmén
Leila Vairinen tietää, että marjanpoiminnassa ei saa käyttää liian kovia otteita. Puolukat ikään kuin harjataan varrellisella poimurilla saaviin.

MIIA KESKI-PETÄJÄ

Punaisina helottavat puolukat irtoavat sekunnin murto-osassa varrestaan, kun lietolainen LeilaVairinen kauhoo marjoja saaviinsa. 25 litran saavin pohja on jo peitossa, ja marjakauhallinen toisensa jälkeen nostaa pintaa silmissä.

- Löysällä kädellä, ei raastavalla voimalla niin että lähtevät juuret mukaan, Vairinen opastaa.

Mutta sellainen pitää tahdin ollakin, sillä Vairinen on marjastuksen MM-kisojen hallitseva hopeamitalisti. Vairinen poimii marjoja ja muita metsän antimia myös työkseen jatkojalostaen niitä yrityksessään.

Normaalia vuositahtia puolukoiden poiminnassa on tuollaiset 500 kiloa. Ja päälle toki mustikat, lakat, variksenmarjat, aronianmarjat, kaikenkirjavat sienet, erilaiset yrtit ja jopa pettu.

- Ikäni minä olen marjassa käynyt, siihen oppi tuolla pohjoisessa. Hauskaa se on, en minä varmaan tekisi mitään muuta kuin juoksisin metsässä, jos olisi aikaa, Suomussalmelta kotoisin oleva Vairinen juttelee.

Ammattilainen ei kyykistele

Arkisin Vairinen tapaa poiketa metsään muutamaksi tunniksi iltaisin, viikonloppuisin marja- ja sienireissuilla kuluu helposti pitempäänkin. Vairisella on kuitenkin kotikenttäetu, sillä Liedon Yliskulman suunnalla sijaitseva koti on aivan metsän reunassa.

- Otan saavin mukaan ja pistän repun selkään, ja kun ne ovat täynnä, tulen kotiin tyhjentämään ne. Ei sitä enempää jaksaisi kantaa.

Viitisenkymmentä litraa tuottava keikka kotipihalta kotipihalle on parhaimmillaan ohi reilussa parissakymmenessä minuutissa.

- Kyllä sitä yhden saavin poimii alle kymmenessä minuutissa, Vairinen laskee.

Ammattilaisella on myös ammattilaisen työvälineet. Vairinen poimii marjoja nykyään yksinomaan varrellisella haravapoimurilla, jonka kanssa samaan settiin kuuluu etureunaltaan litteäksi muotoiltu saavi, jonka saa muotoilun ansiosta lähemmäs maata.

- Kun tätä tekee tuntikausia, niin se on ehdoton. Ei tarvi kyykkiä maassa eikä tule selkä kipeäksi.

TS/Jonny Holmén
TS/Jonny Holmén