Aurasoutu toi Cambridge-tunnelman Turkuun

TS/Saara Pelkonen<br />Aurasoudut aloittivat eilen yliopistojen opiskelijasyksyn.
TS/Saara Pelkonen
Aurasoudut aloittivat eilen yliopistojen opiskelijasyksyn.

MIRKA NIEMELÄ

- En ole jostain syystä aiemmin tullut paikalle, mutta nyt on pari kaveria soutamassa, joten oli pakko, tähtitieteenopiskelija Sami Niemi mietti eilen pidettyjen Aurasoutujen starttitunnelmissa.

Niemi saapui Turun tiedekorkeakoulujen välisen soututapahtuman kannustusjoukkoihin, vaikka tunnetusti tapahtuma ei ole vetänyt nuorta yleisöä paikalle. Aurasoudulla on kuitenkin pitkä historia ja joskus tämä Cambridge-Oxford -tyylinen klassikkokisa on saanut Aurajoen rannat notkumaan yleisöstä. Ajat ovat kuitenkin muuttaneet yliopistolaisten mielipiteet.

- On ihan hullua ajatella, että täällä on ollut joskus 1950-luvulla yli 20 000 katsojaa. Ei tämä laji sillä lailla kiinnosta, kun me suomalaiset tarvitaan enemmän sellaista rytinää, fysiikanopiskelija Sampo Tuominen kuittaa.

Eilinen yleisömäärä ei saanut soutuaktiiveja ilahtumaan, mutta pitkää traditiota on viime vuosina pidetty yllä lähinnä iltabileiden muodossa. Jos jokivarsi ei vedä väkeä paria sataa enempää, niin illan jatkoihin sen sijaan olisi tulijoita enemmän kuin tilat antavat periksi.

- Ennakkoliput myytiin tosi nopeasti loppuun. Itse hankin onneksi omani jo viime viikon perjantaina, Tuominen kertoo tyytyväisenä.

Vene eksoottisen näköinen eläin

Tämän vuoden soutuvoitot niin naisten kuin miesten sarjoissakin menivät Turun yliopiston opiskelijajoukkuelle. Miesten sarjassa kilpailleen Matti Sankisen mukaan voitto maistuu pitkän tauon jälkeen makealle.

- Tästä saa vuoden kehuskeluoikeuden. Åbo Akademi on nimittäin voittanut edelliset kolme kertaa putkeen ja ne ovat kyllä muistaneet mainita siitä meille, Sankinen virnuilee hyväntuulisena.

Vaikka Aurasoutu on Sankisen mukaan vuosien saatossa muuttunut lähinnä isoksi opiskelijabiletapahtumaksi, on sillä urheilijoille edelleen suuri merkitys. Hänen mukaansa soutu ei saa tarvitsemaansa arvostusta osakseen, vaikka puitteet lajin esiintuomiseen ovat mitä parhaimmat.

- Soutu sopii Turkuun erinomaisesti. Meillä on täällä mieletön kisarata keskellä kaupunkia. Ihmiset eivät vain tiedä tästä, joten meidän tehtävämme on tehdä lajia tunnetummaksi. Kyllä ihmiset tykkäävät katsoa soutua, sillä kyllä tämä on aika eksoottisen näköinen eläin, kun se lipuu ohitse, Sankinen katsoo ihaillen TYY:n jouk-

kueen venettä.