Taistelijaluonne tietää mitä tahtoo

Helsinki (STT)

LempiSvante Haaviston Neli- tai viisivuotiaana ensimmäiset merkit näkyivät jo. Taimi Irene teki kauppaa kivillä ja kävyillä. Hänen ympärillään oli aina muita lapsia, ostajia, ja hän kertoi tuotteistaan ihmeellisiä tarinoita. Tytöstä tuli Satu.

14-vuotiaana Satu Haavisto pestautui juoksutytöksi tekstiilikauppias Ilmari Wall-Hakalalle ja aloitti iltakoulun. 17-vuotiaana hän yleni myymälänhoitajaksi ja ehti myöhemmin vielä taidekauppaankin myyjättäreksi.

Myyminen oli mennyt veriin, ja sen huomasi 1940-luvun lopulla myös aviomies Leo Vuoristo . Miehen mielestä Sadun ei kannattanut myydä taitojaan vieraalle. Satumaisen veikkausvoiton turvin tälle ostettiin ensimmäinen oma liike, muotialan yritys.

Elettiin sodanjälkeistä pula-aikaa, ja kankaat olivat kortilla. Tekstiilikauppiaiden liitossa Satu Vuoristo oli kuullut, missä tukkuliikkeessä myytiin tavaraa tiskin alta. Kun sitä ei ensin tahdottu hänelle antaa, hän soitti miehelleen Leolle ja pyysi tätä näyttäytymään paikalla. Rotevan oloisen ja tunnetun ravintolanjohtajan läsnäolo avasi ovia.

- Se oli ainoa kerta, kun olen tarvinnut miestä apuun.

Muutoin Satu Tiivola on sitä mieltä, että naiseudesta on ollut hyötyä.

- Miehet ovat Suomessa yleensä hyvin kasvatettuja, ja keskusteluissa olen saanut ääneni kuuluviin.

Hänen mukaansa etua on myös huolitellusta ulkomuodosta: tyylikäs ihminen luo vaikutelman, että hänen ympäristössäänkin ovat asiat hallinnassa.

Ensimmäisen yrityksen seuraksi hankittiin nopeasti joukko muita. Tiivola kiersi etsimässä huonosti hoidettuja liikehuoneistoja hyviltä paikoilta, osti ne, kunnosti ja myi pois. Tällä tavoin kerättiin pääomaa. Myöhemmin, kun pariskunta omisti jo lukuisia liikkeitä ja ravintoloita, Vuoristo-yhtiöt nousi Pohjoismaiden suurimmaksi hotelli- ja ravintola-alan perheyritykseksi.

Uransa vaikeimmat hetket Tiivola koki öljykriisin aikaan. Hän oli jäänyt yksin miehensä kuoleman jälkeen ja allekirjoittanut isot urakkasopimukset Haikon terveyskylpylän rakentamisesta. Yhtäkkiä kaikki alkoivat peruuttaa hotellivarauksiaan. Lähimpien työtovereidensa kanssa Satu Tiivola ryhtyi kuitenkin myymään Haikon palveluita liitoille ja yhdistyksille. Näin selvittiin vaikeimman yli.

Toiseen aviomieheensä, pääjohtaja Mika Tiivolaan Satu tutustui työasioissa. Pariskunta avioitui kotipiirissä maaliskuussa 1975, ja muistelmissaan Satu Tiivola kirjoittaa, kuinka hän on päässyt Mikan puolisona "näkemään ja kokemaan erittäin arvokkaita asioita". Jo toisen kerran hän sai rinnalleen rakastavan ja kannustavan puolison.

Mika Tiivola kuoli syöpään 19 avioliittovuoden jälkeen.

Työ ja etenkin Haikon kartano kiskoivat Satu Tiivolan takaisin elämään. Nykyään hän viettää kartanon mailla vähintään puolet viikosta, hoitaa ja suunnittelee puistoa sekä seurustelee asiakkaiden kanssa.

Edelleen häikäisevän nuorekas ja elinvoimainen lady iloitsee hyvästä kunnostaan, harrastuksistaan ja siitä, että lastenlapset vaikuttavat innokkailta jatkamaan suvun liiketoimintaa.

ELINA MATTILA-NIEMI