Uusi pastori isännöi
200-vuotiasta Auran kirkkoa

TS/Tuula Heinilä<br />Juhlamessun tarkoituksena on kunnioittaa kirkon rakentajia ja ensimmäisiä kirkossa käyneitä sukupolvia sekä etsiä 200 vuotta vanhaa tunnelmaa, Auran seurakunnan tuore pappi Torsti Äärelä kertoo takanaan vuonna 1774 rakennettu kellotapuli.
TS/Tuula Heinilä
Juhlamessun tarkoituksena on kunnioittaa kirkon rakentajia ja ensimmäisiä kirkossa käyneitä sukupolvia sekä etsiä 200 vuotta vanhaa tunnelmaa, Auran seurakunnan tuore pappi Torsti Äärelä kertoo takanaan vuonna 1774 rakennettu kellotapuli.

MAIJA TAMMI

Auran uutena pastorina kuun alussa aloittunut Torsti Äärelä on ensimmäistä kertaa yhden papin seurakunnassa, maaseudulla, koko seurakunnan henkisenä johtajana.

- Olen tottunut työskentelemään kymmenen papin kanssa. Nyt olen ensimmäistä kertaa esimiesasemassa. Vastuu seurakunnasta on kova. Jokaisesta ei ole kirkkoherraksi. Suurin haaste on kokonaisuuden hallitseminen, Äärelä miettii.

Inarista kotoisin oleva teologi työskenteli viimeiset kolme ja puoli vuotta Kymin seurakunnassa. Sitä ennen hän opiskeli ja teki muita töitä 14 vuotta Helsingissä.

Hallintoon ja johtamiseen Äärelä on valmistautunut osallistumalla seurakuntatyön johtamiskurssille, jonka toinen osa pidetään syyskuussa.

- Koulun penkillä oloa tämä on vieläkin, eikä se tähän lopu.

Äärelä asetetaan kirkkoherran virkaan 26. syyskuuta, tänään sunnuntaina hän pitää neljännen Jumalanpalveluksensa Aurassa.

- Vaatii nöyryyttä alkaa isännöidä uudessa paikassa ja asioissa on edettävä ihmisten ehdoilla. Julistuksen sanoma pysyy samana, mutta aika näyttää millaisiin muutoksiin seurakunta on valmis.

Äärelä on asettunut taloksi vuonna 1880 rakennettuun pappilaan, jossa lääniä riittää ja perheen kissa viihtyy. Äärelä ei pidä taakkana sitä, että hänen on oltava virkansa puolesta tavoitettavissa koko ajan.

- Sunnuntain saarna on mielessä joka päivä, mutta toisaalta vaihteleva työaika tuo mukanaan mahdollisuuksia, kahden alle 2-vuotiaan lapsen isä pohtii.

Äärelän ensimmäisen vuoden tavoite on tutustua paikkoihin ja ihmisiin. Rippikoulu on hänelle rakas lapsi, vuoden kohokohta.

- Se on nuorille ainutkertainen tilaisuus ja, jos rippikoulu hoidetaan huonosti, ei isoiskoulutukseen eikä jumalanpalveluksiin ole tunkua, Äärelä sanoo.

Hänen mielestään olennaista on myös pitää jumalanpalveluksien taso korkealla.

- Saarnojen eteen on joka viikko luettava kirjallisuutta, tehtävä taustatyötä ja rukoiltava, Äärelä painottaa.

Juhlamessu kirkon ikäinen

Auran kirkko rakennettiin 1804, kellotapuli 1774. A. Almfeldin suunnitteleman puukirkon rakennustöistä vastasi Mikael Piimänen .

Silloisen tavan mukaan mies kylän jokaista talosta osallistui rakentamiseen.

- Kirkko on omassa lajissaan kaunis ja puhdaspiirteinen. Tässä kirkossa on arvokkuutta ja todellisen kirkon tunnelma, joka moderneista kirkoista usein puuttuu, Äärelä sanoo.

Juhlamessu pidetään 200 vuotta sitten käytössä olleen vanhan suomalaisen messukaavan mukaan.

- Alkuvirsi, joka on nykyisen virsikirjan virsi 304 lauletaan 1701 vuoden sanoilla, Äärelä kertoo.

Jumalanpalveluksen kolme ensimmäistä virttä veisataan ilman urkusäestystä. 1804 tämä oli käytäntö kaikkien virsien suhteen.

Auran kirkon 200-vuotisjuhlan perinnejumalanpalvelus su 22.8. klo 10.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.