Trendit eivät Pippurimyllyä heiluta

TS/Joel Rosenberg<br />Pippurimylly juhli kolmekymppisiään työn merkeissä. Koolla koko yrittäjäperhe, Helena (vas.), Osmo, Anna, Matti ja Viljo Ravantti (oik.) Takana ruokailemassa kanta-asiakkaat Petriina Takila ja Sykä Munck.
TS/Joel Rosenberg
Pippurimylly juhli kolmekymppisiään työn merkeissä. Koolla koko yrittäjäperhe, Helena (vas.), Osmo, Anna, Matti ja Viljo Ravantti (oik.) Takana ruokailemassa kanta-asiakkaat Petriina Takila ja Sykä Munck.

HELI NUMMILA

Ravintola Pippurimyllyssä on normaali sunnuntai-iltapäivän sutina, suurin osa pöydistä on täynnä.

  Ravintoloitsijat Osmo ja Helena Ravantti pujottelevat pöytien välissä vuoroin täysien ja tyhjien lautasten kanssa.

  He myös tarjoilevat asiakkaille raparperimehua - onhan juhlapäivä, ravintola täyttää pyöreät kolmekymmentä vuotta. Paikalla on useita pöydällisiä kanta-asiakkaita, myös eräs ravintolan kaikkien aikojen nuorimmista asiakkaista.

- Hän oli täällä jo kaksiviikkoisena, tulimme tänne syömään heti samana päivänä kun pääsimme pois laitokselta, Mari Munck sanoo ja nyökkää kohti tytärtään Petriinaa . Tämä kertoo hymyillen olevansa puoli vuotta nuorempi kuin ravintola.

Osmo Ravantin lapsuudenystäviin kuuluva Pera Munck puolestaan kertoo, että kantaravintolaan tullaan edelleenkin syömään vähintään kerran kuukaudessa.

- Hyvä ruoka ja ystävällinen henkilökunta, listaa hän paikan valtit.

  Turun Stålarminkadulla sijaitseva Pippurimylly on yksi Turun vanhimpia edelleen samalla konseptilla toimivia ravintoloita.

- Kaskenahde oli toiminnassa ennen meitä ja Dennis perustettiin sitten seuraavana vuonna, muistelee Osmo Ravantti.

Vuosien varrella Ravantit ovat nähneet ravintolakulttuurin muutokset. Suurin niistä on Osmo Ravantin mukaan viinin käytön lisääntyminen ruoan kanssa. Vielä 30 vuotta sitten moni valitsi ruokajuomakseen maidon, nykyisin niin tekee tuskin kukaan.

Ruoat ovat ylipäätään keventyneet ja salaattien ja kasvisruokien menekki kasvanut, broileri raivannut tiensä a la carte -listoille ja munakkaat poistuneet kokonaan.

Trendit eivät koskaan ole Pippurimyllyä heiluttaneet, sillä ravintolan ruokalista on pysynyt melkein samana halki vuosikymmenten.

- Lisäkkeet ovat tietysti muuttuneet, mutta monet tuotteet ovat olleet valikoimassa alusta asti. Jos yritämme ottaa ne pois, niitä kysellään heti, Osmo Ravantti naurahtaa.

Helena Ravantti tuo todisteeksi 30 vuoden takaisen ruokalistan. Listan hinnatkin näyttävät tutuilta, kunhan vain vaihtaa markat euroihin. Vanhassa listassa kun esimerkiksi pitsat maksavat 7-9 markkaa ja kallein annos on 23 markan hintainen pihvi.

Kerttu tuo haastetta pojille

  Pojista Matti viihtyy keittiön puolella, Viljo taas salissa.

  Markkinointiviestintä opiskeleva Anna -tytär puolestaan on suunnitellut logon Ravanttien uuteen ravintolaan, joka avautuu Läntisellä Pitkäkadulla elokuussa.

- Meillä on meneillään sukupolvenvaihdos, joten halusimme laajentaa toimintaa ja tarjota pojille uusia haasteita.

- Niinpä perustamme Kerttu-ravintolan, Osmo Ravantti sanoo. Siitä tulee "sisko" Pippurimyllyn alakerrassa toimivalle Hugolle.

Pippurimylly-nimestä vielä sen verran, että sen keksi itse Armi Ratia .

Hän on myös lahjoittanut ravintolalle Venetsiasta hankitun kultaisen pippurimyllyn, joka komeilee keskellä salia.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.