Risto Rytin nuoruusvuosien
kesäkoti säilyy siirrettynä

TS/Hannu Rintakoski<br />Risto Rytin kotitalon purkutyöt ovat nyt siinä vaiheessa, että jykevät hirsiseinät ovat näkyvissä sekä ulkona että sisällä.
TS/Hannu Rintakoski
Risto Rytin kotitalon purkutyöt ovat nyt siinä vaiheessa, että jykevät hirsiseinät ovat näkyvissä sekä ulkona että sisällä.

HANNU RINTAKOSKI

Presidentti Risto Rytin vanhempien kotitalo, iso maatilan kaksikerroksinen päärakennus, on parhaillaan siirtymässä Huittisissa kymmenkunta kilometriä pohjoisemmaksi, Loimankylästä Raskalaan.

- Hullun hommaa, päivittelevät monet kyläläiset.

Maatilamatkailua harjoittavat Kristiina Kuokkanen ja Jouni Noppari eivät ole alkuunkaan samaa mieltä.

- Tervettä hirttä ja seitsemän hienoa kaakeliuunia, käytännön siirtotöistä suurimman helteen kantava Jouni tuumii.

Ennen kaikkea pariskunta kiinnostui rakennuksesta kuitenkin sen historian ja arkkitehtuurin vuoksi.

Tilan edellinen päärakennus eli Risto Rytin syntymäkoti on samalta tontilta purettu jo1930-luvulla, mutta myös tähän uuteen, vuonna 1912 rakennettuun, liittyy runsaasti sodanaikaisen presidenttimme henkilöhistoriaa. Hän on asunut talossa kesälomillaan 1912-1930 ja mahdollisesti pitänyt siellä hetken aikaa lakiasiaintoimistoaankin.

- Tätä asiaa selvitellään vielä, Rytin vaiheista kiinnostunut pariskunta tuumii.

Ryti I:n nykyiset omistajat, jotka eivät ole presidentille sukua, pitivät vanhan, peräti 400 asuntoneliön suuruisen talon kunnostamista epätarkoituksenmukaisena ja kalliina. Aivan viereen nousi uusi päärakennus. Kaupunki antoi vanhalle purkuluvan, vaikka Lounais-Suomen ympäristökeskus toivoi sen säilyttämistä. Kun Kuokkanen ja Noppari kuulivat purkuhankkeesta, he päättivät ostaa rakennuksen omalle Raskan tilalleen siirrettäväksi.

Nyt hanke on niin pitkällä, että vankat hirsiseinät ovat näkyvissä sekä sisällä että ulkona. Lateksimaalin tuhoama ulkolaudoitus on purettu ja poltettu, samoin alkuperäiseen lisätyt väliseinät. Tapetit on irrotettu ja nimikoitu. Museovirasto on tutkinut kaikki yhdeksän tapettikerrosta. Näitä tietoja käytetään uudelleen pystytettyä taloa tapetoitaessa.

Myös kaakeliuunit on purettu ja palat kääritty sanomalehtiin odottamaan uudelleen muurausta. Lattialaudat on irrotettu ja kuljetettu säilytykseen. Seinähirsien purku ja numerointi alkaa, kunhan matkailutilan tämän kevään muut kiireiset rakennustyöt myöten antavat.

Valmis vuonna 2006

Kaiken uudelleen käytettävän tavaran on määrä olla siirrettynä ensi kesäna ja purkupaikan siivottuna seuraavana kesänä. Rakennuksen arvioidaan valmistuvan helmikuussa 2006.

Eivät yrittäjät miljoonaprojektiin (vanhassa rahassa) tietysti pelkästään kunnioittamansa presidentin henkilöhistorian kirkastamiseksi ryhdy.

Kyse on myös kehitysvammaisille suunnatun maatilamatkailutoiminnan laajentamisesta. Tiloja tarjotaan myös juhlien järjestäjille. Suunnitelmissa on Risto Ryti -näyttely kahviloineen. Pihapiiri, josta nyt avautuu näkymä Loimijoen sijasta Kokemäenjoelle, on tarkoitus rakentaa vanhan mallin mukaiseksi.

Myös talosta tulee ulkoasultaan vanhan kaltainen. Ulkolaudoituksen alkuperäisen vitivalkoista väriä kyllä vielä hivenen emmitään. Myös sisätiloissa kunnioitetaan vanhaa nykyajan mukavuuksin ja turvallisuusvarustuksin täydennettynä. Vinttinä ollut kolmas kerroskin otetaan käyttöön

- Haaveena on, että tästä voisi tulla kokonaan päätyö, Kristiina Kuokkanen sanoo.

Nyt hän ajaa päivittäin perintähommiin Vammalaan. Jouni Noppari työskentelee osa-aikaisesti kehitysvammaisten ohjaajana Helsingissä. Matkailuyrittäminen on tähän mennessä keskittynyt huippusesonkeihin, joita on yhteensä pari kuukautta vuodessa.

- Ja peltoja on viljelty lähinnä paperilla. Naapuri tekee työt isoilla koneilla, Jouni vastaa, kun häneltä utelee, miten aika riittää kaikkeen.

TS/Hannu Rintakoski<br />Oskari Noppari esittelee vanhempiensa Kristiina Kuokkasen ja Jouni Nopparin kanssa purkamistaan odottavaa portaikkoa.
TS/Hannu Rintakoski
Oskari Noppari esittelee vanhempiensa Kristiina Kuokkasen ja Jouni Nopparin kanssa purkamistaan odottavaa portaikkoa.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.