Polskimaan pääsee
asussa tai ilman

TS/Jane Iltanen<br />Aamupäivisin uimahallia käyttävät koululaisryhmät. Altaaseen molskahtavat parhaillaan Paavolan koulun eka- ja tokaluokkalaiset.
TS/Jane Iltanen
Aamupäivisin uimahallia käyttävät koululaisryhmät. Altaaseen molskahtavat parhaillaan Paavolan koulun eka- ja tokaluokkalaiset.

SALLA TUOMOLA

Turun uimahalli Rehtorinpellonkadulla on Suomen neljänneksi vanhin yleisökäyttöön tarkoitettu uimalaitos Helsingin Yrjönkadun, Lahden kansakoulun ja Paraisten uimahallien jälkeen.

Sisähallia suunniteltiin kaupunkiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1916, ja 1920-luvun lopulla hallia puuhattiin sekä Eerikinkadun Kinopalatsiin että Kaskenmäkeen Verdandin taloon. Rahoitus ei antanut kuitenkaan vielä tuolloin myöten.

Turun yliopiston ylioppilaskunta alkoi rakennuttaa turkulaisen arkkitehtikuuluisuuden Erik Bryggmanin suunnittelemaa rakennusta vuonna 1953 vastavalmistuneen ylioppilastalon yhteyteen. Ylioppilaskunta maksoi kustannuksista puolet, kaupunki osan ja valtio osan.

Ylioppilaskunnan historiikin kirjoittanut tutkija Kimmo Ketonen ihmettelee yhä, miten tuohon aikaan kuviteltiin, että talous saataisiin asiakastuloilla kohdalleen, kun uimahalli tuotti tappiota vielä 1960-luvulle asti.

- Vuonna 1962 valtio myönsi sen verran suuren avustuksen, että tilit saatiin nollille, Ketonen sanoo.

Urheilu- ja uimahalli vihittiin käyttöön 9.5.1954, ja avajaisissa nähtiin muun muassa ylioppilaskunnan neitosten esittämä kuviouintinäytös.

Ylioppilaskunnalta hallin vuokrasi Erkki Suvanto , joka johti uimalaitosta aina eläkepäiviinsä, vuoteen 1988 saakka. Tuolloin uudeksi yrittäjäksi tuli 1. elokuuta nykyinen johtaja, moninkertainen kymmenottelun Suomen mestari Johannes Lahti .

Tunnin aika oli tarkka

Ensimmäisinä vuosikymmeninä uimahallissa vallitsi tiukka kuri. Uimapukuja ei sallittu hygieniasyistä lainkaan, ja naiset ja miehet uivat vuoropäivinä kuten nykyisinkin. Säännön sanelevat yhdet sauna-, suihku- ja pukuhuonetilat.

Uimahalli saavutti suuren suosion: vuonna 1955 altaassa polski keskimäärin 200 asiakasta päivässä.

Parhaimpina sesonkikausina kävijämäärä saattoi nousta 500 uimariin. Uima-aika oli rajoitettu pisimmillään tuntiin, ja säännöstä pidettiin tiukasti kiinni allashuoneeseen asennettujen kaiuttimien avulla.

- Jos joku kauhoi yliaikaa, Suvanto kuulutti, että pukukoppi numero sen ja sen haltija, uima-aikasi on päättynyt. Johtaja tunnettiin myös lauseestaan: "Täällä ei mikään lättähattumeininki tule kyseeseen", muistelee Turun urheilusukeltajien (Ursukin) sukelluskursseja hallissa vuodesta 1974 vetänyt Jouko Moisala .

Turun uimahallin allasosa on 25 metriä pitkä ja 10 metriä leveä. Altaaseen mahtuu runsaat 500 kuutiolitraa vettä, jonka lämpötilan on oltava 26-asteista. Lahti myöntää, että korkeiden energiakustannusten vuoksi halli ei tulisi toimeen ilman kaupungin avustuksia.

Nykyään ylioppilaskunta huolehtii, että kiinteistö pysyy kunnossa. Joka vuosi uimahallia remontoidaan, ja kunnostustyöt täytyy tehdä Bryggmanin arkkitehtuuria kunnioittaen.

Tuorein remontti tehtiin tänä talvena, kun veden puhtautta tarkkaileva, käsikäyttöinen kloori- ja pH-järjestelmä vaihdettiin automaattiseksi.

- Turun uimahallin allasvesi on seudun puhtainta. Veden puhtaudesta huolehditaan hiekkasuodatinjärjestelmällä, ja vaatimukset ovat niin korkeat, että altaassa on puhtaampaa vettä kuin kraanasta tulee, Lahti vertaa.

Nykyään maksavia kävijöitä riittää parhaina päivinä 150, kesäkuukausina on hiljaisempaa. Turun uimahalli on kaupungin ainut uimalaitos, jonka ovet pysyvät auki ympäri vuoden lukuun ottamatta remonttikausia ja pyhiä. Kolmasosa kävijöistä on opiskelijoita, kolmasosa eläkeläisiä ja kolmasosa siltä väliltä.

Uimarit saavat tahtoessaan verhoutua uimapukuun, mutta nakunakin voi pulikoida. Ainoastaan vesijumpassa kaikki käyttävät uima-asua, muutoin alasti uiminen on edelleen suosittua sekä miesten että naisten keskuudessa.

- Uimahalliyrittäjänä on tärkeintä huolehtia paikan siisteydestä ja turvallisuudesta sekä henkilökunnan kohteliaisuudesta. Hallissa pitää olla myös leppoisa tunnelma, sillä ihmiset tulevat tänne ennen kaikkea rentoutumaan, Lahti toteaa.

Hän painottaa, että uimarit haluavat hallin pysyvät tuttuna ja turvallisena paikkana, jonne ei suuria muutoksia tehdä. Totutut tavat ovat tärkeitä jopa pukukoppien numeroissa. Jos asiakas on viikannut vaatteensa iät ja ajat tiettyyn koppiin, edes viereinen numero ei tunnu luontevalta.

Lahti toivoo, että kaupungin päättäjät ymmärtäisivät, kuinka yleishyödyllistä on pitää kansalaisten kuntoa yllä. Koska Suomessa opitaan uimaan pääsääntöisesti sisätiloissa, uimahallilla on myös uimataitoa edistävä vaikutus, joka on luonnollisesti yksi hengissä pysymisen ehto.

Turun uimahallin naisten vuorot ma klo 12-21, ke klo 13-21 ja pe klo 12-19 ja miesten vuorot ti ja to klo 13-21 sekä la klo 12-19.

TS/Jane Iltanen<br />Uimahallin johtajan Johannes Lahden tapaa varmimmin avainluukulta.
TS/Jane Iltanen
Uimahallin johtajan Johannes Lahden tapaa varmimmin avainluukulta.
TS/<br />Turun uimahallin ensimmäinen yksityisyrittäjä oli Erkki Suvanto, joka johti hallia vuodesta 1953 aina eläkepäiviinsä, vuoteen 1988 saakka. Suvanto tunnettiin jämäkästä kuristaan, ja varmimmin hänet tapasi hallin lippuluukulla.
TS/
Turun uimahallin ensimmäinen yksityisyrittäjä oli Erkki Suvanto, joka johti hallia vuodesta 1953 aina eläkepäiviinsä, vuoteen 1988 saakka. Suvanto tunnettiin jämäkästä kuristaan, ja varmimmin hänet tapasi hallin lippuluukulla.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.