Viihde

Pensselit heiluvat
tivolin takapihalla

TS/Annamari Vesamo<br />Twister-laitteen lamppukruunut saavat uuden maalipinnan Minna Räisäsen ja Kim Pihlin käsissä. Turkulainen Pihl lähtee vapun jälkeen Sariolan mukana kesäksi tien päälle.
TS/Annamari Vesamo
Twister-laitteen lamppukruunut saavat uuden maalipinnan Minna Räisäsen ja Kim Pihlin käsissä. Turkulainen Pihl lähtee vapun jälkeen Sariolan mukana kesäksi tien päälle.

HELI NUMMILA

Mitä tivolityöntekijät tekevät silloin kun tivoli on kiinni? Viettävät lokoisaa päivää hotellihuoneissaan televisiota katsellen? Shoppailevat kaupungilla? Hurvittelevat laitteissa?

Ehei. Tivolialueen viereen parkkeeratuissa asuntovaunuissa herätyskellot ovat pirisseet jo aamukahdeksalta. On noustava varhain, sillä työtä kyllä piisaa.

Kello yhdeltätoista Kupittaan parkkipaikalle pystytetyssä tivolissa käy jo melkoinen vilske. Porat laulavat, vasarat nakuttavat, pensselit heiluvat.

Tivoli Sariolan matkassa nyt seitsemättä kesää kiertävä, pelinhoitajana työskentelevä Minna Räisänen luettelee, mitä kaikkea pitää tehdä ennen kuin tivoli voidaan avata yleisölle: laiteet pitää pestä ja puunata, joitakin yksityiskohtia on pakko korjata. Peliautomaatit odottavat täyttämistä ja koko alue siivoamista.

- Vappu on meidän pääjuhlamme, Räisänen sanoo. Kaiken pitää siis olla vielä tavallistakin hienompaa tuota kevään riemujuhlaa varten.

- On tärkeää, että kaikki laitteet ovat kunnossa ja siistejä, ettei kukaan esimerkiksi sotke vaatteitaan, Räisänen kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vappua varten tivolissa pidetään myös "lampputalkoot", jossa varmistetaan, että kaikkien laitteiden kaikki lamput palavat. Ne kun loistavat komeasti iltahämärässä.

Asua voi vaikka narunvetokojussa

Värikkäiden vempeleiden vierestä alkaa tivolilaisten yksityinen alue, heidän "takapihansa". Sinne on parkkeerattu asuntovaunut ja kämppärekat, joihin työntekijät majoittuvat.

Asumusten lomassa on puutarhatuoleja, polkupyöriä, lasten leluja, vähän kukkiakin.

- Jokaisella työntekijällä oma kämppä. Se on pyhä asia. Kenenkään kämppään ei mennä ilman lupaa, Räisänen kertoo. Tivoliväki joutuu tekemään pitkää päivää, olemaan tiiviisti yhdessä ja asumaankin lähekkäin, joten ainoan yksityisyyden saa omassa asunnossaan.

Asuntoihin myös panostetaan ja kukin sisustaa ne makunsa mukaan.

- Rakastan omaa asuntovaunuaani - silloin kun se on siisti, Räisänen nauraa.

Hän antaa kurkistaa sisälle pikkuiseen vaunuunsa ja valittelee sen sotkua. Aamulla kun tuli vähän kiire ja kaikki tuntui olevan hukassa.

Osa asunnoista on hyvin erikoisia: niin pallonheittokojussa, narunvedossa kuin arpakojussakin on pikkuruisia asuntoja!

- Narunvetokojussa asuva Alida myös työskentelee narunvedossa! Hänen asuntonsa taitaa olla kaikkein pienin, mutta hän ei suostu mistään hinnasta vaihtamaan sitä pois, Räisänen nauraa.

Yllätyksellisyyttä on siinäkin, mitä ihan tavallisennäköisten rekkojen sisällä on. Yhdestä löytyy tyylikäs keittiö pyykkikoneineen, toisen uumenissa on ihkaoikea sauna.

Se lämpiää päivittäin.

Tivoli Sariola Kupittaan P-alueella sunnuntai-iltaan 2.5. asti.