Viihde

Aurajoella valmistaudutaan kesään

TS/Timo Jerkku<br />Nisse Vuorinen pitää Aurajokea rauhallisena ja kauniina jokena meloa.
TS/Timo Jerkku
Nisse Vuorinen pitää Aurajokea rauhallisena ja kauniina jokena meloa.

LEA PEUHKURI

Yksi tulevan kesän merkeistä on se, kun Aurajoen opastuskeskus Myllärintalo Turussa avaa jälleen ovensa kesäkaudeksi. Ensi sunnuntaista alkaen voi Halistenkoskella vaikka vuokrata kanootin.

- Melontakalustomme on saanut täydennystä, joten nyt voivat suuremmatkin ryhmät lähteä samaan aikaan retkelle, kertoo Aurajokisäätiön toiminnanjohtaja Esko Pettay .

- Retkimelonta kasvattaa tasaisesti suosiotaan. Se on luonnonläheinen laji, joka on alkanut kiinnostaa ihmisiä, sanoo melontakouluttaja Nisse Vuorinen .

Vuorinen kertoo, että Aurajoen yläjuoksu on suhteellisen rauhallinen kanootilla kuljettavaksi ja siellä on paljon kauniita paikkoja katsella.

- Joki ei virtaa ainoastaan peltojen keskellä vaan välillä se sukeltaa metsän siimekseen.

Vuorinen muistuttaa, että Aurajoki on seitsemänkymmentä kilometriä pitkä, joten melottavaa on pitkälti. Perinteisesti joenvarsimaisemiin on päässyt tutustumaan viidenkymmenen kilometrin matkalta Aurajokimelonnan yhteydessä heinäkuussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt aloittelijoille ja muille asiasta kiinnostuneille järjestetään 16.5. lyhyempi retki, Kevätmelonta, jonka aikana taitetaan kymmenen kilometriä.

- Meiltä on kysytty tällaisesta mahdollisuudesta, koska joitakuita kahden päivän melonta saattaa hirvittää. Kevätmelonnassa voi jo ihan kauden alussa testata innostustaan.

Jos haluaa pitää jalat mieluummin kuivalla maalla, voi Halistenkoskesta nauttia muutenkin. Opastuskeskuksesta saa kalastuslupia erilaisiin tarpeisiin: saatavilla on vuorokauden, viikon ja koko kauden lupia.

Kalastusalueen isännöitsijä Arto Katajamäki kertoo, että ensimmäiset lohet ovat jo nousseet kalaportaissa. Myös kuore ja säyne liikkuvat kosken tuntumassa.

- Kala alkaa liikkua hyvin noin kymmenessä asteessa. Nyt veden lämpötila on yhdeksän asteen tuntumassa, joten pian kalastuskausi alkaa toden teolla, Katajamäki sanoo.

Jos haluaa tänä kesänä opetella uusia kalastustaitoja, voi mennä vaikkapa Vakka-Suomen perhokalastajien järjestämälle perhokurssille 8.-9.5. Kurssilla pääsee opettelemaan paitsi heittoa myös perhon sidontaa.

- Perhokalastuksen taitoja voi testata Halistenkosken lisäksi muun muassa upealla Liedon Nautelankoskella, jossa voi luvanvaraisesti kalastaa ainoastaan perholla, Katajamäki kertoo.

Paitsi melojia ja kalastajia opastuskeskus palvelee myös ulkoilijoita, sillä lähellä avautuvat ulkoilumaastot. Myllärintalossa on kahvila ja useasti kesässä vaihtuva näyttely.

Aurajoen opastuskeskus on auki klo 10-18 kaikkina muina päivinä paitsi maanantaina 2.5. alkaen. Tiedustelut puh. (02) 2623 441.