Viihde

Kansa äänesti
parhaat Aku-sarjat

Helsinki (STT)

Suomalaiset ovat päässeet äänestämään omat Aku Ankka -suosikkisarjansa. Lukijoiden lempitarinat koottiin Aku Ankan parhaat -albumiksi, joka on Akun 70-vuotisjuhlavuoden pääjulkaisu.

- Äänestyksessä ilahdutti se, että myös muiden tekijöiden kuin Carl Barksin ja Don Rosan sarjat pääsivät esille, kommentoi Sanoma Magazines Finlandin sarjakuvatoimituksen esimies Riku Perälä.

Myönteistä oli niin ikään se, että suomalaisten suosikkisarjoiksi valikoitui Aku-tarinoita kaikilta sarjakuvan kuudelta vuosikymmeneltä.

Lukijat saivat äänestää Aku-tarinoita 14 kategoriassa. Niissä kussakin oli ehdolla 9-11 tarinaa, minkä lisäksi oli mahdollista äänestää omaa suosikkia listan ulkopuolelta.

Runsaan kuukauden kestäneessä äänestyksessä annettiin Akun verkkosivuilla liki 6 000 ääntä. Ääniharava oli Carl Barksin klassikko Kohtalokkaat munat , joka rohmusi liki 1 500 ääntä. Hopealle kipusi Don Rosan K.A.S.V.A.T.U.S.O.P.P.I.A ja pronssille VicarinTaistelu taistoturrikoista .

Aku Ankan parhaat -albumin avaussarjaksi otettiin Kovan onnen ankka -sarjan voittaja Omeletti .

- Näin siksi, että kova yrittäminen ja epäonnistuminen on ehkä se Akulle ominaisin juttu, Riku Perälä makustelee.

Jos Aku Ankka -lehden levikki suhteutetaan kunkin maan väkilukuun, Suomi on selvästi maailman johtava Aku-valtio.

Aku Ankan syntyajaksi lasketaan vuosi 1934, jolloin kääkättäjä ilmestyi piirrettyyn Disney-filmiin. Suomessa Aku nousi suosioon sarjakuvalehdessä, jonka ensinumero ilmestyi maassamme 5.12.1951.