Viihde

Saako sinivuokkoja poimia?

TS/Jane Iltanen<br />Sinivuokkojen on parasta antaa kasvaa rauhassa luonnonsuojelualueilla. Muilta paikoilta niitä saa poimia.
TS/Jane Iltanen
Sinivuokkojen on parasta antaa kasvaa rauhassa luonnonsuojelualueilla. Muilta paikoilta niitä saa poimia.

HELI NUMMILA

Kysymys on niin kinkkinen, että ympäristönsuojelusuunnittelija Kari Karhu Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimistosta joutuu soittamaan ympäristöministeriöön parikin kertaa ennen kuin asia selviää yksityiskohtiaan myöten.

Ja asia on näin: sinivuokko on luonnonsuojeluasetuksen liitteenä olevalla rauhoitettujen kasvien listalla, mutta ympäristöministeriö on asetuksen valtuuttamana rajannut rauhoitusta siten, että kiellettyä on vain sinivuokon kerääminen myyntitarkoituksessa tai ylipäätään sen kaupitteleminen.

Omaan maljakkoon sinivuokkoja saa siis poimia - mutta ei luonnonsuojelualueilta.

Jos kukan haluaisi omaa kukkapenkkiään koristamaan, Karhu kehottaa pyytämään luvan maanomistajalta.

- Mielestäni kasvin kaivaminen juurineen ei kuulu enää jokamiehen oikeuksien piiriin, Karhu sanoo.

Luonnonsuojelualueelta ei saa ottaa mitään

Sinivuokon tavoin rauhoitettuja kevätkukkia ovat imikkä, kevätesikko, kevätlinnunherne ja näsiä. Niihin pätevät samat säännöt kuin sinivuokkoon, eli niitä ei saa yrittää myydä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka niiden poimiminen ei olekaan kiellettyä, on kuitenkin fiksumpaa tyytyä mieluummin ihailemaan niitä luonnossa kuin viedä niitä kimpuittain kotiin.

Kyseisiä kukkia löytyy esimerkiksi Muhkurin, Katariinanlaakson ja Kuninkojan luonnonsuojelualueilta, Marjaniemen tai Choraeuksen lähteen luonnonsuojelualueelta Ruissalossa sekä Toijaisten luonnonsuojelualueelta Hirvensalosta.

Niissä vieraillessaan on syytä muistaa, että luonnonsuojelualueilta ei yleensä saa poimia sen kummemmin sinivuokkoja kuin muitakaan kukkia, ei edes voikukkasia. Vaikka siis tekisi mieli viedä palanen luontoa kotiin, on parasta hillitä itsensä.

Entä jos kukkia kuitenkin nappaisi mukaansa, millainen rikos se olisi? Tai jos kaivaisi kasveja eikä kyselisi lupia maanomistajalta?

Karhu arvelee, että moiset teot olisivat luonnonsuojelurikkomuksia ja niistä voisi saada päiväsakkoja. Tällaiset rikkomukset voi ilmoittaa poliisille kuka tahansa. Periaatteessa maanomistaja voisi esittää korvausvaatimuksiakin.

- Eri asia sitten on, nostettaisiinko tällaisessa asiassa syytteitä, Karhu miettii.

Suuri paakku maata mukaan

Luvallisesta paikasta kukkia omaan penkkiinsä haluavan on oikea aika toimia keväällä, eli juuri nyt.

Kaupunginpuutarhuri Mari Helin neuvoo, että halutun kukkasen ympäriltä kannattaa kaivaa mukaan mahdollisimman suuri paakku maata.

- Näin kasvilla on "koti mukanaan". Se ei edes huomaa että siirtyy, kun lähiympäristö ei muutu, Helin sanoo.

Perussääntö on, että kasvi tulee siirtää suunnilleen samanlaisen paikkaan kuin missä se kasvaa. Eli rantakasvia on turha yrittää saada kukoistamaan kuivalla maalla.

Kun kasvia on siirretty, sen juuret ovat rikkoontuneet. On siis tärkeää huolehtia säännöllisestä ja riittävästä kastelusta.

Kasvia ei myöskään saa istuttaa liian syvälle.

Monet luonnonkasvit ovat tottuneet hyvin karuun maaperään, joten ne eivät välttämättä viihdy kovin ravinteikkaassa maassa. Maaperän pitäisi vastata suunnilleen niitä olosuhteita, joissa kasvi luonnollisesti kasvoi.

TS/Riitta Salmi<br />Näsiä
TS/Riitta Salmi
Näsiä
TS/Arto Takala<br />Kevätesikko
TS/Arto Takala
Kevätesikko
TS/Riitta Salmi<br />Imikkä
TS/Riitta Salmi
Imikkä