Viihde

Lattiamestari valvoo työn kulkua

TS/Timo Jerkku<br />Parkettihiomakone kulkee valon suuntaan lattiamestari Yrjö Kohosen (vas.) valvonnassa lattianpäällysteopiskelija Teemu Laaksosen ohjatessa.
TS/Timo Jerkku
Parkettihiomakone kulkee valon suuntaan lattiamestari Yrjö Kohosen (vas.) valvonnassa lattianpäällysteopiskelija Teemu Laaksosen ohjatessa.

SINIKKA ESKOLA

Nyt on lattioiden kunnostajien vuoro nousta mestareiksi.

Suomen kaksi ensimmäistä lattiamestaria ovat vastikään valmistuneet Turun Ammattiopistosäätiöstä ja saaneet todistuksensa. Heistä toinen on Turun Ammattiopistosäätiön tuntiopettaja Yrjö Kohonen. Työssään hän seuraa silmä tarkkana, kun opiskelija Teemu Laaksonen käyttää parkettihiomakonetta Hämeenkatu 24:n kunnostettavassa rakennuksessa. Paikka on Turussa tunnetun koristemaalari Samuel Koskisen entinen koti, joka toimii ammattiopistosäätiön oppilaiden harjoittelutilana.

Rakennuksen upeat kattomaalaukset ovat jo osittain otettu esiin. Rakennuksen lattiat ja seinät ovat vielä kauttaaltaan kunnostuksen kourissa.

- Kunnollinen pohjatyö on kaiken perusta, sen kun saisi nämä oppilaat tajuamaan, sanoo vastaleivottu lattiamestari. Niinpä Teemukin on hionut huoneen lattiaa ensin ristiin, jotta vanhat lattialankut saadaan oikaistuiksi. Sitten ajetaan valon suuntaan, opastaa Kohonen.

- Mustat läikät lankkujen välissä ovat joustavaa kittiä. Se on tässä kokeiltavana. Puulattialla kun on tapana "elää" ajan saatossa. Siksi tämän huoneen lattia saa aikanaan myös elastisen maalipinnan, visioi Kohonen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kohonen ajautui ajalle lähes parikymmentä vuotta sitten. Mattomiehenä meni useita vuosia, kunnes koulutus alkoi kiinnostaa. Hän suoritti lattianpäällystäjän ammattitutkinnon ja pätevöityäkseen opettajana lattiamestarin erikoisammattitutkinnon.

Neljä päivää kestäneessä lattiamestarin näyttötutkinnossa arvioitiin osaamista sekä teoriakokeen että työnäytteen avulla. Työnäytteenä turkulainen Yrjö Kohonen ja lattiamestarin tutkinnon toisena suorittanut helsinkiläinen Keijo Korpelin tekivät märkätilan muovipäällysteen lattia-asennuksen.

- Vanhat mattomiehet ovat kohta eläkeiässä. Alan osaajista on pian pulaa, sillä aivan liian monta nuorta on tässä välissä kiinnostanut vain se "hiirimatto", huokaa Yrjö Kohonen.

Alan turvallisuus on aikojen saatossa huomattavasti kohentunut, esimerkiksi vesiohenteisiin lakkoihin siirtymällä.