Viihde

Postimerkki avaa oven
KIEHTOVAAN MAAILMAAN

TS/Jori Liimatainen
TS/Jori Liimatainen

MARJA MYLLYLUOMA

- Monta barbia jäi aikoinaan saamatta. Synttäreinä ja jouluina kun tuli postimerkkejä, nauraa helsinkiläinen Marion Fagerström , 28.

Kun Marion oli kolmen vanha, postimerkkeilijävanhemmat huomasivat hänen kulkevan alati pinsetit kädessä. Kannustusta koko perheen yhteiseen harrastukseen alkoi tulvia Korvatunturilta asti.

Tämän viikonlopun Marion hengailee muiden merkkiuskollisten joukossa Turun messukeskuksessa.

Postimerkkeilijät ovat valloittaneet kokonaisen hallin kaksipäiväisiltä keräily- ja antiikkimessuilta. Aboex 2004 käsittää 140 postimerkkikokoelmaa, joukossa Marionin "Suomen Punainen Risti 1914-39".

Kuuden raamin eli 92 lehden SPR-kooste täydentyy vuosien 1939-82 erikoisuuksilla.

Kummajaisessa on ehkä laskos keskellä tai ristisiirtymä. Kerrassaan harvinainen löytö on se, josta punainen risti puuttu tykkänään. Maallikko ei virheitä heti huomaa, mutta asiaan vihkiytynyt on niistä haltioissaan.

Pikkutarkalle virhebongarille avautuu ääretön, kiehtova maailma.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kerääjä voi ammentaa loputtomiin mieliteemansa välittämää historiaa ja kulttuuria. Pikkuruinen merkki kertoo oman tarinansa, riipaisevankin, niin kuin 1930-luvun lento-onnettomuudesta pelastettu Punaisen Ristin merkki puoliksi palaneine kirjekuorineen. Onpa vastaan tullut oman isoisän postiakin.

Marionin SPR-kiinnostus kumpuaa jostakin syvältä sisimmästä - tai sitten kirkkaan värinen risti kiinnosti.

Ensimmäinen ammatinvalinta joka tapauksessa liippasi läheltä: Marionista tuli sairaanhoitaja. Sittemmin hän kouluttautui vielä tradenomiksi. Postimerkki-innostus ei ole tuplalukuja haitannut, pikemmin poikinut tiettyä jämptiyttä työhön.

- Tämä on siitäkin hieno harrastus, että tämän voi panna välillä syrjään ja ottaa taas esiin, Marion luonnehtii.

Aloittelijaa Marion kehottaa valitsemaan aiheen, joka aidosti kiinnostaa, oli se sitten kissa, luonto tai jokin maa. Ylipäätään keräily saisi Marionin mielestä nousta taas arvoonsa.

Korttien keräily onkin kovasti nostamassa päätään.

Postimerkkien kokoaminen on perinteisesti ollut miehistä puuhaa. Nainen on liki painatukseen pujahtaneen vekin veroinen harvinaisuus.

Marion Fagerström sai vuonna 2001 Vuoden naisfilatelisti -tittelin. Silloin tuli myös kilpailupalkinto aiemman, juniorisarjasta saadun tunnustuksen kaveriksi.

Myös tämänkertaiset kokoelmat kilpailevat paremmuudesta.

Punnittavina ovat muun muassa kokonaisuuden sisältö ja ulkoasu. Tuomaristo arvioi, kuka on osannut asettaa aarteensa kutsuvimmin esille.

Keräilijät kiertävät itsekin ahkerasti arvioimassa toistensa asetelmia.

Kierrokselta tallettuu aina jokin tiedonmurunenkin harrastusta siivittämään; asiantuntevat termit vilisevät keskusteluissa.

Moni maallikko tuijottaa lumoutuneena kirjekuorien osoitteita, joissa komeilee sellainenkin katoamassa oleva piirre kuin kaunis käsiala.