Viihde

Polku kulkee Pohjalla pellon reunaa

EEVA SUOJANEN

Loimaan seudun uusin luontoreitti, Pohjan polku on todellista luomumallia. Liki neljän kilometrin mittaista reittiä ei ole rakennettu maastoon, vaan se mutkittelee metsässä ja pellon reunassa peuran- ja muurahaisenpolkuja pitkin.

Luomulenkki ei tarjoa erikoisuuksia, mutta runsaasti ympäristö- ja metsätaloustietoa halukkaille. Polun varrella on 17 tietopysäkkiä: jossa opetellaan vaikkapa tunnistamaan kasveja ja sieniä, tutustutaan metsän monimuotoisuuteen ja kovan metsätalouden jälkiin, määritellään puun ikää, tai nähdään vahinkoeläinten tuhoja.

Luomureitin varrella näkyy tosin ihmisen aikaansaannoksia, eikä aina kovin positiivisia. Romuja on jätetty muistuttamaan, että maakuoppia käytettiin vanhan tavaran loppusijoituspaikkoina ja aiheutettiin näin pohjavesien pilaantumisriskiä.

Polun lähtöpaikka on Joenperässä Pohjan tilalla. Pohjan tila on Loimaan ammatti-instituutin omistama ja kiinteistössä toimii viiden Loimaan seudun kunnan ylläpitämä työpaja. Työpaja on kunnostanut paikkoja, joita vuokrataan ulkopuolisille. Reitin opasteet ovat työpajassa tehtyjä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luontopolulle saa tilauksesta pakettimatkan tai opastuksen. Rasteille järjestetään erilaisia vuodenaikaan sopivia kädentaito- tai tunnistustehtäviä. Reitin rakentajien mukaan kesällä polku saa oman erikoisuutensa: metsäkangaspuut. Kangaspuissa voi kokeilla kudontaa luonnosta löytyvistä materiaaleista.

Huvia ja hyötyä

Polku syntyi osana LELA-kehittämishanketta, jossa mukana Loimaan, Alastaron ja Pöytyä-Yläne-Oripään 4H-yhdistykset. LELA tarkoittaa "luonnosta elämisen eväitä ja elämänlaatua".

Hankerahoilla on yhdeksän EU-vuoden aikana perustettu kymmeniä erilaisia luontopolkuja myös Varsinais-Suomeen.

- Varmasti joka kunnassa on jo ainakin yksi luontopolku, arveli 4H-piirin toiminnanjohtaja TimoTeinilä . Luontopolkuja on maaseudulle tehty rakennerahastojen tuella sekä kyläyhteisöjen ja järjestöjen talkoilla.

- Luontoreitit lisäävät tietoa omasta lähiympäristöstä sekä parantavat mahdollisuuksia yhdessäoloon. Luonnossa kulkija saa huvia ja hyötyä, toivoi Loimaan 4H-yhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Joukas-Niemi.

Luontopolku ei ole kuntopolku, jossa mennään hiki päässä. Silti sekä pää että keho saavat osansa; kunto ja työkyky kohenevat luontoliikunnasta.

- Ohjattu luontoretki sopiikin yritysten työntekijöiden tyky-toimintaan, muistutti hankevetäjä Karoliina Kirvelä.

Elämisen eväiden hankintaan ja elämänlaadun parantamiseen tähtäävä hanke sisältää myös konkreettista luonnon rikkauksien hyödyntämistä. Tarkoituksena on kouluttaa työttömiä kauppayrtti- tai kauppasienipoimijoiksi ja luoda lähipoimijaverkosto.