Tiedon jano ajaa
tutkimusmatkailijan maailmalle

TS/Jane Iltanen<br />Tutkimusmatkailija Pekka T. Lehtinen on kerännyt tuhansien eläinnäytteiden ohella maailmalta myös huiman kokoelman alkuperäiskansojen perinne-esineitä.
TS/Jane Iltanen
Tutkimusmatkailija Pekka T. Lehtinen on kerännyt tuhansien eläinnäytteiden ohella maailmalta myös huiman kokoelman alkuperäiskansojen perinne-esineitä.

Turun yliopiston Eläinmuseon museonhoitajana pitkän päivätyön tehnyt ja tuosta tehtävästä eläkkeelle viisi vuotta sitten jäänyt tohtori Pekka T. Lehtinen tituleeraa itseään nykyisin tutkimusmatkailijaksi. Nimike onkin osuva, sillä mies on tehnyt noin 40 matkaa eri puolille maapalloa kerätäkseen tutkimuksensa kannalta tärkeitä eläinnäytteitä. Lehtisen tutkimusmatkat ovat suuntautuneet kaikille mantereille ja noin 120 eri valtion alueille.

Eikä matkailu ole suinkaan maisemien katselua ja huvittelua. Lehtisen keräämistä ja tunnistamista näytteistä on jäänyt historiaan kahdeksan selkärangattomien uutta heimoa. Yksittäisiä, tieteelle uusia eläinlajeja miehen keräyksistä on löytynyt niin paljon, ettei Lehtinen ole edes yrittänyt pitää niistä kirjaa.

Suurista saavutuksista huolimatta kaipuu vieraille maille ei hellitä.

- Nykyisin keskityn rapuhämähäkkien systematiikkaan. Ryhmä ei kuulosta "myyvältä", mutta teinkin valintani puhtaasti tieteellisin perustein: Näistä eläimistä tietämyksemme on heikoin ja kaipaa pikaista selvittämistä ennen peruuttamattomia ympäristömuutoksia, Lehtinen perustelee.

Tutkimusmatkoilla on ollut lukemattomien ilonaiheiden ohella myös synkempiä hetkiä.

- Koskaan en ole pelännyt luonnon vaaroja tai paikallisten ihmisten reaktioita, mutta viranomaisten kanssa on vähän joka puolella ongelmia. Kulku- ja keräyslupien saaminen on usein kohtuuttoman vaikeaa, koska edes vastuullisimmat toimijat eivät ymmärrä mitään maailmalla yleisesti puhuttavaa kieltä.

Mutta ei seikkailijan ongelma kaukomaihin rajoitu. Kotimainen tiedepolitiikkamme saa Lehtiseltä satikutia.

- Eläkeläiset eivät saa edes hakea esimerkiksi Suomen Akatemian matka-apurahoja, ja veroviranomaiset suhtautuvat - jos mahdollista - vieläkin tylymmin. Eläkeläisellä ei ole oikeutta vähennyksiin tutkimustyön aiheuttamista, omasta lompakosta maksetuista kuluista.

Byrokraattien nuiva suhtautuminen ei ole tutkimusmatkailijan ainoa murhe, sillä oman tieteenalan arvostus näyttää murenevan.

- Biologian perusopetuksesta on ainakin Turussa systematiikka ja lajintuntemus kutistettu minimiin. On järkyttävää kuulla professoritason tutkijan suusta, ettei lajeilla ole mitään merkitystä, kunhan toiminnat vain ymmärretään.

Lajintuntemus on biologian perusta, jolle ekologia ja muut tärkeät tieteenalan haarat rakentuvat. Seuraavilla vuosikymmenillä voi olla vaikeaa löytää paljon mainostetun biodiversiteetin vaalijoita, Lehtinen murehtii.

Kymmenillä tutkimusmatkoilla sattuu paljon odottamatontakin. Malesian viidakoissa Lehtinen selvisi tappavan myrkyllisen käärmeen puremasta biologin perustietojen ansiosta. Toisaalta maapallon vastakkaisella puolella Chilessä mies vietti tutkimusmatkalla mukana olleen puolisonsa Maija Lehtisen kanssa ikimuistoisen 31-vuotishääpäivän.

- Vuosipäivää seurannut yö oli tähänastisen elämäni kuumin, sillä asumamme hotelli paloi maan tasalle.

Vaikka tutkimusmatkailijalla on kokemusta planeettamme mielenkiintoisimmista seuduista, miehen sydän on myös vankasti kotimaisemissa.

Maailman kauneimmaksi paikaksi Pekka T. Lehtisellä on kaksi tasavahvaa ehdokasta: Marquesas-saarten tietty vuorenhuippu, jolle mm. taidemaalari Paul Gauguin on haudattu sekä Nauvon Berghamnin pääsaaren huipulta avautuvat maisemat.

KAI AULIO

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.