Graniittipoika pääsi kirjeen kulmaan

TS/Ari-Matti Ruuska<br />- Oho, menikös se vähän vinoon? Tutkija Riina Tiainen ja graafinen suunnittelija Jari Karppanen testasivat WAM:in uudet postimerkit. Taustalla toisen merkin kuva-aihe, Ranteeseensa nojaava tyttö.
TS/Ari-Matti Ruuska
- Oho, menikös se vähän vinoon? Tutkija Riina Tiainen ja graafinen suunnittelija Jari Karppanen testasivat WAM:in uudet postimerkit. Taustalla toisen merkin kuva-aihe, Ranteeseensa nojaava tyttö.

PIRJO VISMANEN

Vuonna 1917 nuori suomalainen kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen alkoi tehdä veistosta noin kolmevuotiaasta ujosta pienestä pojasta. Patsas sai nimen Graniittipoika. Nyt tuo kansalliskuvanveistäjämme ensimmäinen huomiota herättänyt graniittiveistos on ikuistettu postimerkkiin.

- Alun perin pojan piti koristaa Turun kaupunginkirjaston eteen suunniteltua suihkulähdettä, tietää tutkija Riina Tiainen Wäinö Aaltosen museosta.

Aaltonen näet osallistui suihkulähteestä julistettuun suunnittelukilpailuun vuonna 1915. Voiton vei kuvanveistäjä Gunnar Finne , mutta hänen monumentaalista työtään ei poliittisesti epävakaiden olojen tähden pystytty tuolloin toteuttamaan.

Asiaan palattiin vasta kymmenkunta vuotta myöhemmin, jolloin Finne sai tehtäväkseen toteuttaa kirjaston eteen nykyisen suihkulähteen.

Sittemmin Aaltonen veisti pojasta monta erilaista versiota. Hänen nimikkomuseonsa peruskokoelmassa on 1920-luvun alussa valmistunut musta patsas, Graniittipoika II, joka myös Alastomana poikana tunnetaan. Se saatiin ostettua Turun kaupungille vuonna 1998 yksityisomistajalta. Punagraniittinen ykköspoika hankittiin jo 1920-luvulla Ateneumin kokoelmiin, mutta sekin on ollut talletuksena Wäinö Aaltosen museossa.

Poikaa saa tosin etsiskellä WAM:issa tällä hetkellä tuloksetta: patsas on varastossa.

- Muita Aaltosen töitä on kyllä esillä, Tiainen vakuuttaa.

Alakerran seinältä löytyy Ranteeseensa nojaava tyttö, marmorireliefi vuodelta 1921. Se on toinen Aaltosen työ, jonka museo on taiteilijan juhlavuoden kunniaksi ikuistanut postimerkkiin - Aaltosen syntymästähän tuli 8.3.2004 kuluneeksi 110 vuotta.

Merkit on suunnitellut museon graafikko Jari Karppanen.

Aiheita haettiin sekä veistoksista että maalauksista. Wäinö Aaltonenhan oli koulutukseltaan taidemaalari. Opinnot Turun Piirustuskoulussa alkoivat kangerrellen, mutta päästötodistuksen hän sai vuonna 1915 koulun kaikkien aikojen parhaana oppilaana.

Koulussa annettiin kuitenkin vain piirustuksen ja maalauksen opetusta. Kuvanveistäjänä tämä vasaran ja taltan mestari oli itseoppinut.

- Sen kunniaksi päätettiin panna molempiin postimerkkeihin veistos, Karppanen selittää.

Suunnittelijan kädenjälki näkyy merkeissä töiden tiukkana rajauksena.

- Se antaa tietyn uudenlaisen näkökulman veistoksiin.

- Ja olisihan koko poika postimerkissä ollut aikamoinen möykky, lisää Riina Tiainen.

Merkkejä on tarjolla tuhat kappaletta kumpaakin aihetta, ja niitä voi ostaa vain Wäinö Aaltosen museosta 1. huhtikuuta alkaen. Myyntihinta on 0,65 euroa. Sillä saa I luokan ikimerkin.

Edellisen kerran Wäinö Aaltosen töitä oli postimerkeissä juhlavuonna 1994. Silloin kyseessä oli postimerkkikeskuksen julkaisema virallinen sarja, jota myytiin posteissa.

TS/<br />Postimerkkien aiheina ovat Wäinö Aaltosen teokset Graniittipoika II (vasemmalla) ja Ranteeseensa nojaava tyttö, joskin tiukasti rajattuina.
TS/
Postimerkkien aiheina ovat Wäinö Aaltosen teokset Graniittipoika II (vasemmalla) ja Ranteeseensa nojaava tyttö, joskin tiukasti rajattuina.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.