Viihde

Oripäässä taas hyvä vauvavuosikerta

EEVA SUOJANEN

Tämän vuoden juhliin oli oikeutettuja ja kutsuttuja 20. Viime vuonna syntyi oripääläisiin koteihin 21 vauvaa, mutta yksi on jo ehtinyt muuttaa muualle.

- Poikia on kymmenen ja tyttöjä kymmenen, joten saadaan tasaparit, terveydenhoitaja Marja-Leena Lehtelä esitteli.

Uusia oripääläisiä oli tällä kertaa mukana 16: Jenny, Niki, Miro, Laura, Silja, Veeti, Jere, Jarkko, Topi, Heidi, Mikko, Mirabelle, Juho, Nea, Ari, ja joukon kuopus, vielä nimetön vauva Vesala. Sairastumisen vuoksi pois olivat joutuneet jäämään Kiia, Julia, Toni ja Nanna.

Vedonlyönti poiki perinteen

Vuosikertajuhlien perinne alkoi viisi vuotta sitten. Alkuvuosi 1999 oli mukavan vilkasta vauvamarkkinoilla. Joku uskaltautui neuvolassa arvioimaan, että syntyneiden määrä nousee haamurajan, kahdenkymmenen, yli. Lehtelä laskeskeli laskettuja aikoja ja löi vedon. Hän lupasi syödä hattunsa, jos yli kahdenkympin päästään.

Oripäässä syntyi 1999 tasan 20 vauvaa, mikä ei yksiselitteisesti ratkaissut vedonlyöntiongelmaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kukaan ei oikein muistanut, pitikö hatun syönnin toteutua tasan kahdessakympissä vai vasta jos menee yli.

Neuvolan terveydenhoitaja päätti ratkaista ongelman kaikkia tyydyttävällä tavalla: alkuvuodesta 2000 hän kutsui koolle kaikki edellisvuonna syntyneet. Itselleen hän leipoi pitsataikinasta hatun, ja söi sen juhlallisesti todistajien läsnäollessa.

Se vedonlyönti oli joka tapauksessa ollut mukava hävitä.

Hatunsyöntitilaisuudessa kaikilla oli niin hauskaa, että vuosikerran juhlista haluttiin tehdä perinne.

Neljänä aiempana kertana Marja-Leena on itse kustantanut kahvit, ja kutonut kaikille pienille juhlakaluille sukat. Perinne on nyt jo sen verran vakiintunut, että kunta kustansi kahvituksen. Sukankutomiseen oli saatu apua SPR-ystäviltä.

Ykköset saivat sukkalahjan myös Mannerheimin lastensuojeluliitolta, ja vanhemmat tietoja kerhotoiminnasta ja päiväkodista.

Ikätoverit tutuiksi

Vuosikertajuhlien pohjalta on uuttakin jo mietitty. Viiden vuoden takainen hattuikäluokka oli tänä vuonna koolla ja kolmevuotistapaamisiakin on ehdoteltu. Vanhempien mielestä on mukavaa, kun ikätovereihin pääsee tutustumaan jo ennen koulua.

Lehtelän mukaan kunnanjohtaja oli pyytänyt isiä ja äitejä pohtimaan, aloitettaisiinko syksyllä perhekahvila. Kunta antaisi kokoontumisille tilat, kun esikoulu saa uudet.

Nuoret äidit Tuija Salminen,Anu Vesala ja Kati Vainionpää pitivät perhekahvila-ajatusta kehittelemisen arvoisena. Heidän ykköstoiveenaan kunnan suuntaan oli kuitenkin keskustaajaman leikkikentän uusiminen.

- Siellä kun leikkivälineet ovat niin vanhoja, että äidit ovat jo lapsina samoissa leikkineet.

Tervetuloa uudestaan

Hatunsyönnin jälkeen vauvavuodet Oripäässä ovat olleet hyviä ja tahti sama.

- Meillä syntyy yhtä paljon vauvoja kuin naapurissa Alastarolla, joka maksaa vauvarahaa ja on asukasluvultaan paljon suurempi, Lehtelä iloitsi.

- Oripää sentään tukee synnyttäjiä maksamalla sairaalalaskun.

- Viime vuonna tammikuussa syntyi viisi uutta kuntalaista. Tasaisen vauhdin taulukolla se olisi tiennyt kuuttakymmentä, mutta vauhti tasaantui.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tästä vuodesta näyttäisi tulevan ainakin yhtä hyvä kuin viime vuodesta, mutta ainakaan neuvolassa ei luvuista enää vetoja lyödä.

- Tervetuloa uudestaan, toivotti Marja-Leena Lehtelä äideille ja isille. Silmissä oli tietynlainen pilke, ettei se toivotus tarkoittanut lastenneuvolan tarkastuskäyntiä. Perinne jatkuu