Viihde

Heijastin suojaa pientä kulkijaa

TS/Timo Jerkku<br />Neljäsluokkalainen Ville Kyrölä turvaa koulutiensä kirkkaalla otsalampulla, jonka kirkas led-valo valaisee synkimmänkin polun. Taustalla liikkuvan poliisin lahjoitusjaguaari.
TS/Timo Jerkku
Neljäsluokkalainen Ville Kyrölä turvaa koulutiensä kirkkaalla otsalampulla, jonka kirkas led-valo valaisee synkimmänkin polun. Taustalla liikkuvan poliisin lahjoitusjaguaari.

SALLA TUOMOLA

Raision Ihalan koulun pihalla seisoo pakkasen nipisteltävänä aamun hämärissä kourallinen neljäsluokkalaisia poikia.

Ville Kyrölä on kiinnittänyt pipoonsa kirkkaan lampun, joka valaisee hänen koulutiensä turvallisesti ja saa kantajansa näkymään kauas.

- Syksystä asti olen käyttänyt tätä. Kaverilla on samanlainen, ja isä ehdotti, että minullekin hankittaisiin tällainen. Jos pyörästä on lamppu rikki, tämän valossa näkee hyvin, Ville kertoo.

- Kirkkaan led-valon ansiosta myös lapset ovat innostuneet päälampusta. Se on kevyt, ja patterit kestävät nykyään huomattavasti pidempään kuin ennen. Kätevä lamppu on myös pyöräilijöiden suosiossa, sanoo Turun liikkuvan poliisin vanhempi konstaapeli Ville Sula .

Liikkuvan poliisin Turun yksikkö järjestää tammi-helmikuussa turvallisuuskampanjan yhdessä Raision poliisilaitoksen kanssa. Perjantaiaamuna vuorossa olivat Ihalan koulun lisäksi raisiolaiset Kerttulan ja Kaanaan koulut.

- Jaamme pinssejä niille pyöräilijöille, jotka käyttävät kypärää, ja esitteitä kypärän käytöstä niille, joilla suojapäähinettä ei vielä ole. Kävellen tuleville annamme heijastimen. Näin talvikelillä vanhemmat eivät tosin laske lapsiaan pyörän selkään, kertoo Sulan työparina oleva vanhempi konstaapeli Jarkko Leino .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Käyttöaste alhainen

Miehet kertovat, että koulut vaativat nykyisin polkupyörällä kulkevia oppilaitaan käyttämään kypärää, mutta miettivät, kuinka tarkkaan opettajat pystyvät huolehtimaan, että suoja todella on lasten päässä eikä roiku esimerkiksi repun sivussa.

- Moni toki käyttää kypärää, mutta kiinnitinhihna on unohtunut auki. Tällöin päähineestä ei ole mitään hyötyä, sillä jos kaatuu, suoja lennähtää helposti pois, Sula huomauttaa.

Poliisit ovat iloisina huomanneet, että nykyään myös lastenvaatteiden valmistajat kiinnittävät huomiota lasten liikenneturvallisuuteen.

Toppatakeissa ja repuissa komeilee useita valmiiksi ommeltuja heijastimia.

- Erään tutkimuksen mukaan heijastimella olisi estetty 50 prosenttia kevyen liikenteen kuolemista. Taajamien ulkopuolella heijastimen käyttöaste oli ainoastaan 44 prosenttia, joka on melkoisen vähän, kun muistetaan lukuun sisältyvät vaatteiden valmiit heijastimet, Leino sanoo.

Vitivalkea jagge keräsi katseet

Kolmasluokkalaiset Jessica Karlsson ja Anniina Salminen käyttävät heijastinta jo siksi, että siitä tulee turvallinen olo.

Molemmilla on repun ja takin heijastimien lisäksi myös erikseen kiinnitettävät mallit.

Kun tytöt ovat saaneet poliiseilta uudet, kolmion muotoiset turvavarusteet, heidän huomionsa kiinnittyy vitivalkoiseen, uutena hohtavaan Jaguariin, jonka katolla välkkyvät poliisin siniset valot.

Tekniikan Maailma-lehti lahjoitti auton liikkuvalle poliisille 50-vuotisen taipaleensa kunniaksi viime marraskuussa.

- Turun liikkuva poliisi voitti ensimmäistä kertaa poliisitaitokisat, ja palkinnoksi saimme Jaguarin käyttöömme maaliskuuhun asti, Sula ja Leino hymyilevät.

TS/Timo Jerkku<br />Neljäsluokkalainen Ville Kyrölä turvaa koulutiensä kirkkaalla otsalampulla, jonka kirkas led-valo valaisee synkimmänkin polun. Taustalla liikkuvan poliisin lahjoitusauto.
TS/Timo Jerkku
Neljäsluokkalainen Ville Kyrölä turvaa koulutiensä kirkkaalla otsalampulla, jonka kirkas led-valo valaisee synkimmänkin polun. Taustalla liikkuvan poliisin lahjoitusauto.