Viihde

"Täällä saa olla vain"

Turun Sanomat, Piikkiö

Terttu Keskitalo on jo ottanut paikkansa pöydän äärestä. Keskitalo on yksi talon uusimmista asukkaista, 88-vuotias rouva muutti vanhainkotiin vasta nelisen kuukautta sitten. Sitä ennen hän asui yksin kotitalossaan.

- Hyvin minä olen viihtynyt. Mikäs täällä on ollessa, kun toiset tekevät työt, ja minä saan olla vain.

Keskitalon seurana vanhainkodissa on 30 muuta asukasta. Lisäksi talon ruokapalveluja käyttävät hyväkseen viereisissä palveluasunnoissa asuvat.

Talon käyttöprosentti lähentelee useimmiten täyttä sataa, joten jossain vaiheessa tarvitaan lisää tilaa. Kunnan perustama Piikkiön Vanhustenkotisäätiö suunnitteli jo 20-paikkaisen palvelukeskuksen rakentamista, mutta kun rahoitusta ei löytynyt, hankkeesta piti ainakin tässä vaiheessa luopua. Keskukseen olisi tullut tiloja dementoituneille vanhuksille sekä ikääntyville ja muille kehitysvammaisille samoin kuin päivätoimintaa vanhuksille.

- Nyt näyttää siltä, että suunnitelma on pakko pilkkoa osiin. Emme voi odottaa loputtomiin, että rahaa tulisi jostain, Piikkiön sosiaalijohtaja Sirkka Mylly arvioi.

Yksi vaihtoehto olisi toteuttaa lisätiloja nykyisen vanhainkodin läheisyyteen.

Erilaisista suunnitelmista huolimatta elämä vanhainkodissa jatkaa arkista kulkuaan. Tällä viikolla tosin vähän tavallista juhlavampana, sillä Piikkiön vanhainkoti viettää virallisia 100-vuotisjuhliaan keskiviikkona 28. tammikuuta. Asukkaille ja heidän omaisilleen järjestetään juhlat 7. helmikuuta.