Viihde

Sillanpää ammensi
idean diskotangoon
Hellaakosken runosta

LEHTIKUVA<br />Jari Sillanpää oli lauantai-iltana riemuissaan siitä, että pääsee edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailussa Turkissa toukokuussa.
LEHTIKUVA
Jari Sillanpää oli lauantai-iltana riemuissaan siitä, että pääsee edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailussa Turkissa toukokuussa.

JUKKA SAARINEN

Jari Sillanpää Sillanpään voitto ei suinkaan ollut kirkossa kuulutettu, sillä finaalikerroksen alkuvaiheessa kuuden alueraadin rankkauksessa yhdeksän vuoden takainen tangokunkku oli vasta kuudes.

Kun Suomen kansa pääsi sanomaan sanansa, niin voittajasta ei enää ollut epäselvyyttä.

Sillanpää keräsi noin 300 000 äänen kokonaispotista 35 prosenttia, kun toiseksi sijoittunut Anna Stenlund nappasi potista 24 prosentin osuuden. Kolmanneksi sijoittunut Riikka otti Toarie -laulullaan 14 prosenttia annetuista äänistä, Jonna K 12 prosenttia, Geir Rönning 10 prosenttia sekä Iina ja Gary viisi prosenttia.

Alueraadit listasivat kärkeen Anna Stenlundin, kakkoseksi Riikan Toarien ja kolmanneksi Jonna K:n. Esimerkiksi Turun alueraati antoi Anna Stenlundille täydet kymmenen pistettä, kun Sillanpää sai Auran rannoilta neljä pistettä.

Konkarit jäivät ilman pisteitä

Alueraadeissa mielenkiintoista on se, ettei Jari Sillanpää saanut yhtään pistettä Oulusta, Helsingistä eikä Lappeenrannasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nolo juttu oli myös se, etteivät Arja Koriseva , Susann Sontag ja Danny saaneet alueraadeissa pisteen pistettä.

- Kyllä kansa tietää, myhäili huojentunut Sillanpää heti tulosten ratkettua Tampere-talossa.

Isossa salissa Sillanpään voitto sai aikaan liki hysterian. Suurin osa katsomosta osoitti suosiota seisten ja Jarin matka artistilämpiöstä estradille kesti satojen hamuavien onnittelukäsien keskellä melkoisen kauan. Myös telkkarilähetyksen jälkeen ainakin tunnin verran Sillanpään ja viisuvoittajan säveltäneen Mika Toivasen ympärillä riitti kuhinaa.

- Me mietimme, pitäisikö diskotango tekstittää suomeksi, säkyläläissyntyinen Mika Toivanen paljastaa.

Englanninkieliseen versioon säveltäjä Toivanen sekä sanoituksen tehnyt Sillanpää kuitenkin päätyivät.

- Maaliskuussa tulee minusta valmiiksi kirja. Sitä työstävä Aino Suhola antoi hyvän vinkin laulun tekstittämisideaksi. Hän kertoi Aaro Hellaakosken runosta Viatonten valssi . Siinä sanotaan esimerkiksi..."viisi pientä piruparkaa, aivan ujoa ja arkaa sievin kumarruksin tohti käydä enkeleitä kohti"...

Jari Sillanpään tangossa kerrotaan myös piruista ja enkeleistä. "Enkelit ja pirut kohtaavat öisin, tanssivat, hyväilevät, kiinni toisiinsa takertuvat"...

Istanbuliin Sillanpää sanoo lähtevänsä luottavaisella mielellä, vaikka siellä viime aikoina levotonta on ollutkin.

Seinäjoen tangomarkkinoiden toimitusjohtaja Reijo Pitkäkoski on jo vuosikausia puhunut, että euroviisuihin pitäisi lähettää tango ja Jari Sillanpää laulamaan. Minkälaisia terveisiä Jari nyt juhlavuottaan viettävälle Seinäjoelle lähettää?

- No, ehkä tämä ei ole Pitkäkosken tarkoittama tango, mutta kunnianosoitus tangotyölle kyllä. Kyllä tämäkin osoittaa, että tango on Suomelle tärkeä asia.

Nolo olo jos Ruotsikin...

Ruotsin viisukisaan niinikään tangon säveltänyt Thomas G:son seurasi Sillanpään voittojuhlintaa Tampereella aivan miehen tuntumassa.

- Olisi aika noloa, jos Ruotsissakin tango voittaisi! Pitääpä miettiä, josko lähtisin vaikka Globeniin finaalia seuraamaan, Jari mietti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Karsintakisaan verrattuna Sillanpään tangoa oli hiottu siten, että lavaesiintymiseen oli kiinnitetty erityistä huomiota. Rekvisiitaksi oli tuotu kapakkapiano ja tangoa tanssiva Step Up Dancers -pari Annina Rubinstein sekä Peter Philström.

- Istanbuliin on tarkoitus mennä mukaan. Toukokuussa esiinnymme myös Linnanmäellä Peacockin uudessa projektissa, jolla ei vielä ole edes nimeä, Annina sanoo ja vakuuttaa, että tanssipari myös oikeasti Sillanpään esityksessä laulaa.

Toukokuun 12. päivänä Sillanpään diskotango testataan Istanbulin illan karsintakierroksella. Jos potkua riittää, niin Eurovision laulukisan finaali on vuorossa toukokuun 15. päivänä.