Keiko-valas kuoli
norjalaisvuonossa

Keikona tunnettua miekkavalasta yritettiin vapauttaa luontoon viime vuonna Islannin vesillä.
Keikona tunnettua miekkavalasta yritettiin vapauttaa luontoon viime vuonna Islannin vesillä.

Maailmankuulu miekkavalas Keiko on yllättäen kuollut Norjassa. Paikallisten viranomaisten mukaan kymmenmetrinen valas oli löydetty kellumasta kotivuonostaan perjantaina.

Keikon kerrottiin vilustuneen pari päivää sitten ja saaneen lopulta ilmeisesti keuhkokuumeen. Samalla kariutuivat Keikosta huolehtineen ryhmän haaveet saada kaksivuotiaasta asti vankeudessa elänyt miekkavalas palautettua takaisin luontoon lajitovereidensa pariin.

Keiko tunnettiin ympäri maailmaa Pelastakaa Willy (Free Willy) -elokuvista. Miekkavalaan oli tarkoitus viettää vielä tämä talvi Taknesinvuonossa Norjassa. Valasta oli jatkuvasti yritetty houkutella vapauteen, mutta yritykset olivat epäonnistuneet.

Keiko oli kuollessaan 27 vuoden ikäinen. Vapaudessa miekkavalaat elävät keskimäärin 35-45-vuotiaiksi.

- Tämä on hirveän surullista. Olimme toivoneet sen olevan ilonamme vielä monia vuosia, sanoi pienen Halsan kunnan johtaja Margrete Seter.

Islannissa vapautettu Keiko ilmestyi yllättäen 1 400 kilometrin päässä Norjassa lähellä Halsaa sijaitsevaan vuonoon viime vuoden syyskuussa. Kuuluisuus on vetänyt kuntaan suuria matkailijamääriä.

Keiko ei suostunut poistumaan vuonosta, ja sitä oli ruokittava veneestä. Samalla alkoivat vahvistua epäilyt, ettei valas tulisi koskaan toimeen vapaudessa.

Keiko otettiin kiinni Islannin vesillä vuonna 1979. Tie vei vesieläinpuistoihin Kanadaan ja Meksikoon. Vuonna 1993 Keiko nousi maailmamaineeseen Willy-nimisenä valaana elokuvissa, jotka kertoivat 12-vuotiaan pojan ja miekkavalaan ystävyydestä.

Vuonna 1996 Keiko muutti Yhdysvaltoihin, ja syyskuussa 1998 se lennätettiin kotivesilleen Islantiin. Muutaman vuoden totuttelun jälkeen Keikoa yritettiin vapauttaa syksyllä 2002 ja se päätyi lopulta Norjan rannikolle, mistä Keiko ei enää suostunut lähtemään.