Lintujen talvi ihmisten armoilla

Doris Karrach muistuttaa lintujen elävän talvisaikaan ihmisten armoilla. Hän murustaa lintuystävilleen vuokaleipää, kun taas Viheryksikön huoltomies Erik Metsävainio täyttää kaupungin asentamat lintujen ruokapisteet kauraämpärillä.
Doris Karrach muistuttaa lintujen elävän talvisaikaan ihmisten armoilla. Hän murustaa lintuystävilleen vuokaleipää, kun taas Viheryksikön huoltomies Erik Metsävainio täyttää kaupungin asentamat lintujen ruokapisteet kauraämpärillä.

MIRKA NIEMELÄ

Perinteisemmänkin ruuan jakajia on toki liikkeellä.

- Kesällä käytiin täällä joka päivä lintuja syöttämässä. Lassi osaa jo sanoa sorsalintu, joutsenlintu ja pululintu, Jussi Andersson naureskelee 2-vuotiaalle Lassi-pojalleen, joka on saanut jo kokonaisen leipäpussin murustettua Kupittaan lintutarhassa talvehtivalle sorsaparvelle.

Anderssoneille lintujen ruokkiminen on pitkä perinne. Pitkäaikainen syöttötuttavuus tekee linnuista myös läheisiä ystäviä, kuten Doris Karrachille on käynyt. Hän on syöttänyt lintuja aktiivisesti koko ikänsä ja löytänyt linnuista pitkäaikaisia ystäviä.

- Linnut elävät talvisin ihmisten armoilla. Minusta leivän heittäminen pois on suuri synti, kun sen voi antaa linnuille, Karrach napauttaa.

Hän on saapunut Luolavuoren vanhainkodin pihalle tuomaan linnuille palasen vuokaleipää, mutta sateisen sään vuoksi lintuja ei näy missään. Laulu kyllä kuuluu puissa, mutta ketään ei saavu nappaamaan lounasta.

- Ei ne tulekaan, kun ne ovat niin viisaita. Ne katselevat puista ja odottavat meidän lähtöä, Karrach arvelee.

Linnun ruokalistalle jyvät ja siemenet

Karrach ja Andersson tietävät, missä lintuja voi syöttää ja millaista ruokaa niille voi tarjota. Näin ei kuitenkaan ole kaikkien kohdalla, sillä Turussa on jouduttu Asemanpuistossa ja Martinsillalla kieltämään lintujen ruokinta kokonaan, ihmisten tietämättömyyden vuoksi.

Asemanpuistossa lintujen ruokkiminen on ollut pannassa jo pitemmän aikaan, mutta tulevana talvena kaupunkikin lopettaa siellä ruokkimisen.

Hannele Haapanen Viheryksiköstä kertoo, että talvisyöttämisen lopettamisella yritetään saada ruokinta aisoihin, sillä linnuille on kannettu ämpärikaupalla sopimatonta ruokaa, kuten silakkalaatikkoa ja koiranruokaa.

Martinsillan kielto astui voimaan jo pari vuotta sitten. Sillan alueella ruoka oli oikeanlaista, mutta sitä oli lintujen lukumäärään nähden niin valtavasti, että paikalle saapuivat kutsumattomat ruokavieraat; pulut ja rotat.

- Martinsillalla ruokaa oli niin paljon, että osa ehti pilaantua. Hyväähän ruokkimisella yritettiin tarkoittaa, mutta tässä on aina se riski, että kun ruokaa tuodaan kasoittain ruoka homehtuu. Silloin alkavat taudit levitä ja linnut sairastuvat, luonnonsuojelutarkastaja Jarmo Laine muistuttaa.

Taloyhtiön säännöt otettava huomioon

Ruokintaa yritetäänkin Laineen mukaan nyt ohjata "vähemmän arkoihin paikkoihin", kuten Urheilupuiston lintujen ruokintapisteelle.

Pihapiirissäkin voi ruokkia, kunhan ensin tarkistaa taloyhtiön järjestyssäännöt. Myös puistoihin tuotuja Turun kaupungin viheryksikön punaisia lintulautoja - ruokapisteitä - voi jokainen täydentää, sillä etenkin talvella jyviä syödään sellaisella tahdilla, ettei niitä kaikkia ehditä samaa vauhtia täyttämään.

- Talviaikaan voi käydä täyttämässä ruokapisteitä, kunhan muistaa vain laittaa jyviä. Pullat ja leivät homehtuvat. Linnuille sopivaa ruokaa ovat jyvien lisäksi auringonkukansiemenet ja pähkinät, Laine muistuttaa.

Talviaika on muutenkin linnuille raskas ja Turun kaupungin lintuhoitaja Seija Grönblom kannustaakin auttamaan lintuja, heti kun routa tulee maahan.

- Näyttää siltä, ettei pihlajanmarjojakaan ole oikein tullut. Kun on lauhaa, linnut vielä selviävät, mutta lumen tulon jälkeen ne eivät enää löydä itselleen ravintoa. Silloin tarvitaan ruokkijoita, Grönblom muistuttaa.

Turun kaupunki suosittelee lintujen ruokkimista Urheilupuiston lintuaitauksessa.
Turun kaupunki suosittelee lintujen ruokkimista Urheilupuiston lintuaitauksessa.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.