Heinosen julistus-
ennätys kestää

Paavo Heinonen ehti julistaa rauhan 18 kertaa
Paavo Heinonen ehti julistaa rauhan 18 kertaa

Turkua pidetään Pohjoismaiden kaupungeista ainoana, jossa keskiaikainen joulunajan julistusperinne on säilynyt lähes katkeamattomana.

Viime vuosisadalla se katkesi kahdesti, itsenäistymisen vuonna 1917 ja talvisodan aikana vuonna 1939. Katko oli Ison vihan aikana 1700-luvulla ja Suomen sodan aikana vuonna 1809.

Perinteen viimeisimmällä ylläpitäjällä, tänään eläkkeelle siirtyneellä kansliapäällikkö Paavo Heinosella on hallussaan julistuskertojen epävirallinen ennätys eli 18 julistusta vuodesta 1985 alkaen. Se kestää, sillä Jouko Lehmuston tulevat virkavuodet eivät riitä ennätyksen kaatoon.

Vaikka Heinonen on sanonut, että voisi sitä jatkossa jouluaattoa muuallakin viettää kuin Vanhalla Suurtorilla, niin torille hän tulee jälleen kerran.

- Olen puolittain luvannut radiotoimittaja Simo Pasaselle , että annan hänelle Porthanin patsaan juurelta haastattelun ja tuoreet kommentit uudesta julistajasta, Heinonen kertoo.

Turun maakuntamuseon tutkija Tarja-Tuulikki Laaksonen on listannut 1900-luvun julistajia ja saanut heidän lukumääräkseen kuusitoista.

- Huomattavaa heidän kohdallaan on se, että he kaikki ovat aina olleet kaupungin virkamiehiä, Laaksonen sanoo.

Liki Heinosen kantapäitä julistuskerroissa pääsevät vuonna 1919 julistusurakkansa aloittanut maistraatinsihteeri Y.S. Nilsson ja vuonna 1945 aloittanut maistraatinsihteeri Uuti Palaja.

Pääosa viime vuosisadan julistajista on ollut maistraatinsihteereitä kuten viime vuosisadan ensimmäisen vuosikymmenen julistaja H. Holmberg . Vuonna 1955 Palajaa tuurasi kunnallispormestari T. Saarinen ja ennen Heinosta julistuksesta vastasi kaupunginsihteeri Paavo Mäkinen.

Nykyisen julistuksen pohjana on Turun palon jälkeen maistraatinsihteerin muististaan kirjoittama sanamuoto. Vaikka sanakäänteet ja sisältö ovat aikojen kuluessa muuttuneet, perussävy on säilynyt.

Alunperin julistus luettiin vain ruotsiksi, mutta vuonna 1711 tapahtui joidenkin mielestä kauhea onnettomuus, kun julistus luettiin myös suomeksi.

Julistuspergamentti.
Julistuspergamentti.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.