Pernon kartano juhli
koulun Raisiolle

Kartanon 500-vuotijuhlat olivat yleisömenestys, jonka hohtoa lisäsivät Sylvi ja Urho Kekkonen.
Kartanon 500-vuotijuhlat olivat yleisömenestys, jonka hohtoa lisäsivät Sylvi ja Urho Kekkonen.

ESKO KÄRKKÄINEN

Vihkiäisten yksi etuoikeutetuista oli kuvataiteilija Martin Ahlström , jonka suku on hallinnut Pernon kartanoa 1600-luvulta lähtien.

Vihkiäisten yhteydessä koulun ulkoseinässä paljastettiin taiteilijan tekemä teräksinen reliefi, jonka sisällä on valo.

- Se on kirjan ja oppimisen symboli. Sen valo kertoo tiedon voimasta, alkualfa kaukaisista lähtökohdista, yhteiskoulun peruskiven muuraukseen vuonna 1957 osallistunut Ahlström kertoo.

- Se, että muurasin peruskiveä johtui siitä, että isäni oli estynyt sairauden vuoksi. Voi tietysti olla niin, että minulle tarvittiin koulu ja kahdelle siskolleni, mutta kyllä koulua oli puuhaamassa suuri joukko muitakin.

Puutarhajuhliin, joilla koululle kerättiin varoja, osallistui tuhatkunta pääsylipun ostanutta. Keräys oli kytketty kartanon 500-vuotisjuhlan yhteyteen. Sen puuhaaja oli Raision Yhteiskoulun Kannatusyhdistys, johon Ahlströmit kuuluivat.

- Luulen, että juhlia ei olisi pidetty ollenkaan, ellei niihin olisi yhdistetty kouluhanketta, Ahlström sanoo.

Ahlström kaivaa arkistostaan kuvan, jossa Sylvi ja Urho Kekkonen istuvat eturivissä kartanon lammen äärellä odottamassa kartanon historiasta kertovan kuvaelman alkamista.

- Sitä oli tekemässä valtava määrä ihmisiä. Kun näytelmä oli ohi, kellarista haettiin pihan pöytiin sahtia. Päin vastoin kuin tänään, sodan jälkeen ihmiset olivat valmiita tekemään yhteisiä asioita, Ahlström sanoo.

Isoisä avioitui kartanoon

Kuvan miljöötä ei enää ole. Vanha monen sadan neliön päärakennus, jossa ehti toimia myös kansakoulu, tuhoutui tulipalossa vuonna 1961.

Tuhoutuneen kartanon interiööri elää tänään vuonna 1918 rakennetussa kartanossa, jonka piirsi ja rakennutti Martinin isoisä Frans Hjalmar Ahlström.

- Isoisäni asui aluksi Pansion tilaa, rakensi sen päärakennuksen, nykyisen meriupseerikerhon. Kun hän sitten avioitui Pernon kartanon tyttären kanssa, pääkartanosta erotettiin tämä uusi kartano, Ahlström kertoo nykyasunnostaan.

Ahlströmin sukuun on kuulunut vuosatojen aikana niin sotilaita kuin lakimiehiä.

Martinin isoisä oli kultaseppämestari, joka sai surmansa talvisodan pommituksessa 29. tammikuuta 1940 Turun pääpostin edessä.

- Kun hälytys venäläisten pommikoneiden lähestymisestä tuli, isoisäni oli vaimonsa kanssa sulkemassa Humalistonkadulla sijainnutta kellosepän liikettään. Pommisuojaan he eivät ehtineet. Suojan portti oli kiinni.

Tilukset on myyty pois

Tänään Pernon kartanon puolentoista sadan hehtaarin tilukset on myyty pois. Menneestä muistuttaa enää lähiörakentamisen keskelle jäänyt rakennus.

- Talonmies olen, en kartanonisäntä, Ahlström kuittaa.

Kouluhankkeen tukeminen ei jäänyt pelkästään puutarhajuhliin. Martinin vanhemmat Torsten ja Hilla Ahlström tekivät koululle lahjoituksen, jonka avulla koulu pystyi hankkimaan itselleen oman tontin.

Kevään päätösjuhlissa lukio jakaa apurahoja Ahlströmin stipendirahastosta.

Ympyrä sulkeutui, kun koulu sai seinäänsä reliefin, joka yhdistää vanhan hyvän ajan uuteen hyvään aikaan, saneerattuun lukioon, entiseen Raision Yhteiskouluun.

Kartanon keittiö on tänään kuvataiteilija Martin Ahlströmin työhuone.
Kartanon keittiö on tänään kuvataiteilija Martin Ahlströmin työhuone.
Kirjan ja oppimisen symboli iltavalaistuksessa.
Kirjan ja oppimisen symboli iltavalaistuksessa.
Pernon kartanon interiööriä tänään.
Pernon kartanon interiööriä tänään.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.