Viihde

Hiilihappojää kietoo savuun

Hiilihappojäämalja luo hetkessä haamumaisen hunnun Hannu Wirran käsissä.
Hiilihappojäämalja luo hetkessä haamumaisen hunnun Hannu Wirran käsissä.

Halloween-tapahtumiin halutaan usein usvamaista, savuavaa ja kuplivaa tunnelmaa. Se saadaan aikaan hiilihappojäästä eli kuivajäästä, jota voi hankkia kotioloihinkin.

- Pitää paikkansa, kylmälaukku vain mukaan, opastaa myyjä Hannu Wirta Ameronic Oy:stä Turun Orikedolta.

Hiilihappojää on valmistettu kiinteyttämällä nestemäistä hiilidioksidia sekä puristamalla näin saatu "lumi" kuivajääksi. Se kaasuuntuu kiinteästä olomuodostaan hitaasti suoraan hiilidioksidikaasuksi, joka on hajutonta, mautonta ja väritöntä, ei pala ja on ilmaa raskaampaa.

Vaaran paikkoja väärin käytettynä

Hannu Wirta raottaa esimerkkinä kylmäboksin kantta, jossa on valkeita jäännäköisiä rakeita. Vierellä on vesimalja, johon hän sujauttaa puukauhallisen rakeita ja wau - kohta vaaleaa savua alkaa kuplia, kohota ja pussahdella pikkupatsaiksi. Pääosin savu valuu kuitenkin alaspäin.

Hiukan aikaa poreiltuaan malja alkaa tasaantua, mutta siihen saa uutta säpinää lisäämällä toisen kauhallisen rakeita.

- Pitää muistaa käyttää suojakäsineitä ja muita välineitä, sillä hiilihappojään lämpötila on miinus 78 astetta eli se on 78 astetta kylmempää kuin vedestä muodostuva jää. Paljaisiin käsiin tulee paleltumisvammoja, teroittaa Hannu Wirta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lähestyvä Halloween on sesonkia, toinen kysynnän huippu ajoittuu juhannukseen. Paljon hiilihappojäätä käytetään teattereissa ja elokuvissa tehosteena.

Boolimaljan keskelle omassa astiassaan

Wirran mukaan savuavan maljan voi sijoittaa vaikka isompaan astiaan, jossa on boolia tai poreilevan maljan keskelle kehitellä muita koristuksia ja kynttilöitä. Savuavaan vesimassaan saa koskea.

Hiilihappojäätä voi hakea kotioloihin vuorokautta ennen juhlia. Sitä voi säilyttää kylmälaukussa parvekkeella tai sisätiloissa. Liian tiivis astia ei ole kaasuuntumisvaaran vuoksi hyväksi.

Jos hiilidioksidin määrä huoneilmassa kasvaa suureksi, on olemassa tukehtumisvaara, sillä hiilidioksidi syrjäyttää happea.

Hiilihappojäätä ei koskaan pidä pistää suuhun.

- Sävähdyttäähän se, jos tervetuliaisdrinkki savuaa ja kuplii komeasti, mutta lasiin heitetystä jäärakeesta pitää kertoa ja kehottaa juojaa nauttimaan lasillistaan pillillä, tietää Hannu Wirta.

Moni ostaa kerralla liikaa

Hiilihappojää maksaa kaksi euroa kilolta, josta syntyy jo hyvät höyryt. Usein ihmiset ostavat ainetta kerralla liikaa. Sen käyttö on sinänsä siistiä, sillä siitä ei jää jäljelle mitään näkyvää.

Vesimaljan voi illan päätteeksi tyhjentää vessanpyttyyn tai lavuaariin.

Hiilihappojäätä on myös levykkeinä, joita käyttää esimerkiksi Punaisen Ristin Veripalvelu veripussien säilytykseen.

Elintarviketeollisuus tarvitsee hiilihappojäätä lihojen ja kalojen säilytyksessä ja lentokoneiden kylmävaunuissa.

- Mansikat vaikka saa pikapakastettua upottamalla rasiat hetkeksi hiilihappojäähän ja sieltä sitten pakastimeen. Eivät ole vetisiä, tietää Hannu Wirta.