Viihde

Taina kierrättää ja boikotoi

Vaikka kirjastossa onkin mukavaa, niin Alvar, Edit ja Taina Euro osaavat kyllä nauttia ulkoilmastakin.
Vaikka kirjastossa onkin mukavaa, niin Alvar, Edit ja Taina Euro osaavat kyllä nauttia ulkoilmastakin.

LASSE RAITIO

Ruoanlaitto ei kuulu Taina Euron intohimoihin. Tietokoneet sen sijaan kuuluvat, samoin lukeminen.

Tämä selittänee ainakin osaltaan sen, että juuri Taina käynnisti kampanjan Martin kirjaston säilyttämisen puolesta ja että kampanjalla on myös omat nettisivut.

Parhaillaan äitiyslomalla oleva kahden lapsen äiti sai oman tietokoneen jo vuonna 1983.

- Äitini, aikamoinen feministi muuten, oli lukenut lehdestä, että pojat ajavat tyttöjen ohi tietokoneinnostuksensa ansiosta. Siitä paikasta äiti herätti minut ja sanoi, että "nyt sinulle hankitaan tietokone, Taina".

- Olin varmasti ensimmäisiä tietokoneista innostuneita tyttöjä Turussa. Enkä minä vain pelannut, vaan aloin heti kirjoitella ohjelmanpätkiä.

- Olen aina saanut sellaisen kasvatuksen, että tytöt pystyy samaan kuin pojat ellei parempaankin.

Taina valmistui kauppakorkeasta vuonna 1993, ja samoihin aikoihin hänellä todettiin tenniskyynärpää - mistäpä muusta kuin ylenmääräisestä tietokoneen käytöstä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuodeksi Lappiin

Taina ei tästä lannistunut, vaan hankki opettajan pätevyyden ja lähti lukuvuodeksi 1994-1995 Lappiin.

- Olin Tornion liiketalouden ja tietotekniikan instituutin Kolarin toimipisteessä markkinoinnin ja ATK:n päätoimisena tuntiopettajana, Taina sanoi, takeltelematta.

- Lisäksi opetin vielä työväenopistossa poromiehille tietokonetta. Käsi onneksi rauhoittui pakollisen tauon aikana, ja myöhemmin se on sitten leikattukin.

Parhaillaan Taina on äitiyslomalla Nokialta, tehtävästä joka kulkee nimikkeellä manager download services .

- Käytännössä se tarkoittaa, että vedän kehitystiimiä Turussa ja Espoossa. Äitiysloman ja pitämättömien vuosilomien jälkeen aion palata töihin ensi vuonna.

Tainan lisäksi Euron perheeseen kuuluvat mies, Kalle ja lapset Alvar , 5, ja Edit , kaksi ja puoli kuukautta.

- Olen aina lukenut valtavasti, mutta Alvar söi pienenä tunnin välein, joten lukurauhaa ei ollut. Edit on ihan päinvastainen tapaus. En ole koskaan kuullutkaan lapsesta, joka nukkuisi näin paljon. Siitä varmaan on kertynyt ylimääräistä energiaa kirjastokampanjointiinkin.

"Kirjasto ja kierrätys"

Taina myöntää olevansa aika osallistuva ihminen, joka tarpeen vaatiessa harrastaa vaikkapa ostoboikotteja, yleensä maailmantilanteeseen tai johonkin ympäristöuhkaan liittyen.

- Mieheni sanoo, että jos minä perustaisin oman puolueen, sen nimeksi tulisi "kirjasto ja kierrätys". Käyn kierrätyskeskuksissa ja perheessämme tavarat kierrätetään hyvin tarkasti. Kun minulta kesällä hajosi kenkä, niin mietin, että voisiko toisen vielä käyttää.

- Silloin mies totesi, että "jos tossa nyt kulkisi raja".

- Ja Kolaristakin minä toin aikoinaan vuoden jätepaperit kotiin, kun siellä ei tunnettu vielä kierrätystä.

- Meidän perheessä lapsille neuvotaan suvaitsevaisuutta, pehmeitä arvoja. Nukutaan kaikki samassa huoneessa, eivätkä lapset ole saaneet pisaraakaan korvikkeita.

Ylipäätään asioita ei tehdä tilastojen mukaan.

- Televisiota meillä kyllä katsotaan, mutta tässä vaiheessa vielä vanhemmat valitsevat, mitä lapset katsovat

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luonnosta Euron perhe nauttii käydessään Tainan äidin mökillä Yläneellä tai purjehtiessaan Kallen vanhempien veneellä.

- Alvar on tosi innostunut kaikenlaisista aluksista. Ruotsinlaivatkin hän tunnistaa nimeä näkemättä vaikkapa tutkan mallista. Ja sitten pikkusisko meni syntymään kesken Tall Ships Races -tapahtuman. Siitäkin onneksi selvittiin isovanhempien avustuksella.

Tainan kirjastokampanjan paperi- ja nettilistoihin on tähän mennessä kertynyt jo lähes tuhat nimeä.

- Toivon, että kirjastovetoomuksesta on hyötyä. Tämähän ei ole politiikkaa, enkä ryhtynyt tähän vain Martin vaan kaikkien kirjastojen puolesta.

Alvar on vasta viisivuotias, mutta jo tottunut kirjaston käyttäjä. Yhteistyö Riikka Maxeniuksen kanssa sujuu rutiinilla.
Alvar on vasta viisivuotias, mutta jo tottunut kirjaston käyttäjä. Yhteistyö Riikka Maxeniuksen kanssa sujuu rutiinilla.