Uusi johto sai ruorin Pentti-Oskari ja Leena Kankaalta

Nuoret puhaltavat uutta höyryä Ukkopekkaan ja Herrankukkaroon

Petri Hollmén (vas.) ja Rami Peltonen kertovat, että yksityisten matkustajien määrä lisääntyi höyrylaiva Ukkopekalla kesäsesonkina viime vuodesta. Yritykset käyttivät kuiteniin vähemmän rahaa, mutta polttoainekustannukset pienenivät.
Petri Hollmén (vas.) ja Rami Peltonen kertovat, että yksityisten matkustajien määrä lisääntyi höyrylaiva Ukkopekalla kesäsesonkina viime vuodesta. Yritykset käyttivät kuiteniin vähemmän rahaa, mutta polttoainekustannukset pienenivät.

Turun Sanomat

Jukka Vehmanen

– Herrankukkaron ja Ukkopekan uudella johtotiimillä on ikää yhteensä melkein niin paljon kuin Pentti-Oskarilla yksinään, naureskelevat Petri Hollmén, 30, ja Rami Peltonen,27, höyrylaivaosakeyhtiö Ukkopekan toimistossa Aurajoen rannassa Vaakahuoneella.

Pentti-Oskarilla he tarkoittavat tietenkin matkailuguru Pentti-Oskari Kangasta. Hän on juuri luovuttanut Naantalin Rymättylässä toimivan matkailurysän Herrankukkaron toimitusjohtajan tehtävät Hollménille, joka sai samalla hoitaakseen myös höyrylaivaosakeyhtiö Ukkopekan toimitusjohtajan tehtävät Pentti-Oskarin siskolta Leena Kankaalta.

Rami Peltonen aloitti yritysten myynti- ja talousjohtajana. Tiimiä täydentää Pentti-Oskarin poika Karioskari Kangas, 27, joka on nimetty Herrankukkaron operatiiviseksi asiakaspalvelupäälliköksi. Hän jatkaa myös höyrylaivavarustamon vastaavana päällikkönä. Vanhemman polven kokemusta tiimiin tuo Anja Aarnio, joka on nimetty Herrankukkaron ravintolavastaavaksi.

Kokemusta nuorilla riittää toki omastakin takaa. Kauppatieteiden maisteri Hollmén on toiminut molemmissa yrityksissä jo vuodesta 1997 erilaisissa tehtävissä, viimeksi molempien yritysten varatoimitusjohtajana. Hän jatkaa myös tapahtumanhallinta-ohjelmistoa kehittävän Lyyti Oy:n toimitusjohtajana.

– Aloitin tiskaajana ja olen sen jälkeen tehnyt kaikkea kansimiehen töistä ravintolapäällikön ja saunan lämmittäjän hommiin asti, kertoo Hollmén. Peltonen on edennyt suurin piirtein samaa tietä pitkin. Karioskari Kangas on imenyt opit jo äidinmaidossa.

Höyrylaivaosakeyhtiö s/s Ukkopekan toimitusjohtajana yhtiön perustamisesta saakka toiminut Leena Kangas siirtyy päätoimiseksi hallituksen puheenjohtajaksi. Samoin tekee Herrankukkaroa johtanut Pentti-Oskari Kangas.

Laman ylitys
suurin haaste

Hollmén nimeää suurimmaksi haasteekseen luotsata yritykset laman yli. Höyrylaiva Ukkopekan ja samaan yhtiöön kuuluvan kesäravintola Vaakahuoneen viime kesä sujui vielä hyvin muun muassa yksityismatkailijoiden lisääntymisen ja Tall Ships` Racesin ansiosta. Yhtiön liikevaihto kasvaa tänä tilikautena.

Sen sijaan Herrankukkarossa kirjattiin kohtuullisen kesän jälkeen elokuussa 30 prosentin tulojen lasku viime elokuuhun verrattuna. Syksy näyttää alakuloiselta.

– Ryhmien määrät eivät ole huvenneet, mutta rahaa käytetään vähemmän. Yritykset tinkivät pikkujoulujen järjestämisestä. Niiden tilaisuudet ovat työperäisiä eli kokouksia, koulutusta tai ulkomaisten asiakkaiden kestittämistä. Ja varaukset tehdään viime tipassa, sanoo Hollmen ja huokaa, että talvi on vielä täysi mysteeri.

Herrankukkaro
avautuu kaikille

Hollménin mukaan Ukkopekan ja Vaakahuoneen toimiviin konsepteihin ei ole tarpeen koskea, mutta aiemmin vain ryhmien palveluun keskittynyt Herrankukkaro avautuu enemmin yksityisille asiakkaille ylimenokauden aikana.

Herrankukkaron asiakaskunta on tullut tähän asti pääasiassa pääkaupunkiseudulta tai ulkomailta.

– Nyt paikkaa halutaan tehdä tutummaksi myös Turun seudun asukkaille, jotta olisimme täällä kuuluisia muustakin kuin kaavoituksesta. Yksityismatkailijoissa piilee meidän kannaltamme suuri potentiaali, koska sitä emme ole käyttäneet 13 vuoteen.

Uuteena ideana käynnistyvät yleiset perjantai- ja lauantaisaunat. Savusaunanautinnon painikkeeksi katetaan kaikille yhteinen ateria.

Hiljaisina aikoina Herrankukkarossa järjestetään perhepäiviä. Uusiin tuotteisiin kuuluu myös vakoilupaketti, jonka ostamalla isäntäväki paljastaa Herrankukkaron menestyksen salaisuudet koulutuspakettina.

– Nyt hyvä hetki miettiä uusia tuotteita ja kyseenalaistaa vanhoja toimintamalleja. Kun nousukausi alkaa, firma on maratoonariksi trimmattu, Petri Hollmén hehkuttaa.