Kiinteistönvälittäjät selvinneet säikähdyksellä taantumasta

Asuntokauppa vilkastunut uudelleen Varsinais-Suomessa

Pienten asuntojen odotetaan käyvän syksyllä kaupaksi tasaisesti, mutta suurten asuntojen myyntiaikojen arvioidaan pidentyvän. Tuula Lindström (kesk.)  esittelee Pertti Heikkilälle ja Seija Korsijärvelle Puolalanpuistossa jo pidempään myynnissä ollutta 230 neliön asuntoa, jonka hintapyyntö on 448 000 euroa.
Pienten asuntojen odotetaan käyvän syksyllä kaupaksi tasaisesti, mutta suurten asuntojen myyntiaikojen arvioidaan pidentyvän. Tuula Lindström (kesk.) esittelee Pertti Heikkilälle ja Seija Korsijärvelle Puolalanpuistossa jo pidempään myynnissä ollutta 230 neliön asuntoa, jonka hintapyyntö on 448 000 euroa.

Turun Sanomat

Jukka Vehmanen

Varsinais-Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n jäsentoimistoilleen syyskuussa tekemän kyselyn mukaan asuntokaupassa on ollut havaittavissa selkeitä piristymisen merkkejä viime talveen ja kevääseen verrattuna. Käänne on yllättänyt jopa Varsinais-Suomen Kiinteistönvälittäjien puheenjohtajan Pertti Heikkilän.

– Kiinteistöalan huono aika näyttää jäävän vain 2-3 kuukauden mittaiseksi.

Ehkä siihen on vaikuttanut alhainen korkotaso ja se, että pahimmat uhkakuvat eivät sittenkään ole realisoituneet Turun seudulla, Heikkilä pohtii.

Heikkilä laskeskelee yhdessä yhdistyksen hallitukseen kuuluvien Tuula Lindströmin ja Seija Korsijärven kanssa, ettei Turun seudulla ole tapahtunut kiinteistöalalla kuin yksi merkittävämpi konkurssi.

Heikkilän mukaan rakennusalalla tehtiin virhe, kun asuntotuotanto lopetettiin syksyllä kokonaan. Uudisasuntovarastot ovat hupenemassa.

– Nyt tosin tehdään jo laskelmia uusista kohteista, mutta vie 3-6 kuukautta ennen kuin projektit lähtevät käyntiin. Uudistuotannon vähyys vaikuttaa positiivisesti vanhojen asuntojen kauppaan, Heikkilä sanoo.

Tuula Lindström arvioi, että asuntokauppaa vilkastuttaa lisäksi vuokrien kohoaminen ja se, että sijoittajat ovat liikkeellä.

Yhdistys täyttää
50 vuotta

Syksyllä 50-vuotisjuhlaansa viettävän Varsinais-Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n jäsenkyselyssä alan yrittäjät ovat huomanneet asiakkaita käyvän nyt asuntonäytöissä enemmän kuin keväällä. Havainnot kerättiin 40 jäsenyritykseen tehdyllä puhelinkyselyllä.

– Syksyn näkymät ovat varovaisen toiveikkaat, mutta oikean hinnoittelun merkitys korostuu entisestään. Jos eri yrityksissä uhkaavat lomautukset realisoituvat, ne luonnollisesti vaikuttavat myös asuntokauppaan, kertoo Pertti Heikkilä, joka toimii myös valtakunnallisen Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton SKVL:n varapuheenjohtajana.

Kauppa vilkastunut
koko Suomessa

Noin 40 yrittäjävetoisesta jäsentoimistosta koostuva Varsinais-Suomen Kiinteistönvälittäjät ry on Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton SKVL:n paikallisyhdistys. Liitto toimii yhdyssiteenä verkostossa, joka koostuu lähes 400 paikallisesta kiinteistönvälitystoimistosta ympäri Suomen.

SKVL:n mukaan asuntokauppa on vilkastunut koko Suomessa niin huoneistojen kuin kiinteistöjenkin osalta. Suuriakin paikkakuntakohtaisia eroja löytyy.

Kauppoja on kuitenkin tehty kesän aikana odotuksia enemmän ja myös lähikuukaudet näyttävät hyviltä. Vaikka markkinoilta on saatu selvästi positiivisia viestejä käänteestä, ei vielä voida sanoa, onko muutos pysyvää.

Euroopan Unionin suunnitelma nostaa asunnonostajien omarahoitusosuutta 60 prosenttiin asunnon ostohinnasta olisi SKVL:n mukaan monella tavalla kohtalokas. Tällä hetkellä Suomessa omarahoitusosuus on arviolta 15-30 prosenttia.

– Tällaisessa tilanteessa olisi tärkeää ottaa huomioon asuntokaupan yhteiskuntaa elvyttävä vaikutus eikä asettaa sille lisää esteitä, kiteyttää Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.