Rahan kierto voi kestää jopa kymmenen päivää

Kansainväliset maksukortit
tuoneet yrittäjille isoja rahapulmia

Kaksi vuotta Mynämäen keskuskioskia pitänyt Marjo-Riitta Martikainen (vas.) tykkäisi, jos muovirahaa ei olisi ollenkaan, koska käteisen käsittely ei ole hänelle kovin kallista tai vaivaa tuottavaa. Asiakkaana pistäytyi kioskin aiempi omistaja Sari Vainio.
Kaksi vuotta Mynämäen keskuskioskia pitänyt Marjo-Riitta Martikainen (vas.) tykkäisi, jos muovirahaa ei olisi ollenkaan, koska käteisen käsittely ei ole hänelle kovin kallista tai vaivaa tuottavaa. Asiakkaana pistäytyi kioskin aiempi omistaja Sari Vainio.

Turun Sanomat

Jukka Vehmanen

Monet pienet yritykset ovat kärsineet maksuvaikeuksista euromaksualuetta koskevan pankki- ja luottokorttiuudistuksen vuoksi. Raha ei kierrä kuten ennen. Suomen Yrittäjien kansainvälisistä asioista vastaavan johtajan Risto Suomisen mukaan yrittäjälle koituvat korttimaksukulut ovat uuden Sepa-korttijärjestelmän vuoksi 3-5 -kertaistumassa.

Suomen Yrittäjät on arvioinut, että yrityksille koituu vuodessa 50-70 miljoonan euron lisäkulut.

Suomisen mukaan asiakkaiden Sepa-järjestelmään soveltuvilla sirukorteilla maksetut suoritukset voivat viipyä matkalla kymmenenkin päivää ennen kuin ne päätyvät tavaran myyneen yrittäjän kassaan.

– Yrittäjät ovat suivaantuneet uudesta järjestelmästä, koska pidentynyt rahan kiertoaika tuottaa monelle pienelle yritykselle likviditeettiongelmia, kertoo Suominen.

Mynämäen Keskuskioskia pitävä Marjo-Riitta Martikainen kertoo, että hänelle eniten pulmia tuottavat Visa Electron -korteilla maksetut maksut.

– Jos asiakas maksaa ostoksensa maanantaina, saan rahat aina vasta seuraavan viikon keskiviikkona, havainnollistaa Martikainen, joka joutuu siinä välissä maksamaan tuotteista tukulle ja hoitamaan joukon muita laskuja.

Kun pankit ovat huolehtineet vanhoilla pankkikorteilla maksetun rahan tilittämisestä itse, on raha kiertänyt yrittäjän tilille maksupalvelulain mukaisesti 1-3 päivässä riippuen siitä, liikkuiko maksu saman pankin sisällä vai pankista toiseen.

Uuden järjestelmän korttimaksupalveluja hallitsee Suomessa ainakin vielä tällä hetkellä kauppojen ja pankkien yhteisesti omistama Luottokunta.

Luottokunnan liiketoimintajohtajan Mikko Pilkaman mukaan Luottokunnan maksut välittyvät yrittäjälle kuudessa pankkipäivässä.

Pilkama muistuttaa, että uudessa järjestelmässä pelureita on useampia, kun maksutapahtuma etenee ensin pankkiin ja sieltä Luottokuntaan, joka hoitaa tilityksen eteenpäin.

Marjo-Riitta Martikainen huomauttaa, että maksun saaminen venyy kymmeneen päivään, koska väliin osuu väistämättä viikonvaihde.

Laajempi verkosto
maksaa enemmän

Suominen arvostelee myös uuden järjestelmän hintoja. Kun pankit ovat veloittaneet yrityksiä vanhan pankkikorttiin perustuvasta maksutapahtumasta 0-5 senttiä käyttökerralta, Luottokunta perii kansainväliseen järjestelmään sopivasta niin sanotusta debit-korttimaksusta 0,31 prosenttia ostoksen arvosta ja credit-korttimaksusta vastaavasti 0,9 prosenttia.

Suominen huomauttaa, että jos asiakas ostaa debit-kortilla esimerkiksi 10 000 eurolla huonekaluja, Luottokunta perii tapahtumasta kauppiaalta 310 euroa.

Marjo-Riitta Martikaisen mielestä odottelun päälle tuleva maksutapahtumalisä on kohtuuton.

– Minun mielestäni minun pitäisi saada siitä rahaa, että otan vastaan kortin, joka tuo tuloja Luottokunnalle, hän huomauttaa.

Pilkama muistuttaa, että uudet kortit ovat kortin liikkeellelaskijan kannalta aiempia kortteja kalliimpia ja verkostokin on laajempi. Lisäksi entistä tarkempi väärinkäytösten estäminen luo omat kulunsa.

Vanhoja kortteja
enää miljoona

Risto Suominen myöntää, että uudistuksen hyvänä puolena on maksamisen helpottuminen Euroopassa. Järjestö muistuttaa kuitenkin, että 97 prosenttia maksuista on kotimaisia.

– Hyvä kotimainen korttijärjestelmä ollaan nyt korvaamassa kalliimmalla järjestelmällä.

Suomisen mukaan suomalaispankkien mielestä kahden rinnakkaisen järjestelmän ylläpito olisi liian kallista.

Finanssialan keskusliiton maksujärjestelmistä vastaava johtaja Timo Ylitalo kertoo, että pankkien liikkeelle laskemia kortteja on kaikkiaan 7,1 miljoonaa, joista kansainväliseen käyttöön tarkoitettujen sirukorttien määrä on 5,2 miljoonaa. Vanhoja kortteja on käytössä enää noin miljoona. Pankit vaihtavat ne sirukortteihin sitä mukaa, kun vanhakantaiset kortit vanhenevat.