Viranomaiset setvivät Talvivaara Sotkamon vararikon

Arkistokuvassa primääriliuotuskasoja Talvivaarassa Sotkamossa 6. marraskuuta 2013. Lehtikuva/ Kimmo Rauatmaa
Arkistokuvassa primääriliuotuskasoja Talvivaarassa Sotkamossa 6. marraskuuta 2013. Lehtikuva/ Kimmo Rauatmaa

Konkurssiasiamies Helena Laine jätti perjantaina esityksen Espoon käräjäoikeudelle, että Talvivaara Sotkamon konkurssista tehdään julkisselvitys. Selvitystä tarvitaan asiamiehen mukaan kaivoksen ympäristöturvallisuuden vuoksi.

Laineen mukaan konkurssipesällä ei ole tarvittavia varoja varastoitujen vesien ja kiertoliuosten asianmukaiseen käsittelyyn.

Julkisselvityksen tekee konkurssiasiamiehen määräämä julkinen viranomainen. Tavallisesti vararikkoja selvittää yksityinen pesänhoitaja.

Julkisselvityksessä konkurssiasiamiehen toimisto vastaa kustannuksista siltä osin kuin pesän varat eivät niihin riitä.

Pesänhoitaja Jari Salminen arvioi konkurssiasiamiehen toimiston tiedotteen mukaan, että ympäristöturvallisuuden kannalta välttämättömät kulut ylittävät konkurssipesän tulot usealla miljoonalla eurolla kuukaudessa.

Konkurssiasiamiehen mukaan varastoitujen vesien ja kierrätysliuoksen asianmukainen käsittely edellyttää konkurssipesältä välittömiä ja laajoja toimenpiteitä. Käytännössä pesän on pidettävä Talvivaaran kaivoksen liuoskierto ja metallien talteenottolaitos käynnissä.

Pesänhoitaja ja suurimmat velkojat puoltavat siirtymistä julkisselvitykseen.

Kassassa 5,5 miljoonaa euroa

Talvivaara Sotkamon emoyhtiö Talvivaaran Kaivososakeyhtiö pyrkii edelleen hankkimaan rahoitusta, jotta se voisi ostaa osana sijoittajaryhmää kaivoksen liiketoiminnan vararikkoon menneen Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.

Talvivaara varoittaa, että ellei tarvittavaa rahoitusta saada, myös emoyhtiö voi joutua konkurssiin.

Arviot sisältyvät katsaukseen yhtiön taloudellisesta tilanteesta. Katsaus on laadittu Finanssivalvonnan vaatimuksesta.

Talvivaara kertoo, että yhtiöllä on kassavaroja 5,5 miljoonaa euroa. Omaa pääomaa ei enää ole, koska yhtiö on joutunut kirjaamaan alas Talvivaara Sotkamon osakkeiden arvon.

Katsauksesta ilmenee myös, että Talvivaara Sotkamo on kattanut suurimman osan ympäristövakuudesta 32 miljoonan euron vakuutuksella Atradius Credit Insurance -vakuutusyhtiöltä.

Vakuus koskee kipsisakka-altaiden ja kasa-alueiden ennallistamisen vaatimia kustannuksia.

TS–STT

Korjattu aiempaa uutista: Helena Laine, ei Laiho

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.