Presidentti Kirchner haki paavilta apua velkakriisiin

Argentiinan presidentti Cristina Kirchner ei ole kaihtanut epätavallisiakaan keinoja maansa velkakriisin hoidossa.

Viime viikolla Kirchner vieraili Vatikaanissa tapaamassa paavi Franciscusta. Hän kertoi tapaamisen jälkeen keskustelleensa katolisen kirkon argentiinalaisen johtajan kanssa ennen muuta talouskysymyksistä. Esillä oli muun muassa Argentiinan ajama kansainvälinen velkojen uudelleenjärjestelyjä koskeva sopimus.

Latinalaisen Amerikan taloutta seuraavan Mikael Wigellin mukaan paavin kanssa käydyillä talouskeskusteluilla on perin vähän merkitystä Argentiinan velkakriisin hoidossa.

– Kirchner yrittää kerätä sympatiaa ja saada maita puolelleen, mutta se ei riitä finanssimaailmassa. Finanssimaailma ei toimi sillä tavoin, Wigell sanoo.

Vatikaanin ohella Kirchner on ajanut asiaansa YK:ssa, jonka yleiskokouksessa viime viikolla pitämässään puheessa hän jälleen hyökkäsi ”korppikotkarahastoja” vastaan.

Argentiinan aloite kansainvälisiä velkajärjestelyjä koskevasta sopimuksesta sai pari viikkoa sitten YK:ssa järjestetyssä äänestyksessä taakseen reilun enemmistön jäsenmaista. Kirchnerin epäonneksi Yhdysvaltain, Britannian ja Saksan kaltaiset suuret velkojamaat äänestivät kuitenkin aloitetta vastaan, mikä heikentää olennaisesti sen toteutumismahdollisuuksia.

TS–STT