Työeläkevarat kasvaneet lähes 170 miljardiin

Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Suomalaisten työeläkevaroja oli kesäkuun lopussa yhteensä 169,2 miljardia euroa. Määrä kasvoi vuoden toisella neljänneksellä yhteensä 3,7 miljardia euroa.

Työeläkevarojen nimellinen tuotto vuoden ensimmäiseltä puoliskolta oli 4,4 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan sijoitusanalyysistä.

Kuluvan vuoden aikana rahoitusmarkkinoilla on kärsitty monista epävarmuuksista; kasvunäkymät ovat olleet haparoivia ja geopoliittiset kriisit luovat epävakautta maailman talouteen. Tähän nähden sijoittamisessa on onnistuttu hyvin, sanoo Telan analyytikko Maria Rissanen.

– Pohjois-Amerikan tuottokehitys on ollut Euroopan osakemarkkinoita parempaa ja mannerten välillä onkin selvä ero odotetun talouskasvun suhteen, kertoo Rissanen.

Kaikista työeläkesijoituksista osake- ja osaketyyppisiä sijoituksia oli kesäkuun lopussa 47,1 prosenttia, korkosijoituksia 42,5 prosenttia ja kiinteistösijoituksia 10,4 prosenttia. Osakesijoitusten osuus hiukan nousi toisella vuosineljänneksellä ja vastaavasti korkosijoitusten osuus hiukan laski.

Rahastoitujen työeläkevarojen määrä on tällä hetkellä ennätyskorkealla.

– Työeläkevarojen sijoittamisella on jatkossa entistä tärkeämpi rooli eläkkeiden rahoittamisessa. Sijoitustuottojen osuus rahoituksesta tulee nousemaan seuraavat vuosikymmenet kasvavien eläkemenojen oloissa, Rissanen korostaa.

– Ilman rahastoituja varoja eläkemaksut olisivat jo viime vuonna olleet yli prosenttiyksikön toteutunutta korkeammat.

Suomeen työeläkevaroja oli maaliskuun lopussa sijoitettuna 46,7 miljardia euroa eli noin 28 prosenttia sijoitusvaroista. Määrä on enemmän kuin sijoitukset muulle euroalueelle yhteensä (42,7 miljardia). Euroalueen ulkopuolelle eli esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Iso-Britanniaan, Ruotsiin ja Japaniin oli sijoitettuna 79,8 miljardia euroa. Kotimaisten sijoitusten euromäärä on kasvanut viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana 20 miljardilla eurolla.

Eläkevaroja koskeva Telan tilastoanalyysi sisältää tiedot eläkevakuutusyhtiöiden, eläkekassojen, eläkesäätiöiden, Kelan toimihenkilöiden eläkerahaston, Kevan, Kirkon keskusrahaston, Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen, Merimieseläkekassan, Suomen Pankin Eläkerahaston ja Valtion Eläkerahaston sijoitustoiminnasta. Tilastoissa on mukana vain lakisääteinen työeläketurva.

TS

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.