Talous

Mynämäen jättikanala tuottaa pian seitsemäsosan Suomen munista – kuluttajat haluavat vapaan kanan munia, mikä ajaa pienet tuottajat ahtaalle

Munax
Mynämäen jättikanalan ensimmäinen osa on valmis. Sinne tulee 80 000 kanaa. Kaikkiaan kanala muodostuu kuudesta yksiköstä.
Mynämäen jättikanalan ensimmäinen osa on valmis. Sinne tulee 80 000 kanaa. Kaikkiaan kanala muodostuu kuudesta yksiköstä.

Mynämäki

Kun Munaxin 480 000 kanan laitos valmistuu kokonaan, se tuottaa lähes seitsemäsosan koko Suomen tämänhetkisestä kananmunien vuosituotannosta. Munaxin kanalan on määrä valmistua kokonaan vuonna...

tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kokeile TS digiä
1kk eurolla.
Tilaus päättyy automaattisesti.

Tutustu 1 kk 1 €
Olen jo tilaaja
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (10)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Ajattelija
Turvetta tarvitaan sittenkin
Miten voi olla että turvetta voidaan käyttää tuolla? Eikös siitäkin lähde hiilidioksi päästöjä?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Turvetta tarvitaan sittenkin
En huomannut, että jutussa olisi mainittu turpeen käyttö. Kuivatukseenkin riittää kanojen oma lämpö. Vai liekö Ajattelijalla jotain omaa tietoa siitä, että tuolla käytetään turvetta? No niin tai näin, eihän turpeen käyttöä vielä ole kielletty.

Vai pehkujako ajattelit? Ne nyt voivat olla muutakin kuin turvetta, ja joka tapauksessa, vaikka pehkuna käytettäisiin vain turvetta kaikissa Suomen kanaloissa, mittakaava olisi silti murto-osa turpeen energiakäytöstä. Todennäköisesti sitä kokoluokkaa, että sen verran todella turvetta kehittyy Suomen soissa jatkuvasti.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Turvetta tarvitaan sittenkin
Kyllä lähtee. Onko pakko syödä kananmunia? Kolesterolit muutenkin tapissa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kanaäm
Vast: Turvetta tarvitaan sittenkin
Ei munintakanaloissa juurikaan käytetä turvetta, vaan pehkumateriaalina käytetään useimmiten kutterinpurua. Turpeen pöly tahrii kananmunien pinnat. Broilerkasvattamoissa käytetään turvetta..
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Turvetta tarvitaan sittenkin
Ei kai tuota kanalan kuiviketurvetta polteta kuitenkaan? Yleensä kai kompostoidaan ja levitetään sitten vaikka pelloille.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ajattelija
Vast: Turvetta tarvitaan sittenkin
Tosiaan voidaan myös käyttää muutakin pehkua kuin turvetta mutta pääasiassa turvetta. Sinänsä suomalaisen ruoan tuotannossa todella vähän käytetään antibioottia tutkimusten mukaan johtuu turpeen ominaisuuksista. Turpeen maatuessa siitä lähtee ihan yhtä paljon hiildioksidia kuin poltossa.
Ja suomessa on tosiaan ennen turvetuotannon alas ajoa käytössä oli alle 1% pelkästään turvetuotannossa. Suomessa on noin 9,3 miljoonaa hehtaaria josta suoljeltua 13%.
Eli turvetuotannossa oli alle 60000 hehtaaria josta tuotettiin enimmillään noin 20 000 000 kuutiota. Suo kasvaa noin 1 mm vuodessa eli suojellulla alalla (1 209 000 ha) eli 12 090 000 000 m2 eli lyhyen laskuopin omaavana sain 12 090 000 m3 kasvua vuodessa.
Mutta kun otetaan huomioon kaikki eli (vuonna 2012) ei peltona, ei ojitettuna metsämaana tai turvesuona pinta-alaksi jää 4 340 000 hehtaaria (43 400 000 000m2) luonnontilaista suota näiden kasvu oli tuon 1 mm neliömetrillä eli 43 400 000m3 eli suomessa ei ihan hetkeen aikaan käyttö ole ylittänyt kasvua eli olet oikeassa kyllä kanaloiden kuvikkeet saadaan ihan huoleti nostaa.
Voitaisiin myös polttaa jos laskettaisiin samalla tavalla kuin puu eli käytetään vähemmän kuin kasvaa.
Mutta ollaan huoleti Kiinakin lupasi olla hiilineutraali vuonna 2060 ja tätä vielä jaksettiin hehkuttaa.
Toivottavasti ollaan hiineutraali hyvinvointi valtio eikä vain hiilineutraali valtio tulevaisuudessa.
Eli minun mielestä niin kauan kuin olemme kehittäneet hiilidioksi neutraalin energian vaihtoehdoksi omalle kotimaiselle energialla siihen asti meidän järkevämpi tuottaa kotimaista energiaa nykyisillä konsteilla. Tuulimyllyt, aurinkoenergia lämpöreiät tai muut ei ole vielä varteen otettavia vaihtoehtoja mutta toivottavasti tulevaisuudessa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Sivustaseuraaja
9 kanaa neliöllä
Mikä näistä toteutuu tällaisessa suurkanalassa? Ja mitä tapahtuu, jos paikalla sattuu tulipalo?

Suomen Siipikarjaliiton mukaan: ” Kanan on mahdollista tuntea vain rajallinen määrä lajitovereitaan - tietolähteestä riippuen 15, 30 tai 80 yksilöä.... Kanaryhmän ihannekoko on alle sadan, näitä ryhmiä voi olla useita. Eläintiheys 4-6 kanaa / m².... Eläimellä on oltava mahdollisuus puolustautua ja paeta. Näiden puuttuminen aiheuttaa pelkoa ja stressiä. Yhteenotoista saattaa seurata fyysisiä vammoja ja kipua.... Vakiintunut arvojärjestys, alhainen eläintiheys, runsaasti ruokinta- ja juomalaitteita, riittävästi orsia ja pesiä.”

Wikipedian mukaan: ” Käsitys kanojen nokkimisjärjestyksestä on muodostettu tarkkailemalla kanoja, kun ne on laittettu ahtaisiin oloihin ja niillä on niukat resurssit, mikä johtaa korostetun aggressiiviseen käytökseen kanojen kesken. Jos kana joutuu elämään liian suuressa laumassa, kuten lattiakanalassa, kanat pyrkivät muodostamaan tuttujen yksilöiden välisiä pieniä alalaumoja. Siitä huolimatta lintujen hyvin suuri määrä aiheuttaa helposti konflikteja.
Kanat eivät muni sulkasatojen aikana, ja voivat jatkaa munimista aina viiteentoista ikävuoteen asti. Nykyaikaisessa munituskanalassa kanoja munitetaan yksi tuotantokausi, 12–18 kuukautta, minkä jälkeen ne lopetetaan tai laitetaan teuraaksi. Lopetetut munintakanat päätyvät yleensä rehuksi turkistarhaukseen tai ruhot hävitetään, usein polttamalla”
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Medianapulainen
Vähän on kanaloita jatkossa
Ostan nyt ja tulevaisuudessa kananmunat pientuottajalta. Tiedän mitä saan. Tulevaisuudessa kanaloita on vähemmän kuin paperikoneita Suomessa. Ei ole mitään järkeä, että 500000 kanaa on yhdessä paikassa. Ei tämä ole enää mitään maataloutta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Vähän on kanaloita jatkossa
Suunta kohti aina vain kasvavia tuotantolaitoksia maataloudessa on mielestäni ylipäätään ikävä, ei vain kanaloiden osalta. Pitää olla rikas suurtuottaja, jotta pärjää tässä ah niin globaalissa maailmassamme, mutta onko se maan, eläinten ja luonnon kannalta paras tie? Kivampaa olisi, jos useampi saisi maataloudesta kohtuullisen elannon, sen sijaan että ne, joilla on rahaa sijoittaa, tuottavat bulkkia ja rikastuvat lisää. Mutta sellaiset kai ovat markkinatalouden lait, että näin on ihan pakko edetä...
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Yrittäjä
Wau!
Olen tuolla käynyt ja pakko sanoa, oli kyllä vaikuttava laitos. Siellä on kana poikineen ja munia vielä enemmän. Vaikka itsekin tulee napattua usein tutulta viljelijältä munia, niin olihan tuo silti hieno laitos.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.