Talous

Kasvisnakit, pihvit ja jauhikset maistuvat: kysynnässä kasvua jopa 50 prosenttia

Marttiina Sairanen
Kasvispohjaisia, proteiinipitoisia tuotteita on viime vuosina tullut kauppoihin asiakkaiden toivomuksesta merkittävästi lisää. Kasvisruokatrendin lisäksi myös kokeilunhalu ja vaihtelun kaipuu ohjaavat monet nyt vegehyllyille.
Kasvispohjaisia, proteiinipitoisia tuotteita on viime vuosina tullut kauppoihin asiakkaiden toivomuksesta merkittävästi lisää. Kasvisruokatrendin lisäksi myös kokeilunhalu ja vaihtelun kaipuu ohjaavat monet nyt vegehyllyille.

Jos viime vuonna kasviperäisten proteiinituotteiden, kuten nakkien, pihvien ja jauhisten suosiossa näkyi hienoista taitetta, on tänä vuonna kasvu jälleen reipasta. Kauppaketjut kertovat jopa yli 50 pr...

tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kokeile TS digiä
1kk eurolla.
Tilaus päättyy automaattisesti.

Tutustu 1 kk 1 €
Olen jo tilaaja
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (7)

Vastaa
S.F.
Vegemoskaa
Vegaanit ovat hurahtaneet prosessoituun moskaan. Itselleni liha kelpaa lihana ja kasvikset kasviksina.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Dragofix
Vast: Vegemoskaa
Ihan samalla tavalla jengi on syönyt prosessoitua ruokaa aiemminkin, se on ollut vaan lihaperäistä ja hyvinkin epäterveellistä. Tämä voi olla jopa hyvä asia terveyden kannalta kun haittoja on vähemmän kun prosessoitua lihaa ei ole niissä. Toki mieluiten kannattaa syödä kasvikset kasviksina, jne. Lihaa en kyllä suosittelisi kenellekkään monestakin eri syystä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Vegemoskaa
S.F. väittää: "Vegaanit ovat hurahtaneet prosessoituun moskaan."

En tiedä olenko oikea henkilö vastaamaan kun en ole vegaani.
Mutta teen kyllä itselleni 'tekolihaa' gluteeni- ja kikhernejauhosta, leivon 'paistin' ja keitän sen mausteissa. En nyt sanoisi tuota mitenkään prosessoiduksi ruuaksi, eihän leipääkään kukaan sano prosessoiduksi.
Jos tuumailee lihan käyttöä niin tuntuu että palalihan käyttö on vähenemässä ja se muu sitten onkin sitä prosessoitua, tiedä sitten sopiiko sitä moskaksi sanoa kuten S.F. tekee.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Angus
Rajoittunut käsityskykyni
En varmaan koskaan tule ymmärtämään, miksi vegetaristit, vegaanit tai ylipäätään kukaan haluaa tehdä kasviksista lihan jäljitelmiä. On paljon mainioita kasviksia hienoine ominaisuuksineen, ja jos ja kun laitan kasvisruokaa, haluan nauttia juuri niistä enkä etsiä mahdollisimman hyvin lihaa vastaavaa kokemusta. Jos haluaa lihaa, voi syödä lihaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Rajoittunut käsityskykyni
Se, että sinulle on kehittynyt rajoittunut käsityskyky saattaa yksinkertaisesti johtua siitä kun liha- ja makkaratuotteiden jatkojalostajat huomasivat, ”hei, joku on viemässä meidän markkinat” ja alkoivat valmistaa kaikenlaista mössöä (minunkin mielestäni), johon pyrittiin saamaan ”lihaista” tuntua.
Tämä siis vain siksi, että piti saada oma siivu markkinasta jonka ymmärrettiin kasvavan.

Ensimmäisenä markkinoille tuli Pouttu, sittemmin perässä seurasi kaikki muut suurimmat. Atria meni jopa niin pitkälle, että keksi nimen joiden aakkosia ei ainakaan minun koneen näppäimistöstä löydy.
Viimeisenä epätoivoisista joukkoon siirtyi Valio, jonka tuotteen nimi on vailla vertaa!

Olen siis täysin samaa mieltä kanssasi, jos haluaa lihaa, voi syödä lihaa. Ja jos haluaa syödä kasviksia, syö kasviksia. Minä en ole syönyt lihaa 42 vuoteen, enkä kaipaa (ole koskaan kaivannut) murusen vertaa lihaa muistuttavia jäljennöksiä.

Mutta myönnän, että nuotiolla on mukava lämmitellä perinteisen nakin näköistä pötkylää, joka valitettavan usein sisältää paljon muuta kuin kasvista. Eihän kukaan vaatisi sinuakaan ottamaan mukaan palan lihaa, jauhoja, mausteita, suolta ja lihamyllyn tehdäksesi makkaraa.

Grillipartyihin toki valmistan itse (marinoituja) vartaita, joissa kaikkea kauden kasviksia, jotka puen folioon (käytetään monta kertaa), jotta ne voi valmistaa samalla grillillä kuin lihatkin.
Eli alkuperäiseen ihmettelyysi; yksikään minun tuntemani vegaani ei kaipaa epämääräisiä korvikkeita ja useimmat heistä valmistavat (lähes) kaiken syömänsä itse. Papuja en jaksa enää liotella.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Dragofix
Vast: Rajoittunut käsityskykyni
Voi johtua siitä että pitää mausta mutta ei halua osallistua eläinten joukkolahtaukseen. Tälle ryhmälle siitä on apua.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Sivustaseuraaja
Kauppa käy
”Kylmähyllyn tuotteisiin nähden pakastetuotteiden myyntimäärät ovat kuitenkin pieniä.”

Kun vegebuuumi vahvistui, kaupat ottivat käyttöön erilliset, pienet hyllyt vegaanituotteille.
Sittemmin ne sekoitettiin muun tavaran sekaan, selityksellä että sekasyöjätkin löytäisivät ne.
Nyt, tuotteiden määrän lisääntyessä, usea kauppa ryhmittää vegaanituotteet yhteen syrjään hyllyä jossa on muitakin saman ryhmän tavaraa. Mutta eivät kaikki.

Se, että pakastetuotteiden määrä on pieni verrattuna kylmähyllyn tuotteiden menekkiin, johtuu yksinomaan siitä että ne ovat usein sekaisin kaiken muun kanssa. Todellakin sekaisin, ei mitenkään ryhmitettynä. Nekin, joissa on jotenkin ryhmissä, on vaikea eroittaa missä raja menee.

Tässä kauppa potkii itseään nilkkaan ja tuottajien pitäisi vaatia että vegaanituotteet sijoitetaan aivan omaan ryhmäänsä, esimerkiksi pakastehyllyn tai -laarin loppuun tai alkuun ja ilmoittaa mistä vegaaniset alkaa, mihin loppuu.

Huom! Vieläkin kauppiaille tuntuu olevan vaikeata erottaa vege ja vegaani. Vegaani ei syö esim. kananmunaa tai juustoa, jota monet ”veget” eli kasvissyöjät syövät. Siis lakto- tai ovovegetaristit.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.