Microsoftin Surface Pro on työmyyrien tabletti

Lehtikuva/ Kimmo Mäntylä
Lehtikuva/ Kimmo Mäntylä

Ohjelmistojätti Microsoft otti uuden askeleen laitepuolelle, kun se viime vuoden lopulla julkisti oman taulutietokoneensa, Surfacen. Laitteen kaksi versiota ovat nyt markkinoilla, mutta toistaiseksi ne eivät ole vallanneet kovin isoa markkinaosuutta.

Nopeimmin kasvaa Android-käyttöjärjestelmään perustuvien tablettien myynti. Applen iPadin eri versiot hallitsevat nykyään vajaata puolta maailman markkinoista, raportoi tutkimusyhtiö IDC viime kuussa.

Surfacesta on julkaistu kaksi versiota, joista kevyempi RT soveltuu paremmin viihdekäyttöön kuin Pro. Pro on nyt saapunut myös Suomeen, ja työkäyttäjät ovat luonteva kohderyhmä.

Surface Pro:n vahvuuksia ovat iPadia monipuolisemmat liitännät ja napakka näppäimistö, joka pitää ostaa erikseen. Lisäksi Microsoftin Office -paketti on erillinen hankinta. Paketissa seuraa mukana ohjauskynä, joka on käypä väline piirtämiseen ja tarkkuutta vaativaan työhön.

Windows 8 -käyttöjärjestelmä tuntuu tutulta Windows-puhelimen käyttäjille. Koska Surface Pro on täysiverinen tietokone, sillä voi käyttää myös vanhempia Windows-ohjelmia, toisin kuin pikkuveli Surface RT:ssä.

Toisin kuin iPadiin, Surfaceen ei saa asennettua sim-korttia. Netin käyttö vaatii näin ollen joko pääsyä wlan-verkkoon tai yhteyden jakamista esimerkiksi puhelimesta. Ethernet-porttia Surface ei tarjoa.

Kulmikas mutta jämäkänoloinen Surface Pro asettuu myös hinnaltaan pikemminkin työkäyttäjien välineeksi kuin viihdelaitteeksi ja lehtien selailualustaksi. Samalla rahalla kuin Surfacen ja näppäimistön voi hankkia edullisen läppärin ja Android-tabletin, jos tarvitsee sekä tietokonetta että laitetta, jolla viihdyttää takapenkkiä mökkimatkalla.

Windows 8 -käyttöjärjestelmällä toimivia taulutietokoneita ja kosketusnäytöllisiä läppäreitä löytyy monilta muiltakin valmistajilta. Perinteisten tietokoneiden laskeva myynti ohjaa valmistajat tarjoamaan tablettivaihtoehtoja.

Markkinoilla odotetaan myös tietoa Nokian aikeista. Nokian omasta taulutietokoneesta on huhuttu pitkään, mutta vielä ei laitetta ole näkynyt.

TS-STT