Talous

Näkökulma: Koronan kitkijää Suomen pelloilta – pohjalaiset viinanvalmistajat käänsivät vikkelästi tuotantoaan viruksen uhassa

Altia toimittaa nyt etanolia raaka-aineeksi jopa 200 000 käsidesipullon tarpeisiin päivässä.
Altia toimittaa nyt etanolia raaka-aineeksi jopa 200 000 käsidesipullon tarpeisiin päivässä.

Keskellä lakeusmaisemaa kohoavalla alkoholiyhtiö Altian Koskenkorvan tehtaalla on tärkeä osa koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä. Altia tiedotti viime tiistaina, että tehtaalta lähtee nyt käsidesin raaka-ainetta eli teknistä etanolia päivässä jopa 200 000 pullon tarpeisiin.

Samankaltainen vikkelä käännös on tehty toisissakin eteläpohjalaisen "viinakeskittymän" yrityksissä, Kyrö Distilleryssä ja Pramiassa. Kun tarve vaatii, tuotantoa on ruuvattu sujuvasti väkevistä ja likööreistä käsidesin valmistuksen suuntaan.

Kansainvälinen esimerkki tuotannon muutoksesta kriisissä on espanjalainen vaatejätti Zara, joka on alkanut muotivaatteiden kysynnän hiivuttua valmistaa kasvomaskeja.

Suomalaisessa elintarvikejalostuksessa niin lihatalot kuin leipomotkin ovat kovan kysynnän alla rajanneet valikoimaansa ja ohjanneet tuotantoa kaikkein suosituimpiin tuotteisiin, jotta valmistusmäärät voidaan pitää mahdollisimman suurina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Jyrki Ali-Yrkön mukaan yrityksiltä vaaditaan menestyäkseen normaalitilanteessa jatkuvaa reagointia.

Uusiutuminen on oikeastaan koko markkinatalouden ydin.

Poikkeusaikoina tämä uusiutumisen tarve ja vaatimus vain iskee kuin nopeutetussa filmissä.

– Ensin yritykseltä ja sen johdolta vaaditaan herkkyyttä tunnistaa tällainen nopea muutoksen tarve ja halua reagoida siihen. Sen jälkeen kysytään, kykeneekö yritys tähän muutokseen, Ali-Yrkkö toteaa.

Reagointiherkkyydessä punnitaan ennen kaikkea yritysjohdon kyvyt.

Kykyyn reagoida muutokseen vaikuttaa muun muassa lopputuotteessa tarvittavien komponenttien määrä.

Kriisitilanteessa auttaa, mitä lyhyempi tuotteiden toimitusketju on ja usein myös se, miten lähellä niitä tuotetaan.

Niin Altian normaaliolojen ykköstuotteen viljaviinan kuin yhtiön käsidesiin tuottaman teknisen etanolinkin pääraaka-aine on kotimainen, suurelta osin pohjalaisilla pelloilla viljelty ohra.

Eli jos Suomessa ei viljeltäisi viljaa nykymitassa, ei yrityksen käännös käsidesiinkään olisi välttämättä sujunut yhtä sukkelasti, jos esimerkiksi raaka-aineen saanti ulkomailta olisi koko maailmaa koettelevan kriisin vuoksi vaikeutunut.

Etlan Ali-Yrkön mukaan koronakriisistä seuraa ilman muuta omavaraisuuden arvostuksen kasvu.

Selkeää tarvittavaa ja tavoiteltavaa optimiprosenttia omavaraisuudelle on kuitenkin mahdoton määritellä.

– Täytyy myös muistaa, että erikoistuminen on taannut ihmiskunnalle elintason nousu. Tämä pätee niin kansainvälisesti kuin oman maan sisälläkin.

– Ehkä hieman kärjistettynä esimerkkinä voi todeta, ettei Suomen kannata alkaa valmistaa itselleen hävittäjiä, vaikka meillä insinööritaitoa siihen olisikin, Ali-Yrkkö mainitsee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vastaa
Hankala
ryyp
Kunhan kossua riittää niin kaikki ok.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kommentattori
Vast: ryyp
Jep, ja Kossun käsidesi, mahtava brändi. Odotan jo innolla kuinka saa ottaa Koskenkorva-merkkistä käsidesiä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.