Talousasiantuntijat ennustavat: Tuleva hallitus rikkoo vaalilupauksia – työllisyysastetta ei voi nostaa entistä vauhtia, tulonsiirtojen lisäämiseen ei ole varaa

Tulevassa hallitusohjelmassa on huomioitava, että talouskasvu vähintään hidastuu ja voi jopa sukeltaa alkavalla vaalikaudella. Tästä talouden asiantuntijat muistuttavat hallitustunnustelijoita. Näin he ennustavat talouspolitiikan suuntaa.

Talousnäkymien merkitystä hallitusneuvotteluissa arvioivat ekonomistit Jan von Gerich Nordeasta (vas.), Pasi Kuoppamäki Danske Bankista, Jaakko Kiander Ilmarisesta, Heidi Schauman Aktiasta ja Reijo Heiskanen OP-ryhmästä.
Talousnäkymien merkitystä hallitusneuvotteluissa arvioivat ekonomistit Jan von Gerich Nordeasta (vas.), Pasi Kuoppamäki Danske Bankista, Jaakko Kiander Ilmarisesta, Heidi Schauman Aktiasta ja Reijo Heiskanen OP-ryhmästä.

Elina Melamies

OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen: Verotuksella entistä suurempi rooli

"Eduskuntavaalien tuloksella on selvä vaikutus talouspolitiikan keinoihin ja verotuksen painopisteeseen. Puolueet jakavat varsin yhtenäisesti tavoitteen nostaa työllisyysastetta. Selvä siirtymä vasemmalle vaikuttaa varmasti keinoihin, joilla tavoitteisiin pyritään. Verotuksella on nyt selkeästi suurempi rooli kuin oikeistopuolueilla tai vanhalla hallituksella.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan tulevan hallituksen on leikattava julkisia menoja tai kiristettävä veroja ainakin kahden miljardin euron verran.

On todennäköistä, että vihreät ovat hallituksessa, ja ilmastoteemat ja siihen liittyvät toimet saavat kohtalaisen suuren roolin. Sekin varmaan näkyy verotuksen painopisteessä.

Politiikan viitoituksissa on hyvä varautua siihen, mitä tehdään, jos talous jonkin verran notkahtaa.

Matalasuhdanne tulee vientimarkkinoilta. Vientisektorilla kustannuskilpailukyky ei ole parantunut niin paljon kuin edellisen hallituskauden alussa toivottiin. Meillä on tälläkin hetkellä alijäämäinen ulkomaankauppa, joten yritysten kustannuskysymykset nousevat esille. Mikäli matkan varrella käydään matalasuhdanteessa, ei pitäisi alkaa kasata uusia kustannuksia elinkeinoelämälle, etteivät paineet tule suuremmiksi."

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich: Näemme jälleen yksityiskohtaisen hallitusohjelman

"Hallitustunnusteluihin lähtevän sdp:n mahdollisuudet pitää kiinni vaalilupauksistaan ovat nyt heikommat kuin siinä tapauksessa, että puolue olisi ollut vaalien selvä ykkönen. Joudutaan tekemään aika paljon kompromisseja, että hallitus saadaan pystyyn.

Sdp:n ehdottamia pysyviä menolisäyksiä pitäisi pyrkiä tällaisessa epävarmassa talousympäristössä välttämään. Jo lähtötilanteessa valtiontalous on selkeästi alijäämäinen. Talouskasvu on vähintään hitaampaa, ja jopa taantuma voi olla kulman takana tämän vaalikauden aikana.

Vauhti, jolla työllisyysastetta voidaan nostaa, ei voi olla se, jota edellinen hallitus pystyi pitämään. Olemme lähellä niin sanottua rakenteellisen työttömyyden tasoa. Tarvitaan käytännön rakenneuudistuksia, jotta saadaan uusia ihmisiä työmarkkinoille tai työllistettyä jäljellä olevia työttömiä. Työllisyysasteen nosto tulee olemaan huomattavasti haastavampaa kuin edellisen hallituksen aikana.

Suomalaiset ovat tottuneet kompromisseihin hallitusneuvotteluissa. Lopputulos on aina jonkinlainen koalitiohallitus, ja puolueet voivat sanoa, että emme voineet pitää kaikkia vaalilupauksia, koska emme voineet päättää niistä yksin. Äänestäjän kannalta tämä on harmittava tosiasia.

Tämä painaa nyt entistä enemmän, koska tällaista vaalitulosta ei ole ollut koskaan aiemmin. Ei ole suuria puolueita, vaan keskisuuria.

Näemme vaikeat hallitusneuvottelut ja suuria kompromisseja. Koska hallitukseen tulee hyvin erilaisia puolueita, tullaan näkemään jälleen hyvin yksityiskohtainen hallitusohjelma, koska puolueet eivät luota toisiinsa siinä, mitä jatko tulee tuomaan mukanaan. Kaikki on kirjoitettava hallitusohjelmaan."

Työeläkeyhtiö Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja Jaakko Kiander: Jakovaraa ei ole

"Hallitusneuvotteluista tulee vaikeat.

Olipa kombinaatio mikä tahansa, on vaikeaa yhdistää puolueiden tavoitteet vaatimattomiin talouden näkymiin. Joudutaan palaamaan valtiovarainministeriön kestävyysarvioon, joka kertoo, ettei jakovaraa ole.

Näyttää siltä että talouskasvu jää alkavalla vaalikaudella hitaaksi. Mitään romahdusta ei onneksi kukaan lupaile, mutta kasvu on yhden ja kahden prosentin välillä. Se tarkoittaa, ettei rahaa oikein löydy uusiin menokohteisiin.

Kaikilla tulevilla hallituspuolueilla oli isoja toivomuksia. On perusteltu vaatimus, että vanhustenhoito pitää saada kuntoon, mutta se maksaa äkkiä satoja miljoonia tai miljardin. Pitäisi myös nopeuttaa hoitoon pääsyä, ja vasemmisto-oppositiopuolueet toivoivat parannusta perusturvaetuuksiin. Sekin on monella tapaa hyvä ajatus, mutta maksaa äkkiä lähemmäs miljardin.

Hävittäjäkonekaupat pitäisi saada käyntiin, ja kokoomuksella oli isoja toiveita veronalennuksista. Nekin voisivat olla hyviä, koska työn verotus on aika ankaraa.

Näiden yhdisteleminen on tosi hankalaa, ja valtiovarainministeriö sanoo, ettei näistä mihinkään ole rahaa, älkää tehkö mitään.

Puolueiden on vaikeaa tuottaa äänestäjille pettymyksiä, koska vaalitulos kertoi, että äänestäjät olivat pettyneitä hallitukseen ehkä juuri siksi, että se teki leikkauksia etuuspuolella."

Aktian pääekonomisti Heidi Schauman: Työmarkkina-asioissa tehdään kipeitä ratkaisuja

"Näyttää todennäköiseltä, että tulisi sini-punahallitus, jossa ovat sdp, kokoomus, vihreät ja rkp. Toinen vaihtoehto on, että EU-puheenjohtajuuteen mennään heinäkuussa ilman hallitusta ja käydään Ruotsin tietä, jossa kukaan ei oikein pysty päättämään mistään.

Jos hallitus muodostuu, uskoisin, että perhevapaauudistus on mahdollinen, kun katsotaan neljän suurimman puolueen uudistusohjelmia. On helppo yhteinen linjaus lisätä isien kiintiöitä ja tehdä radikaaleja muutoksia vanhempainvapaajärjestelmään.

Kaikki puolueet ovat sitoutuneet nostamaan työllisyysastetta 75 prosenttiin. Nyt on pohdittava, miten siihen päästään. Se ei tule olemaan helppoa.

Jokaisella puolueella on niin sanottuja kynnyskysymyksiä. Jos vaikkapa sdp ja kokoomus neuvottelisivat työmarkkinauudistuksista, aktiivimallista luopuminen nostetaan neuvotteluun.

Työmarkkina-asioista kaikilla puolueilla on omia näkemyksiä. Puolueet voivat löytää yhteisen ratkaisun, koska ovat tietoisia siitä, että kipeitä ratkaisuja pitää tehdä. Työpaikat eivät synny ainoastaan luomalla kannustimia työntekijöille, vaan pitää myös varmistaa, että työnantajat ovat valmiita palkkaamaan.

Laskelmia ei voi tehdä siihen perustuen, että kaikki jatkuu hyvin. Julkisen talouden kestävyys on kaiken ytimessä: miten kalibroidaan politiikkaa niin, että se on myös pitkässä juoksussa kestävää ja tämän päivän nuoret eivät saa velkapommia."

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki:

"Perussuomalaiset saivat todennäköisesti ääniä myös niiltä, jotka suhtautuvat epäillen vihreisiin ajatuksiin Suomen tiukentuvasta ilmastopolitiikasta ja metsäteollisuuden ajamisesta ahtaammalle. Maa- ja metsätalouden voi kuitenkin ajatella kärsineen tappion, sillä perussuomalaiset tuskin pääsee merkittävällä tavalla vaikuttamaan hallituksen talouspolitiikkaan ja keskustan kannatus romahti. Voittaneet puolueet voivat ajaa edellistä hallitusta selkeämpää kaupunkipolitiikkaa.  

Vaaliohjelmissa korostettiin satsauksia tutkimukseen, koulutukseen ja infrastruktuuriin. Näitä voi pitää tärkeinä talouden kasvupotentiaalin ja vetovoimaisuuden lisäämisen kannalta. Varhaiskasvatus saanee lisää vastuuta ja resursseja. Työperäisen maahanmuuton määrän lisääminen saattaa myös yhdistää muita puolueita kuin perussuomalaisia.

Kilpailukykyinen verotus on jo hankalampi asia, vaikka ikääntyvät eurooppalaiset maat kilpailevat yhteismarkkinoilla osaavasta työvoimasta ja yrityksistä. Suuret puolueet voisivat myös päästä yhteisymmärrykseen sosiaaliturvan yksinkertaistamisesta pienin askelin perustulon suuntaan, mutta turvan mitoituksesta ja vastikkeellisuudesta onkin jo paljon vaikeampi sopia.

Puolueet haluaisivat tukeutua tiukasti arvopohjaansa, mutta käytännössä joudutaan myymään useita vaalilupauksia hallitusneuvotteluissa. Työmarkkinakysymykset taitavat olla hallitusneuvotteluiden iso haaste, jos vasemmisto haluaa lähteä kumoamaan aktiivimallia ja paikallinen sopiminen ei etene.

Finanssipolitiikka todennäköisesti nytkähtää löysempään suuntaan ja verotus kiristyy ainakin haittaverojen osalta. Rajallinen finanssipolitiikan liikkumavara julkisten menojen lisäyksen suuntaan kannattaisi säästää heikompaan hetkeen. Taloudessa ei ole jakovaraa merkittävään tulonsiirtojen lisäämiseen."

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (28)

Vastaa
Equalizer
Vaihtakaa jo levyä...
"Joudutaan palaamaan valtiovarainministeriön kestävyysarvioon, joka kertoo, ettei jakovaraa ole."

Niin...oli sitten nousu- tai laskukausi niin koskaan ei ole jakovaraa. Paitsi osakkeenomistajille. Heille sitä löytyy syvimmässä lamassakin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
a k k
Vast: Vaihtakaa jo levyä...
On vähän eri asia maksaa osinkoa tehdystä tuloksesta kuin jakaa ilmaista rahaa muilta pakko-otetusta rahasta.
Vai ajattelitko että verotetaan loputkin työn tulokset pois, niin yrittäminen ja työnteko maistuu paremmin?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ei ole
Vast: Vaihtakaa jo levyä...
Osinko maksetaan työntekijöiden tekemästä tuloksesta. No, Suomessa toki noin 50% osingoista maksetaan valtion tuista. Niin, yritystukia maksetaan yli 6 miljardia ja osinkoja vuodesta riippuen 10-14 miljardia.

Eli työn tulokset eivät mene työn tekijöille vaan niille omistajille. Jotka sitten maksavat työn tekijöille niin vähän palkkaa että se ei riitä elämiseen vaan tarvitaan tukia.

Jos halutaan luopua tuista, pitää maksaa enemmän palkkaa työn tekijöille ja vähemmän osinkoja omistajille.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pena
Vast: Vaihtakaa jo levyä...
Helsingin pörssin suurimmat omistajat ja osingonsaajat ovat Suomen valtio ja suomalaiset eläkeyhtiöt. Tuen ajatusta näiden tahojen tulojen minimoimiseksi eli verot, eläkemaksut ja osingot pois heiltä. Rahat ja päätäntävalta takaisin kansalaisille.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ei ole
Vast: Vaihtakaa jo levyä...
Helsingin pörssin osakkeista noin 50% on ulkomaalaisessa omistuksessa.

Toisinsanoen kun yritystukia maksetaan se 6 miljardia (+2 miljardia maataloustukia) velkarahalla, 3 miljardia menee suoraan osinkoina ulkomaille - verottomana. Tämän lisäksi menee toinen kolme miljardia osinkoja sinne ulkomaille.

Yksittäisistä omistajista toki suurimmat ovat eläkeyhtiöt ja valtio mutta niiden osuus on joitain prosentteja.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
petterin tie
Pettymyksiä, pettymyksiä
Kauankohan niitä vappusatasia saa odottaa?
Saattaa myös naama vääntyä demareiden äänestäjillä jotka odottavat aktiivimallin lopettamista.
Rinnehän sanoi taannoin, että siihen tehdään muutoksia. ;)
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Työtönkaakka
Vast: Pettymyksiä, pettymyksiä
Aktiivileikkuriin tulee uudet terät jotka leikkaa paremmin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
piste
Sitten ei auta muu, kuin ruveta pienentämään
näiden asiantuntijoiden palkkaetuuksia ja optioita. Erotaan EU:sta. Laitetaan eläkekatto ja kansanedustajille bussikortti taksikortin sijaan. Pienennetään torkkupeittoa ja annetaan vain kravatti tai kaulahuivi. Kansanedustajille kellokortit. Lopetetaan rahan jakaminen muille ja huolehditaan omista nuorista ja vanhuksista paremmin ja kannustetaan lapsiperheitä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Kansalainen
Jep
Ei siihen asiantuntijoita tarvitse että tietää poliitikon pettävän vaalilupauksensa. Taitaa olla ainoa työpaikka mihin pääsee valehtelemalla sisään ja samaa ku**tusta voi käyttää myös työssään vailla mitään vastuuta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Pienyrittäjä
Rinne vastaan talousasiantuntijat
Otsikon mukaan tulonsiirtojen määrää ei voida enää lisätä. Antti Rinteen mukaan voidaan hyvinkin, eli jossain olisi vielä lypsettäviä lehmiä, jotka eivät eivät kuole pois kun vielä lisää rääkätään. Se toinen mahdollisuus on sitten vielä jäljellä, eli otetaan lisää lainaa ulkomailta, jotta vaalikarjalle voidaan vaalilupausten mukaisesti jakaa lisää rahaa eikä tarvitse enää leikata mistään. Siitähän viis, mitä valtiontaloudelle seuraa, kunhan pieni omaan napaansa keskittyvä ihminen on tyytyväinen.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hmm
Vast: Rinne vastaan talousasiantuntijat
Hallitushan leikkasi rahaa mm. harmaantalouden tutkinnasta, esim. siihen panostamalla verotulot nousisi.

Samaten voisi laittaa paukkuja siihen miten miten voisi estää verotulojen valumisen veroparatiiseihin. Esim. case caruna on hyvä esimerkki oikeistopolitiikasta missä ulkomaiselle rahastolle annetaan vapaat kädet tehdä voittoa suomalaisen veronmaksajan kustannuksella.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustakatsoja
Vast: Rinne vastaan talousasiantuntijat
"Hmm" maksetaanhan me alv niistä osingonjakoon käytettävistä euroista. Jotain kotiinkin :/(
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Keinossa löytyy
Suomi nousuun Rinteen mallilla
Työllistämisessä toimii parhaiten Rinteen malli, ainakin mitä tulee työvoimareservien käyttöön. Vaalitentissä veti hihasta työllistämisen valttikortin, kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden laittamista kielikurssille, ja heti sen jälkeen töihin. Tässä työ vain etsii tekijäänsä, ja näiden kohdatessa loppu hoituu kuin vettä hanhen selässä valuttaisi.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Yksi rengas jo puhki
Vast: Suomi nousuun Rinteen mallilla
Rinne ajaa bussinsa ojaan jo todennäköisesti ennen vaalikauden loppua. Suomen populistisimmalla puolueella ei ole mitään eväitä hoitaa suomalaisten tai Suomen etua. Persuilla on paljon realistisemmat tavat hoitaa Suomen asioita.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Joku taisi viedä persuilta renkaat
Vast: Suomi nousuun Rinteen mallilla
Avaisitko hieman nouta persujen realistisia tapoja? Maahanmuuttajien ja vihervassarien kaikesta syyttelyn lisäksi olen kuullut aika niukasti konkreettisia keinoja persujen suusta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Juuso
”Asiantuntija????
Täysin höpö höpö kirjoitus. Olis hyvä avata millainen on ”talousasiantuntija” Todellisuudessa rahoittajien ”basillit” puhuvat suulla suuremmalla ja kenen leipää syöt sen lauluja laulat.
Uudella eduskunnalla on nyt tuhannen taalan paikka nostaa työllisyys yli 80% kun muuttavat vaan nykyiset työnteon ja palkanmaksun estävät
lait niin, että työllistäminen on mahdollista myös yrittäjävetoisissa pienissä yrityksissä. Nääs kun niillä on kova halu työllistää mutta nykyinen lainsäädäntö estää sen varsin tehokkaasti. Jos AY-jyrä Rinteestä tulee pääministeri Rinteen on hyvä jalkautua pieniin yrityksiin ja kuunnella herkällä korvalla mistä uusien työpaikkojen syntyminen kiikastaa. Tekemätöntä työtä palkalla jolla tulee toimeen on vaikka kuinka paljon, mutta kun väärät toimijat ovat tuhonneet lainsäädännöllä yritysten mahdollisuudet kasvaa ja työllistää. Ottakaa nyt edes yrittäjäjärjestöt neuvottelupöytään jossa sorvaatte työsopimuksia.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
ennen oli paremmin
No hyvä että vain tämä hallitus
pettää lupauksiaan. Aikaisemminhan kukaan ei ole niin tehnyt.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ateisti
Hiiteen
Moiset 'asiantuntijat' hiiteen. Tulonsiirtoja pitää lisätä ja niitä voidaan lisätä. Eli koska työnantaja siirtää jatkuvasti tuloja työntekijöiltä osinkoihin, pitää valtion siirtää ne takaisin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
cc
Vast: Hiiteen
Kehotan kaikkia ryhtymään yrittäjiksi. Jos ei kiinnosta niin ollaan tyytyväisiä, että joku viitsii edes palkata työntekijän. Ihanne tilanne olisi se, että avustuksia ei tarvitsisi jakaa yhtään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
yrittäjä
Vast: Hiiteen
Jos tulonsiirtoja lisätään niin minä laitan firman kiinni, irtisanon kaikki henkilöt ja alan odotella että tulonsiirroista jaetaan minullekin ilmaiseksi. Paljon kivempi vaan laiskotella kotisohvalla kuin tehdä 12-tuntista työpäivää jotta henkilöstölle riittää töitä ja saan siitä palkaksi pienen osingon.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ateisti
Vast: Hiiteen
Yrittäjän viesti kertoo kaiken hänen halveksinnastaan niitä kohtaan, jotka hänen yrityksensä voiton tekevät. Hänen mielestään hänen työntekijänsä kun laiskottelevat kotisohvalla.

Mutta kuten totesin, se on joko tulonsiirrot verotuksen kautta tai sitten sellainen palkka jolla ei tulonsiirtoja tarvita.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
kuka tässä on se varas? kysyn vaan
Vast: Hiiteen
Tulonsiirto = Rahan ottamista pakolla toiselta, ja sen antamista toiselle (joka ei ole sitä ansainnut).

ps. osakkeenomistajat ovat sentään sijoittaneet firmaan jotain...tulonsiirtäjät taas haluavat osan voitosta tekemättä mitään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
eläkeläinen
eläkkeet
Tarkoittaako tämä sitä, että pj. Rinne ei taaskaan "pidä lupauksiaan" Eläkeläisille!? Nim. Eläkesatanen
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
konkurssi uhkana
Vast: eläkkeet
Ei muutakuin pulloja keräämään. Meillä on porukkaa sipilän ajoilta niin paljon, että eläkkeestäsi otetaan pois tuo 100€. Ei ehkä heti mutta 4 vuoden aikana.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.