Talous

Rahapeliyhtiöt eivät halua kilpailijoita markkinoille

Suomen rahapelimonopolit eivät lämpene ajatukselle lisätä kilpailua. RAY ja Veikkaus torjuvat siirtymisen lisenssimalliin, jossa esimerkiksi internetkasinot ja urheiluvedonlyönti avattaisiin uusille toimijoille.

Kansainvälisten peliyritysten rahoittamassa tutkimuksessa esitetään, ettei Suomen monopoli ole EU-lainsäädännön hengen mukainen. Hyvien tarkoitusten rahoittaminen ei riitä monopolin perusteeksi, vaan monopolia voidaan puolustaa vain sillä, että pelien sosiaaliset haitat jäävät monopolin avulla pienemmiksi.

Turun yliopiston CCR Tutkimuspalvelujen tuottamassa tutkimuksessa esitetään, että Suomessa peliongelmat ovat itse asiassa yleisempiä kuin markkinat vapauttaneessa Britanniassa.

RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski torjui johtopäätöksen täysin. Hänen mukaansa luvut peliongelmista eivät ole vertailukelpoisia ja tutkimus sisältää asiavirheitä.

- Vaikuttaa, että tutkimus on tehty Turun yliopiston Unibet-osastolla, Nummikoski vinoili.

Peliyhtiö Betfairin yhteiskuntasuhteista vastaava Teemu Lehtinen puolusti lisenssejä ja uskoi, että Suomi joutuu muuttamaan lainsäädäntöä.