Talous

Nordea ostaa kokonaan verkossa toimivan norjalaisen Gjensidige Bankin

Nordea ostaa norjalaispankki Gjensidige Bankin. Nordea kertoo, että kauppa tuo sille 176 000 asiakasta ja noin 4,8 miljardin euron luottovolyymin ja vahvistaa Nordean asemaa Norjan toiseksi suurimpana pankkina.

Gjensidige Bank on tiedotteen mukaan yksi Norjan johtavista pelkästään verkossa toimivista pankeista. Nordea maksaa pankista sen myyvälle Gjensidige Forsikring -vakuutusyhtiölle noin 578 miljoonan euron käteiskorvauksen.

Nordea ja Gjensidige-konserni ovat sopineet myös pitkäaikaisesta yhteistyöstä Norjassa. Nordea myy Gjensidigen vakuutuksia henkilö- ja yritysasiakkailleen, ja Gjensidige markkinoi Nordean pankkipalveluita omissa kanavissaan. Gjensidige-konsernilla on Norjassa 750 000 asiakasta.

– Sopimus antaa Gjensidigelle mahdollisuuden tavoittaa aiempaa enemmän asiakkaita ja tarjota entistä laajempaa rahoitustuotteiden valikoimaa sekä henkilö- että yritysasiakkaille, sanoo Gjensidigen toimitusjohtaja Helge Leiro Baastad.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nordea odottaa kaupan tuottavan kuluihin liittyviä synergiaetuja noin 25 miljoonaa euroa vuodessa vuoteen 2022 mennessä.

– Synergiaetuja on kahdenlaisia. Niitä syntyy yhtäältä lisätuotoista ja lisämyynnistä, kun kummankin yhtiön jakeluverkosto ja asiakasverkosto laajenevat. Toisaalta niitä syntyy kulujen vähentyessä, kun Gjensidige Bank kytketään Nordean uuteen peruspankkijärjestelmään, eikä kahta hallintoa tarvita, sanoo Nordean varatoimitusjohtaja Topi Manner.

Manner kertoo, että hallinnon työpaikkoja Norjassa vähennetään, mutta siitä ei ole vielä tehty yksityiskohtaista suunnitelmaa.

– Laajemmin tämä kauppa liittyy sellaiseen linjaan, jossa Nordea on vähentänyt riskejä omien kotimarkkinoidensa ulkopuolella, kuten Venäjällä ja Baltiassa. Tällä yrityskaupalla kerromme, että olemme halukkaita investoimaan ydintoimintaamme ydinmarkkinoillamme, eli pankkimarkkinoille Pohjoismaissa.

Kaupan toteutuminen edellyttää hyväksyntää viranomaisilta ja muilta valvovilta tahoilta, ja se saadaan näillä näkymin päätökseen vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä.