Solidiumista heruu valtiolle vain osingot – eivät riitä tilkitsemään kasvavia budjettitavoitteita

Solidium aikoo ottaa aktiivisemman omistajarooliin.

Antti Aimo-Koivisto
Toimitusjohtaja Antti Mäkinen Solidiumin tilinpäätöstiedotustilaisuudessa Helsingissä 26. syyskuuta.
Toimitusjohtaja Antti Mäkinen Solidiumin tilinpäätöstiedotustilaisuudessa Helsingissä 26. syyskuuta.

Olli Kuivaniemi

Solidiumista ei ole ratkaisemaan valtion aiempaa suurempia tavoitteita omistuksista saataville tuloille. Budjettiesityksen mukaan valtion pitäisi heruttaa osingoista ja myyntituloista yhteensä 2,4 miljardia euroa ensi vuonna ja tämänkin vuoden tavoite on 2,1 miljardia.

Solidium hallinnoi suurta osaa valtion pörssiomistuksista. Yhtiön tänä vuonna aloittanut toimitusjohtaja Antti Mäkinen kertoo, että Solidium on loppuvuoden aikana tulouttamassa valtiolle vielä 307 miljoonan euron osingot. Ensi vuonna Solidium on maksaa tämänhetkisten arvioiden mukaan valtiolle osinkoja noin 340 miljoonaa euroa.

Mäkisen mukaan nykyisten linjausten perusteella Solidium tulouttaa valtiolle itse saamansa osinkotulot. Sen sijaan Solidiumin osakemyynneistä syntyvät varat käytetään talouspoliittinen ministerivaliokunnan käsittelemän toimiohjeen mukaan pääsääntöisesti uusiin kohteisiin tai nykyisten omistusten vahvistamiseen.

– Näin se on toimiohjeessa päätetty, toki sama porukka voi sen muuttaa, Mäkinen sanoo STT:lle.

Valtion tänä vuonna osingoista ja myyntituloista tavoittelemasta 2,1 miljardista eurosta oli elokuun loppuun mennessä kertynyt hieman yli 1,3 miljardia.

Neuvotteleva virkamies Marko Synkkänen valtiovarainministeriöstä arvioi perjantaina STT:lle, että tämänvuotisen 2,1 miljardin euron tavoitteen saavuttaminen on edelleen mahdollista, mutta se edellyttää valtion osakeomistuksiin kajoamista.

Ensi vuoden tavoite on tätä vuotta suurempi.

– Sen saavuttaminen vaatii aktiivisempaa otetta myyntirintamalla, Synkkänen arvioi.

Valtiolla on isoja omistuksia myös Solidiumin ulkopuolella, muun muassa Nesteessä ja Fortumissa ja pörssien ulkopuolelta esimerkiksi Posti. Spekulaatioita valtionyhtiöiden uusista pörssilistauksista on ollut viime aikoina paljon.

Solidium julkisti pörssien myötätuulen vankistaman tilinpäätöksensä tiistaina. Yhtiön osakeomistusten tuotto oli tammi–kesäkuussa 8,5 prosenttia. Osakeomistusten koko arvo oli 8,2 miljardia euroa. Julkistuksen yhteydessä toimitusjohtaja Mäkinen esitteli Solidiumin päivitettyä strategiaa.

Sen mukaisesti yhtiö ottaa aktiivisemman omistajarooliin ja on myös aiempaa aktiivisempi uudistamaan osakesalkkunsa koostumusta. Lisäksi tavoitteena on, että pidemmällä aikavälillä Solidiumilla on edustaja jokaisen omistusyhtiön hallituksessa. Mäkisen mukaan on luontevaa, että jos Solidiumin hallituksen jäsenet istuvat salkkuyhtiöiden hallituksissa palkkiot niistä tulevat heille itselleen. Solidiumin omien työntekijöiden osalta asiasta ei Mäkisen mukaan ole vielä keskusteltu.

– Sitä täytyy nyt varmaan aika ankarasti miettiä. Hallitushan edustaa paitsi Solidiumia, niin kaikkia omistajia, Mäkinen sanoo.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.