VTT: Puurakentamisen lisääminen vähentää ilmastopäästöjä

Arkistokuvassa omakotityömaa Turussa. TS/Shoja Lak
Arkistokuvassa omakotityömaa Turussa. TS/Shoja Lak

Puun käytön lisääntyminen asuinkerrostalojen rakentamisessa vähentää rakentamisen CO2-päästöjä, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön VTT:ltä tilaama selvitys. Materiaalien merkitys tulee kasvamaan rakentamisessa, arvioi VTT:n tutkija Tarja Häkkinen.

– Energiamääräyksillä ohjataan uutta ja olemassa olevaa rakennuskantaa kohti parempaa energiatehokkuutta. Rakentamisen materiaalivertailua on perusteltua tehdä, koska niillä on päästöjen kannalta suurempi vaikutus kuin esimerkiksi tilojen lämmityksellä, Häkkinen sanoo.

Vähäpäästöistä rakentamista on Häkkisen mukaan edistettävä myös julkisella sektorilla.

– Energiansäästölle ja materiaalikestävyydelle asetetut tavoitteet on otettava huomioon myös yhteiskunnan tukemassa asuntotuotannossa ja korjausrakentamisessa. Se vaikuttaa suuresti koko rakennusalaan, jos julkiset rakentajat sitoutuvat vaativiin tavoitteisiin.

VTT:n tutkimuksen tilanneen elinkeinoministeriön neuvottelevan virkamiehen Reima Sutisen mielestä ympäristövaikutusten huomioon ottaminen kasvaa rakentamisessa.

– Puu on kotimainen materiaali, jonka käyttöä kannattaa rakentamisessa lisätä. Rakennusalalle puurakentaminen tarjoaa yhden vaihtoehdon lisää. Ilmasto-ongelman ja sen ratkaisemiseksi asetettujen tavoitteiden kannalta on välttämätöntä, että vähäpäästöisiä rakennusmateriaaleja suositaan säädösperusteisesti.

Sutisen mukaan etenkin korjausrakentamisessa valtio voisi toimia edelläkävijänä ja ottaa materiaalivalinnoissa ympäristövaikutukset huomioon.

– Haluamme tai emme, ympäristövaikutukset tulevat voimalla rakentamiseen. Tässäkään emme pärjää lintukodossa, vaan pitää olla aktiivisesti vaikuttamassa vähäpäästöiseen rakentamiseen.

VTT:n julkaiseman selvitys on toteutettu työ- ja elinkeinoministeriön Metsäalan strategisen ohjelman toimeksiannosta.

TS

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.