Musiikkitaloon suunniteltu Aicon-tuoli voitti ensimmäisen Innoauran

Katsomotuoli kätkee sisälleen 163 osaa

Philip Kronqvist (vas.), Ola Laiho ja Veera Rautaheimo ja palkittu Aicon. Kuva:  TS/Jari Laurikko
Philip Kronqvist (vas.), Ola Laiho ja Veera Rautaheimo ja palkittu Aicon. Kuva: TS/Jari Laurikko

Tuoli mikä tuoli. Jokainenhan nyt tuolin osaa suunnitella. Niin voisi luulla, mutta mitä yksinkertaisempi tuote, sen vaikeampi on siihen löytää jotain uutta ja omaa. Tuolin kohdalla vaikeusastetta lisää vielä se, että vuosituhansien aikana on jo valmistunut yksi jos toinenkin istumiseen tarkoitettu huonekalu. Kaikesta huolimatta uusille ideoille on aina kysyntää.

– Aina syntyy tarve tehdä uusia tuoleja, LPR-arkkitehtien osakas arkkitehti Ola Laiho tuumaa

Turkulainen LPR-arkkitehtien suunnittelema Aicon-katsomotuoli on esimerkki uusista mahdollisuuksista. Päävastuun suunnittelusta kantanut sisustusarkkitehti Philip Kronqvist kertoo, että tuolissa löytyy 163 osaa, jotka kaikki suunniteltiin 3D-mallinnuksen avulla.

Ihan hetkessä tuoli ei valmistunut.

– Aloitin skissauksen vuonna 2006 ja pari kertaa koko projekti piti aloittaa alusta, Kronqvist kertoo.

Ergonomia
ja akustiikka

Hankkeen lähtökohtana oli tehdä edustava tuoli LPR-arkkitehtien suunnittelemaan Helsingin Musiikkitaloon.

Katsomotuoli asettaa tuolille omat, ankarat vaatimuksensa. Tuolissa pitäisi olla mukava istua läpi pitkänkin esityksen ja istuimen pitäisi sopia niin pitkille kuin pätkille, vanhoille ja nuorille. Ergonomisuuden haastetta lisää se, että yleisötilaan ei voi suunnitella säädettäviä tuoleja.

Toki tuolin suunnittelija voi unohtaa ergonomian ja keskittyä vain ulkonäköön. Kronqvist ei kuitenkaan kutsu tällaista tuotetta tuoliksi.

– Silloin on enemmän kyse veistoksesta kuin tuolista, Kronqvist tiivistää.

Musiikkitalossa lisävaatimuksia luo akustiikka, jota istuimet eivät saa häiritä. Tuolin pitää toimia akustisesti oikein istui sillä ihminen tai ei.

Näkymättömiä
oivalluksia

Aicon kätkee sisäänsä paljon pieniä oivalluksia. Yksi tärkeimmistä on tuolin käsinojan painuminen sisään, kun istuja nousee pois tuolilta. Mekanismin ansiosta kulkuväylä levenee, mikä käyttömukavuuden ohella lisää turvallisuutta.

Musiikkitalossa osaan tuoleista on rakennettu lisäksi mekanismi, jonka avulla ne painuvat lattiatason alla olevaan laatikkoon. Tällä tavalla saliin voidaan luoda hetkessä katsomopaikat 28 pyörätuolille.

Aicon-tuolin valmistuksesta vastaa Riihimäen Metallikaluste, joka on toiminut muun muassa junanistuimien valmistajana.

Musiikkitalon tuolit eivät ole nousseet otsikoihin. Itse asiassa tuoleista on toimistoon asti tullut vain kaksi palautetta. Käsittämättömän pieni määrä, jos sen suhteuttaa Musiikkitalon pääsalin 1700 istuimeen.

– Kun kukaan ei kiinnitä huomiota tuoliin, silloin se toimii, pitkän linjan arkkitehti Ola Laiho tietää.

Kronqvist on otettu Aiconin saamasta Innoaura-palkinnon. Kronqvist antaa asiasta kiitokset erityisesti sisustusarkkitehti Veera Rautaheimolle, jonka ideana oli lähettää tuoli mukaan kilpailuun.

Arkkitehtitoimistolle huonekalujen suunnittelussa ei sinällään ole mitään erikoista. LPR-arkkitehdeille Aiconissa täysin uutta on se, että yritys teki nyt ensimmäistä kertaa tuotesuunnittelusopimuksen tuolista. Jos tuoli myydään Musiikkitalon ulkopuolelle, tietää se rojaltituloja toimistolle.

 Tuolin käsinojat painuvat sisään istuinosan mukana. Kuva: TS/Jari Laurikko
Tuolin käsinojat painuvat sisään istuinosan mukana. Kuva: TS/Jari Laurikko