Talous

Kulutusluottoa tarjotaan innokkaasti suuriin ostoksiin

Osamaksulla, laskulla, tililuotolla, kertaluotolla vai pikaluotolla. Kaupan tiskillä, suurempien ostosten edessä, asiakkaalle on tarjolla monenlaista kulutusluottoa. Kuluttajan päätettäväksi jää, mitkä kortit ovat tarpeen. Pankkien lisäksi luottoa myöntävät erilliset rahoitusyhtiöt.

Kuluttajaviraston johtaja Anja Peltonen on ilahtunut, että viime vuoden lopulla kertaluotto palasi markkinoille pitkän tauon jälkeen.

– Tämä mahdollistaa isomman tuotteen maksamisen erissä ilman, että asiakkaan pitää sitoutua tililliseen luottoon. Kertaluotosta voi laskea luoton korko- ja muut kustannukset helposti etukäteen.

Peltosen mukaan viime aikoina kaupoissa tarjottavien kulutusluottojen kanssa ongelmaksi on muodostunut se, että kulutusluottoa tarjotaan asiakkaalle voimakkaasti kalliimpiin ostoksiin, kuten huonekaluihin ja elektroniikkaan, vaikka se ei aina olisi asiakkaalle tarpeen.

– Olemme saaneet valitettavan paljon yhteydenottoja tapauksista, joissa asiakas on halunnut maksaa käteisellä omalta tililtään, mutta tilalle on tarjottu luottokorttihakemusta. Korttia on perusteltu sillä, että tuotteen voi maksaa myös kortilla kerralla pois korottomalla maksuajalla. Myöhemmin asiakkaat ovat ihmetelleet postissa kotiin saapunutta luottokorttia. Yksi syy innokkaaseen markkinointiin voi olla myyjien saama provisio välittämästään luottokortista, Peltonen miettii.

Aktiivinen markkinointi on vastoin viime joulukuussa voimaan tullutta kuluttajaluottoja koskevaa lainsäädäntöä, jonka mukaan kuluttajia ei saa yllyttää ottamaan luottoa ilman harkintaa.

LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA